Milyen fát érdemes ültetni, ha azzal számolunk, hogy marad ez a klíma, szárazság?
Vannak idősebb fáink. Tudom, hogy a gyökerezés idejében kívánja a vizet, nem is ez a gond. Hegyoldalban lakunk és ha most felnézek rá olyan, mint ősszel. A termelők nem győzik locsolni a szőlőültetvényeket, az allatunk lévő szántón lévő kukorica el sem jutott a beérésig. Ilyen szempontból próbálnék gondolkodni.
Kettes köszönöm a tippet!
Alma bírja a szárazságot, legfeljebb kevesebb virágrügy képződik így kevesebb termés következő évben, de azokat kineveli. A körte is hasonló. Szilva meg alapból bírja a szárazságot. Fügének alapból kevés víz kell.
"Hegyoldalban lakunk és ha most felnézek rá olyan, mint ősszel. "
Gondolom valami déli fekvés, homokos föld. Oda csakis szőlőt vagy homoktövist. Vagy Cikória.
Fiatal vagy, ugye, kérdező?
Voltak már nagy szárazságok korábban is, és lesznek még esős évek ezután is. Pl. a '90-es évek első felében is voltak extrém száraz évek, utána meg 2000-ben a fél országot elmosta nyáron a víz.
Most novemberben vegyél olyan fákat, amilyeneket szeretnél, jól beiszapolod, és kész. Utána jövőre 3-4 alkalommal megöntözöd őket, és ennyi, többet nem muszáj a világ végéig se, ha nem akarod. Én már ültettem életemben legalább 150 fát, és így működik a dolog. A termő növények folyamatos csepegtető öntözése azért kell, hogy eladható termésed legyen. Ha nem öntözöd, akkor legfeljebb 10 évente egyszer nagyon vacak a termésed. A túl sűrű árasztásos öntözéstől tönkremegy a talaj, onnantól abban az évben már mindig öntözni kell.
Ami nagyon fontos: ne ültesd túl sűrűre a fákat, ha nem akarsz sokat öntözni. Ha van elég helyük, összeszedik maguknak a vizet. Ha bezsúfolják őket így 4 m-enként, ahogy egyesek szokták, az gáz. Nekem is van 1000 m2-em domboldalon, ahol nem tudok öntözni, 35 év óta ez az első év, hogy a fáknak komoly problémájuk van a szárazsággal. Nem vagyok benne biztos, hogy még az én életemben lesz még egy ilyen év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!