Igaz, hogy már falun is egyre kevesebben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt, ill. tartanak haszonállatot, mert már nem éri meg annyira, mint régebben?
Saját magad részére, a család részére megérné. De egyre lustábbak az emberek.
Viszont ebből élni, ezt főállásban csinálni már tényleg inkább azok tudnak, akiknek nagyobb a gazdasága.
Mindig is falun laktam, én nem szeretem a városi életet. Nekem fontosabb a csend és tiszta levegő, mint hogy minden a közelben legyen.
A nagymamám 1998ban felhagyott az állattartással, miután a nagypapám meghalt, és depressziójában bekapcsolta a tv-t és felfedezte a brazil szappanoperákat (komoly).Korábban csak saját részre termeltek, így a disznóknak, kacsáknak tyúkoknak is megtermelték az élelmet, és saját fogyasztásra minden zöldséget. Mindezt úgy hogy mindketten alkalmazottként dolgoztak egész életükben.
De most őszintén, ki az aki manapság napi 8-12 órás műszakok után még sötétedésig, minden hétvégén szinte minden szabad idejükben még otthon művik a földjeiket, hogy legyen mit adni az állatoknak és a családnak stb. Majd rendezik az állatokat. Mert ugye a kapálást halaszthatod másnapra az etetést nem.
Mi lett az eredménye; soha nem voltak sehol, mindig csak dolgoztak. Ha reggel el is mentek 18:00ra haza kellett érni mert etetni kell, bezárni a tyúkokat...
Az emberek régen se a vásárolt gabonával etették az állataikat. Jó, vettek tápot is a disznónak, de alapvetően a téesztől kapott háztáji gabonából neveltek hízót, tartottak tojótyúkot. A háztájit csak olcsón tudták volna eladni, nem érte meg. Így fillérekből megvolt a hús és a tojás.
Aztán a legelső Orbán-kormány erővel szétverte a téeszeket. Én még emlékszem nagy vonalakban arra a kb. 2000-ből származó statisztikára, amiből az jött ki, hogy a mezőgazdaságból származó állami bevételek kb. 95%-át a téeszek fizették (extra adókból), a mezőgazdasági támogatások 100%-át viszont a magángazdák kapták. Ilyen körülmények közt persze, hogy csődbe mentek a téeszek, amikből a teljes tagság hasznot húzott. Nem csak pár ember, mint manapság.
Az viszont nem igaz, hogy a kert nem éri meg.
Egy gyümölcsfa éves permetezése fától függően 1 vagy 2 kg gyümölcs árából megvan. Minden egyéb munka egy újabb kg gyümölcs ára. És teremnek a fáim darabonként 20-100 kg gyümölcsöt, tavalyelőtt egy barackfa önmagában 500 kg-ot. Ezen mi az, ami nem éri meg? Egy közepes fa metszése 1 óra, a permetezése egész évben 1 óra, fa aljának rotációzása fél óra. Ezen felül csak a szüret kerül időbe.
A zöldségtermesztés rosszabbul jön ki, de még a magasan legrosszabb hatékonyságú krumplit is megéri termelni, megspórolok a családnak 30 E Ft-ot azzal, hogy termelem. Minden egyéb ennél sokkal jobban megéri.
Ha csak azt nézzük, hogy egy évben költök paradicsommagra és palántanevelésre 400 Ft-ot, permetezésre 200-at, öntözésre 100-at, egyebekre mondjuk még 300-at, akkor egy ezresből megvan a családnak 50-80 kg paradicsom, értéke talán 10 E. Ez megint csak nem éri meg? És a paradics mondjuk pont olyan dolog, amiből boltban egyszerűen nem lehetséges ehetőt venni, csak kemény, ízetlen, éretlenül leszedett vackokat. És évente a tizenvalahány tő paradicsommal dolgozok mondjuk 2-3 órát, a szedést is beleértve. (De ha a piacra mennék érte, az is időbe telne, meg benzinbe.)
