Kezdőoldal » Otthon » Kert » Igaz, hogy már falun is egyre...

Igaz, hogy már falun is egyre kevesebben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt, ill. tartanak haszonállatot, mert már nem éri meg annyira, mint régebben?

Figyelt kérdés

2022. márc. 22. 08:55
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
67%
2000ben olyan szinten nem voltak felénk működő tsz-ek, hogy a szüleim 98-ban vettek egy lepusztultat és felújították lakhatásra…
2022. márc. 22. 22:51
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó!

Ez így eléggé érdekes megfogalmazás.

2022. márc. 23. 07:28
 23/27 anonim ***** válasza:
82%
Csak megerősíteni tudom az előzőeket. Régen a szüleim tartottak tyúkot, disznót. Kertben zöldségek, gyümölcsfák. Nem lehetett több napos nyaralást tervezni mert az állatokról minden nap godoskodni kellett. A takarmány nagyon megdrágult. A permetszer szintén + kapálni, gyomlálni, metszeni, a kertben lenni egész nyáron. Rengeteg energiát és időt vett el az egész és annyi hasznot nem hozott, hogy megérje. Plusz nem is fiatalok már, nem bírják fizikailag se.
2022. márc. 23. 09:16
 24/27 anonim válasza:
36%

Disznót nem éri meg tartani, a darától csak a szőre nől és senki se akar évig, évekig nevelni eladásra hogy hatalmas minuszban legyen. Birka meg marha az ugye kérődző és széna meg here is adható nekik. Viszont ha karánba vannak mindet kell oltani mindenféle sz@rral, amit mi eszünk meg. Rá kellene az embereknek jönni, hogy nem hiába legeltették a mezőn ezeket az állatokat, ott ellátja saját magát és még beteg sem lesz, csak ugye egy pásztor kell melléjük amit ma senki se akar csinálni. A disznót is egészségesebb volna hosszabb ideig nevelni nem pedig bekevert táppal hízlalni. De ugye minden felgyorsult, meg nincs is haszon belőle ha a régi módszer szerint csináljuk. Pedig csak szét kellene nézni mennyi beteg ember van. 60 fölött ritka aki nem szed valamire gyógyszert.

A növénytermesztés pedig valóban nem olyan bonyolult, a 17es sok igazságot írt, nemtom mért pontoztátok le. A tsz-es részét nem tudom hogy volt (nem magyarországi vagyok) de a többi része az kb állja. Lemosópermet és metszés, ennnyi volt a barack és a szilva rendezése. Soha nem kapott el semmit még egyik sem, csak ugye a márciusi fagyok a barackot de ez lutri, ez ellen nem sokat lehet tenni. A szilva az minden évben van. Körtéből is lett tavaly 100 liter pálinka, pedig egy most vett háztól szedtük amit évekig nem is gondoztak, meg fagyott is el belőle. Ha ezeket 5-6ezerért eladjuk literenként akkor hol nem éri meg? A veteményes valóban több odafigyelést igényel de számtalan videó van fent Youtubeon arról hogy hogyan lehet permetezés nélkül előállítani egyes zöldségeket. A piacokon ilyet nemhiszem hogy kapni lehet. Csak bele kell gondolni. Permet mentes. Ha csak ez miatt nem éri meg akkor mi miatt? Én inkább elidőzök ezekkel munka után (kőműves vagyok) minthogy egész évben a piacról vegyem a behozatali vagy permetezett növényeket.

2022. márc. 31. 10:55
 25/27 anonim ***** válasza:
70%

TSz-ből "kapott" ezen felkacagtam. Lopták azt barátom.

Úgy persze hogy megérte. Nálunk is mindenki hordta haza a disznóknak. Aztán ment a nagy álszent csodálkozás, mitől csődölt be az a drága jao téesz!

2022. márc. 31. 14:30
 26/27 anonim ***** válasza:
53%
A TSZ adott mininális terményt a tagoknak.
2022. márc. 31. 16:14
 27/27 anonim ***** válasza:
31%

25

Hát ha ennyire nem értesz hozzá...

A beadott föld fejében járt mindenkinek HIVATALOSAN a háztáji termény. Lehetett választani, hogy milyen arányban adják. Ezért nagyon ritka volt az olyan ember a faluban, aki ebből nem nevelt hízót legalább.

Nekünk minden évben hoztak vagy 20 mázsa árpásbúzát meg 10 mázsa kukoricát. (A pontos mennyiségekre már nem emlékszem.)

A téeszirodán kellett egyeztetni, és akkor a billenős IFÁval kihozták, és leborították egy ponyvára az udvaron. Aztán zsákba vödröztük, és úgy lett felhordva a padlásra.

20

"Minden este nyáron öntözni kell"

"Kapálni meg sűrűn kell, mert ha öntözök akkor jobban nől a gaz is, illetve a földet is meg kell birizgálni mert olyan levert."

Na, itt a bizonyíték a totális hozzá nem értésre, amikor valaki értelmetlenül végez olyan munkát, ami haszontalan. Így persze, hogy nem éri meg kertészkedni.

Ha slaggal levereted a tetejét, annak semmi értelme. A gyökerekig le se ér, de a gyommagok kelnek tőle, és a betegségek tobzódnak tőle, a meleg és nedves környezetben.

Öntözni nem sokszor kell keveset, az még a gyep esetében se ér semmit, hanem ritkábban sokat. És hogy ezt meg tudd csinálni, ezért olyan lassan kell öntözni, hogy a földnek legyen ideje elnyelni úgy, hogy nem áll össze, és a víz se áll meg a föld tetején. Ezt lehet szórófejjel, mikroszórófejjel, vagy csepegtetőszalaggal. De slaggal értelmetlen, közelebb van a károshoz. A teljes talajszerkezetet is tönkreteszed, azon kívül, hogy a növénynek nem ér semmit. Amit egyszerre kijuttatsz, az 2 mm körüli esőnek felel meg, vagyis értelmetlen. Ha már egyszer öntözöl, akkor 15 mm-t ki kell nyomni.

Hagymaféléket szinte minden évben egyetlen csepp víz nélkül termelek eladásra, és ültetni való fokhagymáért rendszeresen jönnek hozzám azok, akik minden nap öntöznek, de hát az ő hagymájuk rossz volt, azért nem sikerült, az enyém meg jó fajta, biztos azért lett szép... (Az enyém levele már most is 15 cm öntözetlenül, másé meg csak éppen keleget a száraz porban.) A vízigényes növényeket meg csak szükség esetén öntözöm. Mondjuk, én a sorközt soha nem öntözöm ilyenkor se, de ha nagy ritkán mégis kénytelen vagyok, akkor meg ilyenkorra időzítem a kapálást, amikor a felszín már megszáradt.

A lényeg, hogy aki minden nap vagy másnap locsolja a felszínt, annak tényleg nem éri meg, mert minden téren képes értelmetlen és felesleges plusz munkát csinálni magának.

2022. márc. 31. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!