Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen arányban szoktak...

Milyen arányban szoktak sikerülni az oltásaid?

Figyelt kérdés

Melyik fafajta az ami szinte mindig sikerül, és melyik az amelyik szinte soha?

És mire mit szoktál oltani?

2022. márc. 10. 19:44
 1/2 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Hát körte elég jó arányban megmarad. Szilva nem sikerült még. Sárga barack se. De túl sokszor nem próbáltam. Alma is sikerült. Próbáltam körtét almára . Sikerült de két év múlva elhalt. Ez csak szórakozás nem nagy dolog. Almafát vagy körtét biztos sikerülne sok félét összeoltogatni.
2022. márc. 10. 21:08
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Mindent összevetve, az átlagom talán 60%.

De csak azért ilyen rossz, mert mindenre rápróbálkozom, alkalmatlan időben és alkalmatlan módszerekkel is. Mivel ha sikerül, jó, ha nem sikerül, akkor próbálkozom később máshogy.

Mondjuk, az időből kicsúsztam, mikor eszembe jut, hogy van még egy vadkörtemagoncom, és virágzó körtefáról szedett friss oltóággal oltok. Ilyenből is van már termő fám, de azért az esély 50 % alatti.

Vagy szedek egy mirabolan sarjat, elültetem, és azonnal be is oltom. Ilyenkor is kisebb az esély.

Vagy zöldbe fás oltással oltok át termő szőlőtőkét, ott se túl jó az eredmény, de hát ha egyszerre 3 oltást csinálok, többnyire legalább 1 megmarad, és az elég.

Vagy a szomszéd elhagyott telken oltok át héj alá oltással nagyon vastag sarjat, ez se mindig sikerül.

Ja, a lehetőségekhez képest már szinte minden oltásformát végigpróbáltam, amit a Jeszenszky-féle oltási "biblia" említ. Némelyik oltás eleve reménytelen, nem sok esély van. Pl. a nyerges oltást nehéz jól megcsinálni.

Ha épp olyan oltóvesszőhöz jutok, előfordul, hogy az oltócsap kétszer olyan vastag, mint az alany, vagy éppen csak harmada vastag. Ez is megfogja alkalomadtán, de nem mindig. (A túl vékonyat inkább héj alá szoktam, ha még feladja a héját az alany.)

Ha minden ideális, akkor persze jók az eredményeim. Tavaszi oltásnál a leggyakrabban végzett ékoltás majdnem 100 %-ban sikerül hazai gyümölcsfáknál, ha nem problémás az alany meg az oltócsap. De a héj alá oltás is majdnem ilyen jól szokott sikerülni, ha megfelelő minden. Ha egyiket se lehet valamiért végezni, vagy lekéstem az idejét, akkor jönnek más oltásmódok. Ha valami nem fogja meg, nyár elején lehet szemezni, vagy még hűtőben tárolt oltóvesszővel újraoltani. Nyár végén, ha nincs aszály, még mindig lehet próbálkozni. Volt olyan szőlő átoltásom, ami tavasszal nem sikerült, mert túl korán oltottam fásba, és még folyt a leve egy kicsit, nyár elején nem sikerült a zöldbe fás, mert már el volt öregedve a zöld rész a hajtás alján, aztán nyár legvégén sikerült, tavaly már termett.

A nálunk honos gyümölcsök közül az ékoltás mindennél jól szokott menni, ha jók a körülmények, kivéve a dió, és a termő szőlő az átoltásnál. Amik inkább problémásabb növények, és csak 50% körül sikerül az ékoltásuk, azok a datolyaszilva meg a paw-paw.

2022. márc. 11. 07:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!