Kezdőoldal » Otthon » Kert » Rendeltem egy fa csemetét...

Rendeltem egy fa csemetét online, de nem hajtott ki, mit tehetnék?

Figyelt kérdés

A kertész csak kérdezget, hogy hogyan volt tartva, meg hogy meg nézi a képeket amit küldtem. Amire én azt mondom, hogy pont ahogy kellett, figyeltem rá, hogy ne legyen túl öntözve és, hogy ne is száradjon ki

De csak az az érzésem, hogy terelgeti a szót, és nem akar vállalni semmi felelősséget érte, szólván, hogy biztosan én szúrtam el

Mit lehet ilyenkor tenni, a két fa 30-ezer volt összesen, ha legalább egyet visszakapnék az már segítene abban, hogy ne veszítsem el a hitem ebben az emberben, de így, hogy semmi és csak tereli a szót, eléggé kiábrándító

2022. jún. 8. 19:45
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Ez egy érzékeny, "hisztis" fa, azonnal el kellett volna ültetni. Bármelyik honos fának is elég nagy stressz volna a szállítás.
2022. jún. 8. 21:03
 12/23 A kérdező kommentje:

hát most már én csak azon gondolkodom, hogy mit lehetett volna másképp

lehetséges, hogy habár elszáradt, a gyökerében még van élet és a nyár folyamán, még kihajthat?

2022. jún. 8. 21:16
 13/23 anonim ***** válasza:

Tavasszal ültetted?

Nekem volt olyan Ringló fám, amit tavasszal ültettem, azt hittem hogy vége, és ősszel kezdett levelet hajtani.

Úgyhogy még bármi lehet.

2022. jún. 8. 22:15
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Csak nem vallja ki a kérdező, hogy mikor ültette.

De ha 2-3 naponta öntöz az ember egy levéltelen fát (ami nem mocsári ciprus), az tökéletesen alkalmas arra, hogy elrothadjanak a gyökerek. Ültetéskor jól beiszapolod, utána májusban öntözöd először. Lent mindenképpen lesz annyi nedvesség, ami neki kell. Hiába száraz a talajfelszín, nem számít, ott nincsenek gyökerek. Én már ültettem vagy 200 lombhullatót, és így szépen megmaradtak.

De pisztácia esetén persze előfordulhat, hogy már az eladónál elfagytak. Ha egy facsemete kiszárad, attól még zöld marad a háncs egy fél évig, csak világosabb lesz, és száraz.

2022. jún. 9. 05:27
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
2 hét???? Itt a hiba, az borzalmasan sok idő! Még az egyszerű levendula sem bír ki pár napnál többet. Sajnálom, tanulópénz! De eszedbe ne jusson a kertészetet hibáztatni!
2022. jún. 9. 10:14
 16/23 anonim ***** válasza:

Tényleg, ezt én átugrottam, hogy 2 héttel később lett elültetve.

Szabadgyökeres volt? Ültetésig hol és hogyan tartottad?

2022. jún. 9. 15:40
 17/23 A kérdező kommentje:

15 mirol beszelsz?

Megrendelte a konténeres fát, és 2 hét után elültettem, mi ezzel a gond?

Elültethettem volna 1 év múlva is akkor sem kellett volna gondja lennie, hiszen ha öntözve van meg tápozva akkor 1-2 évig is el kéne állnia konténerben, de hogy 2 hétig az egészen biztos nem tudom milyen logika ez, de semmi értelme nincsen

14. Én is erre gondolok, hogy már nála elfagyhattak, de persze erre nem ír semmit, azt mondja, hogy nála kihajtott mind, ugyhogy biztos én hibáztam

A száraz oldalon tartottam, 2-3 nap akkor volt amikor már nagyon száraz volt a teteje, ő pedig azt mondta, hogy azért történt mivel kiszáradt, amit nem értenék, mert köztudottan a pisztácia az egyik legszárazságtűrőbb növény a világon..

Tehát annak sincs értelme, hogy túl lett önzötve meg annak sincs, hogy keveset

2022. jún. 9. 20:24
 18/23 A kérdező kommentje:
Megrendeltem Márc végén, Április közepén elültettem, addig megöntöztem kb 1 deci vízzel minden héten hogy ne száradjon ki, néztem, hogy semmiképp se legyen túl vizes se túl száraz
2022. jún. 9. 20:27
 19/23 anonim ***** válasza:

Azt eddig nem írtad, hogy konténeres volt.

Frissen ültetett fa esetén a kiszáradás nem ugyanazt jelenti, mint egy beállt, több éves fa esetén. Tehát akár kiszáradás is lehetett volna, de itt én továbbra is a túlöntözést valószínűsítem a leírás alapján. Ameddig nem leveles, addig nem lett volna szabad öntözni, az első beiszapolást követően, legfeljebb havonta, ha akkora az aszály.

Persze, hogy már fagyottan kaptad, annak is megvan az esélye. Itt az a kérdés, hogy igazat mond-e az eladó, hogy a többi nála kihajtott. Mert ha igen, akkor csak nálad volt valami tartási hiba.

2022. jún. 10. 05:53
 20/23 A kérdező kommentje:
Lehet e az, hogy elfagytak, annnak ellenére, hogy zöld volt a kérge amikor rendeltem?
2022. jún. 10. 06:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!