Milyen fajta szőlők léteznek amiket nem kell vagy nem muszáj permetezni? Időt állók,fagy tűrők,szárasság,meleg tűrők. Vannak ilyenek?
Olyan fajta szőlőt-szőlőket szeretnék amit több dologra lehet hasznosítani,például:csak csemegézünk belőle,szörpöt vagy lekvárt készítünk de akár máshoz is fel lehet azt használni,mondjuk hogy finom bort vagy pálinkát is lehetne belőle készíteni ha úgy szeretnénk.
Léteznek ilyen fajta szőlők?
Ha igen hogy hívják ezeket?
Tapasztalatokat szeretnék kérni.
Ahogy az utolsó írja, direkt termő fajták. Othello, Konkordi, Nova, Izabella, Delaware, faluhelyen sokaknak van ilyen szőlője. Elég ha vesszőt elszúrsz a földbe úgyis gyökeret ereszt.
Nagyon esős időben nemelyiket még így is lekell permetezni habar megvannak permet nélkül is. De bornak nem az igazi. Frissen kiforrva még iható is.
Nemes fajták közül nálam a Zalagyöngye az ami szívósabb ritkábban permetezendő.
Na, azért nem ennyire rossz a helyzet.
Ezek jobb években teljesen permetezés nélkül is megvannak, de azért veszélyes, csapadékos nyarakon ezeknek is kell némi permetezés, mint mindennek. Legfeljebb ezeket nem kell hetente permetezni még olyankor se, mint az érzékeny szőlőket, hanem csak a legrosszabb időkben 2-3 alkalommal.
A minőségük változó, pl. a Palatina meg a Pölöskei muskotály első osztályú csemegeszőlő, viszont a Moldova meg a Teréz azok csak szépek, meg nem rosszak, de nem is jók.
A fenti linken találsz fajtákat, utána direkt a kinézett fajtákra keress, és egy-két alaposabb oldalon a hibáikat is megtalálod (ha van hibájuk), nem csak az előnyeiket. Még azt is, ha nem valami különleges az ízük.
Az említett Othello amúgy csak a peronoszpórát tűri elég jól (de volt már azért az is peronoszpórás), viszont a lisztharmatra és kocsánybénulásra kimondottan érzékeny.
Lekvárnak én még csak Othellót és Izabellát hallottam.
Bort bármelyik szőlőből lehet készíteni, de azért a csemegeszőlők bora nem olyan, mint a direkt erre nemesített fajtáké. A direkttermők borában is leginkább akkor sok a metilalkohol, ha héjon erjesztik a jobb szín miatt, de frissen préselve ez nincs, mert a metilalkohol a pektinből lesz.
Háztáji kertben a szőlő az egyik ritka gyümölcs amit nem kell permetezni, mert ott mindegy hogy egy tövön 7 kg szőlő van vagy pedig 9 kg a szüret idején, mert éppen elkapott valami aranyszínű sárgaságot vagy más betegséget.
Nekem korai augusztusi-szeptemberi szőlőim vannak, sosem permetezem, csak metszem őket, hatalmas terméshozamaim vannak és kiváló minőségűek mind a csemege mind a borszőlőim.
Szőlőfajtáim:
Kozma Pálné muskotálya
zalagyöngye
Palatina R.
Anita
Bianca R.
Szürkebarát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!