Szóval, az egyszerűen nem igaz, hogy a növénytermelés nem éri meg.
De persze, az igaz, hogy ha valaki nem ért a növényekhez, a növénytermesztéshez, akkor extrém mennyiségű munkát feccöl bele, miközben a haszon minimális. Az emberek érdektelenség miatt nem tanulták meg a szüleiktől, nagyszüleiktől, hogy mit hogyan érdemes (vagy sok esetben ők se tudták), ész nélkül meg valóban nem érdemes, ez tény.
Pl. sokan egymás hegyére-hátára ültetik a növényeiket, a térigényükre rá se bagózva. Egyrészt így a növények nem fognak fejlődni, mert elszedik egymástól a vizet, elveszik a fényt. Másrészt meg nem fér hozzá az ember kapával, hanem gyomlálni kell mindent, ami hússzor akkora munka. Nem tanulták meg azt se, hogy a 3 centis gyomot pillanatok alatt ki lehet csapni kapával, 500 m2-t egy fél szombat délelőtt végig lehet kapálni, aztán 1 hét múlva a maradékot egy másik fél szombat délelőtt kigyomlálja, és egy hónap alatt ennyi volt a gyommentesítés. Ehelyett megvárják, hogy 20 centis legyen a gyom, és azzal küzdenek 5 napot. Ami a haszonnövénynek is rossz, meg a gazdának is kínszenvedés.
Az öntözésre rá vannak kattanva a hozzá nem értők. Homokon, persze, rengeteget kell öntözni, de jól karbantartott kötött talajon azért kevesebbet kell. Én eladásra is tudok úgy termelni, hogy évente átlag 5-10 alkalommal locsolom, amit muszáj, de pl. a hagymák úgy mennek mázsaszámra a piacra, hogy öntözővizet nem láttak.
Oké, én azt is elfogadom, ha valaki lusta, és inkább a sggét vakarja a szobában filmnézés közben. Csinálja, ha neki így jó, nem másnak lesz belőle kára, szóval a legkevésbé se zavar.
De azt állítani, hogy kertészkedni nem éri meg... Hát, az enyhén szólva ostobaság. A családnak több százezer Ft értékű gyümölcsöt és zöldséget termelek meg minimális befektetéssel.
Persze, ha valaki eljár másodállásban maszekolni, akkor az tényleg sokkal többet hoz, mint a kertészkedés. De ha a sggvakarás HELYETT kertészkedik valaki, és ésszel teszi, az csak nyereséges lehet.
17.
Nem az első Orbán-kormány alatt mentek tönkre a TSZ-ek.
Rendszerváltás után kezdték el a kárpótlást.
S gondolom azzal tisztában vagy, hogyan alakultak meg a TSZ-ek.
17
2000 ben mifelénk már k. urvára nem voltak tsz-ek. 96-ban felszámolták. Úgy hogy valamit nagyon rosszul tudsz.
17
Te valami álomvilágban élsz. A gyümölcsfákról annyit, hogy nagyon sokszor van hogy virágzik, jön egy fagy és hopp abban az évben már nincs barack. Jönnek a seregélyek és lezabálják a cseresznyét. Volt gyümölcs, nincs gyümölcs.
A paradicsom termesztésre visszatérve hát nem egy hónapban egyszer kell kapálnom. Minden este nyáron öntözni kell, holott nem homokon termelek, ha fóliában akkor inkább reggel este öntözök ami akárhogy is számolok nem 100 forint, és akkor az időről nem beszéltem. Kapálni meg sűrűn kell, mert ha öntözök akkor jobban nől a gaz is, illetve a földet is meg kell birizgálni mert olyan levert. Szóval fel kell lazítani. Én nem tudom honnan szedted a mondandód, de gyakorlati alapja az nincs. Ha valaki termeszt az rögtön látja az írásodon, hogy egy vicc, köze nincs a valósághoz. Ha nem öntözök pár nap után kidől a növény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!