Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor álltok neki a gyümölcsfá...

Mikor álltok neki a gyümölcsfák lemosó permetezésének?

Figyelt kérdés
2022. febr. 17. 15:27
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

7-es igazad van részleteznem kellett volna.

(6-os vagyok)

Nagyjából 40 gyümölcsfám van 2520 m2-en, a déli Balatontól 6 km-re, szőlőhegyen. Cseresznye, alma, körte, sárgabarack, őszibarack.

Mindegyikből többféle. A naspolyát és a fügét nem említem, azokkal nem volt gond.

A sárgabarackok évek óta elfagynak, ahogy az őszi is. A tafrinával való permetezés ellenére sokat nem lehet kezdeni, az ágvégeket vágom le és égetem el, holott mindig permetezve voltak.

A cseresznye permetezve, (körülötte a föld is kezelve) mégis kukacos. Körte-alma permetezve, metszve, apró lészegény vacakok az esőhiány, szárazság miatt.

Locsolgatni nem tudom, részben a távolság miatt, másrészt nyáron kiszáradt az egyébként bővizű kút, 25 év után.

Tény, hogy az összköltségemet számoltam, amiben benne volt a 130 km-ről oda-vissza utazásom, az időnként alkalmilag megbízott segítségem napszáma, a permetszerek ára. De ezek a nekem tényleges, a gyümölcsöshöz kapcsolódó költségeim, amiből jószerivel nem jött vissza semmi.

2022. febr. 18. 09:38
 12/16 anonim ***** válasza:

11

Oké, így már érthető a költség.

A távolság miatt egészen biztos vagyok benne, hogy a permetezés nem volt megfelelő. Én csak 32 km-ről viselem gondját két kertnek, és már ott is kezdődnek a problémák. Hiába megyek hetente kétszer, de ha a probléma felismerésekor épp nincs nálam a megfelelő szer, aztán egy hétig mindig szakad az eső, utána 10-12 nap után gyakran már teljesen felesleges permetezni, mert vége az adott gyümölcsnek. Te meg nyilván nem mész még heti kétszer se.

A sárgabarack nem biztos, hogy elfagyott minden alkalommal. Ha virágzásban nem volt meg a megfelelő számú felszívódó szeres permetezés, a virágmonília elviszi a virágot, és az úgy néz ki, mintha megfagyott volna.

A tafrina ellen felesleges permetezni, ha már látszódik. 2-3 cm-es levélmérettől kell nyomni 7-10 naponta rendszeresen, 3-5 alkalommal, tehát csak megelőzni lehetséges, gyógyítani még engedélyköteles szerrel se.

A cseresznyét is hiába permetezed egy hónappal szüret előtt, mikor még apró. A cseresznyelégy (az elterjedt változat) csak 1-2 héttel a szedés előtt károsít nagy mértékben.

Stb.

2022. febr. 18. 11:36
 13/16 anonim ***** válasza:
51%
10-es: több mint 30 éve nem permetezek, ennek ellenére nem jön semmiféle nyavalya a fákra,teremnek szépen, ahogy a szomszédoknál is, itt ugyanis senki nem permetez, mégis müködik a rendszer.
2022. febr. 18. 13:36
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Mint írtam, vannak szerencsés helyek és szerencsés emberek...

Ha kívánod, meg is esküszöm neked, hogy utálok permetezni. Nem azért csinálom, mert annyira jó dolog. Hanem mert ide már annyi minden betegség és kártevő idejött az utóbbi évtizedekben, hogy ha termést akarok, kénytelen vagyok permetezni. Aki itt nem permetez, annak kukacos és apró termése van, ha egyáltalán terem valami. Ha nálam kimarad valami permetezés, akkor az én termésem is tönkremegy.

Tavaly pl. az extrém esős és hideg tavasz miatt varasodás támadta meg az almafáimat, előtte tizenvalahány éve volt csak egyszer, és mivel nem szokott jelentkezni, nem is figyeltem a jeleire, nem permeteztem. A gyümölcsök foltosak lettek, a levelek lementek, emiatt az almák aprók is lettek a foltok mellé. Ezért nem is tudtam tavaly almát eladni, ment vagy két mázsa a cefrébe. Én legalább a beteg fákat megpermeteztem utólag, így maradt a családnak egy mázsa egészséges alma, de aki nem permetezett egyáltalán, mert nem ismerték fel a betegséget, annál nem termett használható alma.

2022. febr. 18. 14:56
 15/16 anonim ***** válasza:
50%
A zöldekhez kell fordulni ! Azok megmondják a tutit ! Ssak hazudnak !
2022. febr. 23. 16:35
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Én sem permetezek. A fák mérete miatt nem is igen tudnék, motoros permetezőt meg a szomszédokra tekintettel nem használok. Hernyó nincs, kukacos gyümölcs is elvétve. Így legalább nem ártok a méheknek és a gyümölcs is bio. A legtöbb problémám a darazsakkal, seregélyekkel, fekete rigókkal van van, de nem bántom őket. 14 fám van, a fele alma. Terem rajtuk annyi, ami elég a családnak. 12-18 nagy láda alma szokott teremni. A tárolása probléma, folyamatosan rohad, dobálom ki télen, de az sem vész kárba, megeszik télen a feketerigók és a fenyőrigók. Ami marad, az elég nekünk nyár elejéig.

A körtét, meggyet, cseresznyét esszük frissen - a madaraké a fa teteje, így az alsókat nem bántják. Lekvárral már tele a kamra, lassan fogy, így amit nem tudunk megenni, az megy a szomszédnak a cefrébe.

2022. febr. 27. 21:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!