Mit tegyek, ha elhajlik az orchidea?
Nem tudom már kezelni, elhajlik. Mit tegyek vele?
Le kellene vágni?
Első lépésben én átültetném, mert ha jól látom, akkor a gyökérkoloncon kívül már "föld", azaz táptalaj már nemigen van a cserépben.
Speciális orchidea földet kell venni és szintén átlátszó cserepet.
2 számmal nagyobb cserepet vegyél és a gyökerek bolygatása nélkül emeld ki a jelenlegi cserépből, úgy ültesd át!
Abból a rengeteg léggyökérből is szedj le, teljesen feleslegesen szedik el az energiát a növénytől.
Nem tudom, hogy locsolod és tápozod e időnként, de én csak akkor adok az én 4 ágúmnak vizet, amikor már fehérek a gyökerei. Tápozni meg csak 2 havonta szoktam, egy keveset.
Amin az első két képen van, azok a légzőgyökerei, amik görbén nőnek, nem kell kiegyenesíteni. Átültetni megérné (l. első válaszoló). Szerintem nem kell levágni belőlük, de rád bízom.
Az utolsó képen semmi elhajlást nem látok.
Mivel a virágokat hordozó szár, dacára annak, hogy az erős fényt nem szereti (erdőkben, sűrű lombok árnyékolják), de tör a fény felé, ezért elhajlik a virágszár. Ezt nagyon óvatosan kell hozzáerősíteni egy pálcához, mert túlerőltetés esetén eltörik. Ha elvirágzott, ne vágd le a szárat, mert a végén nőnek új virágok.
Bővebben és szakszerűbben lásd az internetet.
Ha már ennyire elhajlott, inkább ne próbáld kiegyenesíteni, nehogy letörjön.
Nincs olyan törvény, hogy annak egyenesen kellene állnia. Természetes körülmények közt a virágszár az soha az életben nem egyenes, és nem függőleges. Csak azért szokták egyenes és függőleges támasztékhoz kötni, mert így könnyebb csomagolni meg pakolgatni a kereskedőknek. Aztán ha valaki otthon is felköti, hát lelke rajta. De ha nem köti fel, az se baj.
Én nem bántanám a léggyökereket, azokat azért fejlesztette a növény, mert neki így jó. Ezek segítik a virágzást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!