Kerti szerszámnyél ék? Hogy verem be?
Sziasztok!
A hétvégén cserélném pár kerti szerszám nyelét (kapa, ásó), és szeretnék éket verni a végébe, hogy attól hátha erősebb, jobb lesz.
Hogy teszem bele? Simán bekalapálom?
Milyen éket ajánlotok?
Köszönöm!
A henger alakú "ékekről" van tapasztalatok?
Henger alakú ék is teljesen jó.
Gyárilag sok szerszámba rakják, mert ovális lyukba átlósan kell az éket rakni. A kör alakú ék, pedig egyszerűbb megoldás.
Ásó meg lapát nyelét nem kell ékelni, nem is lehet.
Befaragod, jó passzentosra, beütöd, ameddig kellően feszes nem lesz aztán az ásó színe felől a nyélen lévő lyukon beküldesz egy elvágott és kihegyezett 100-as szöget, vagy erősebb facsavart. (Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya.) Szükség esetén az ásó hátuljáról fűrésszel levágod a kilógó részt, hogy ne zavarjon munka közben.
A kapát kell ékelni, de hogy milyennel, ez egyéni preferencia kérdése. Én magam szoktam vasból csinálni az éket, és azért csinálom laposra, mert azt a legegyszerűbb. Középen átfúrom 5-ös fúróval, két oldalról belemélyítek 10-essel, csak ameddig a szélén is látni lehet. Ebbe a mélyedésbe beledagad a fa, és nem engedi kicsúszni az éket. (Bár amúgy se nagyon akar kiesni, ha én nyeleztem...) Beütés előtt vágóval indítom el a repedést, hogy könnyebben elinduljon az ék a helyére.
Az éket átlóban kell beütni, mert így mind a 4 oldalnak nekifeszíti a fát. Természetesen előtte a kapanyelet is úgy kell befaragni, hogy minél szorosabban illeszkedjen, az éknek minél kevesebbet kelljen tartani. Ha vastagnak kell lenni az éknek, hogy tartson, akkor szétrepeszti a nyelet.
A nyelet befaragás előtt minél szárazabb helyen kell tartani, mert ha megszívta magát párával a levegőből, akkor hiába csinálod meg most jól. Nyáron, a hőségben és szárazságban úgy összeszárad a nyél, hogy lötyögni fog, akár le is esik, lehet újraékelni. Ezért én lehetőség szerint csak nyáron nyelezem újra a szerszámokat, és befaragás előtt déli előtető alatt süttetem a nappal egy hétig, hogy minél szárazabb legyen.
Ha kilötyögősödik a használattól, akkor a hátsó egyenes oldal mellé ütök be olyan hosszú éket a nyél mögé, hogy a vas mögött kibukkanjon, és egy lyukon keresztül odacsavarozom kiesés ellen. Ezt a lemezt később vastagabbra lehet cserélni, ha tovább kopik a nyél.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!