Igaz, hogy már falun is egyre kevesebben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt, ill. tartanak haszonállatot, mert már nem éri meg annyira, mint régebben?
Egyre magasabbra tolódik a gazdaság mérete amivel hasznot tudsz termelni. Drága a takarmány, vetőmag, energia, munkaerő.
Ma egy gabona termesztő vállalkozás beindításához 100 millió forint kell.
Ha ezt főállású munkaként képzeled.
Nálunk komolyabb létszámú állatot nem is tarthatsz a faluban, csak külterületen. Ami szerintem azért van mert néhány "gazda" a takarítást mellőzte. 100 malac takarítatlanul a júliusi 40 fokban... mmm, de szeretnék a szomszéd lenni! :)
Kis konyhakertet még csinálnak néhányan, mert a saját paradicsomnak más az íze, de a fóliasátrak és a csirkeólak üresen állnak.
1000 fős faluban, ahol élek, 20 éve kb minden harmadik portán volt disznó, és kb minden második háznál volt baromfi.
Most nem is tudom, hogy van-e még olyan ház, ahol tartanak disznót, és baromfi is csak kb egy tucat idősnél kapirgál még.
A háztáji növénytermesztés is visszaszorult, illetve átalakult. De nem tűnt el teljesen. Inkább gyümölcsfákat ültetnek már, amivel relatív kevés munka van.
25 éve költözött a családunk falura, én akkor voltam 15. Hatalmas kert, én alapból a költözés ellen voltam, úgyhogy meg is mondtam, hogy tőlem kerti munkát a szüleim ne várjanak, legfeljebb füvet nyírni vagyok hajlandó. Aztán kitalálták, hogy a fél kertet begyümölcsfázzuk, a másik felén meg paradicsom, paprika, borsó... Gondoltam, a gyümölcsfákkal jóban vagyok, úgyhogy ki is ástam mind a negyvennek a gödröt (igen, tényleg ilyen nagy a kert), ennyi volt a hozzájárulásom abban az évben. A család többi része meg kint szopott minden szabadidejében. A következő évben megkértek, hogy a kert másik felét is ássam tele gödrökkel a fáknak, mert inkább ők sem gyomlálnának, és akkor legalább gyümölcs legyen.
Én már rég elköltöztem onnan, de anyámnak pár évenként van ilyen fellángolása, hogy ültet pár tő paradicsomot meg egy sor hagymát, de nem minden évben. Néha ott vagyok hétvégén gyümölcsöt szedni, hát ma már az is rohadt sok munka, hiszen megnőttek a fák, mind a nyolcvan. De ez még úgy-ahogy megéri. Főleg, mivel a gyerekeim imádnak fára mászni.
Falusi vagyok. Gyakran feljön a téma, hogy nem tudjuk miért van ennyi patkány. Mert a környéken már senki nem tart haszon állatot. 2-3 ember van aki tart még tyúkokat és kész. Nem éri meg már disznót tartani. A növény termesztés az még megy, csak nyílván zöldség, gyümölcs és nem takarmány. Otthonra olcsóbban megvagy jóval a zöldségekkel, mint amennyiért megveszed boltban. Elültetni kell és locsolni. Nem igényel tápot, nincs az, hogyha esik az esső akkor pénzt se kell rá költeni aznap. Az állatnak mindíg kell víz és étel. De ugye a takarmány árak is mennek azért.
Na mindegy. Szóval igaz is, meg nem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!