Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor álltok neki a gyümölcsfá...

Mikor álltok neki a gyümölcsfák lemosó permetezésének?

Figyelt kérdés
2022. febr. 17. 15:27
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
24%
SOHA nem permezetek a kertben, ennek "ellenére" rendesen teremnek a fák és egészséges a gyümölcs.
2022. febr. 17. 15:37
 2/16 anonim ***** válasza:
22%
Nem permetezünk mi sem. Semmi értelme sem lenne, ha vegyszeres gyümölcsöket akarnánk enni akkor megvennénk boltban.
2022. febr. 17. 15:48
 3/16 anonim ***** válasza:
84%

2# egy rügyfakadás előtti rezes lemosó permetezéstől nem lesz vegyszeres a gyümölcs.

Effektíve csak egy fertőtlenítés, hogy a télen megtelepedett nyavaják ne károsítsák az ébredező fát.

2022. febr. 17. 16:05
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg kezdődhet a munka:

[link]

2022. febr. 17. 16:21
 5/16 mindentudó99 ***** válasza:
Már lehet.Előtte kimetszenék még két hét
2022. febr. 17. 16:45
 6/16 anonim ***** válasza:
74%

Soha többet nem permetezek és nem metszek, ha nem sajnálnám, vágnám ki a francba az egészet!

Nagyon ki vagyok borulva, évszámra csak dolgozom vele, költök rá és zömében lefagy minden. Ami megmarad az meg az égető forróság miatt apró, semmilyen.

Elhatároztam, hogy azon a pénzen amit szezononként költök rá, (tavaly 50ezret és jószerivel csak vacak kicsi almák maradtak semmi más) megveszem készen a gyümölcsöt, úgyis csak az unokáknak kell, mert én cukros vagyok.

2022. febr. 17. 18:17
 7/16 anonim ***** válasza:
88%

Hát nem tudom, mit csinálsz te a fákkal, de nekem 100+ gyümölcsfám van, eladásra megy a termés zöme, és még én se költök rá 50 E-nél többet, pedig permetezem minden betegség és kártevő ellen.

Úgy van ez a permetezéssel, hogy ha valaki nagyon szerencsés, és olyan helyen termel, ahol mások nem nagyon, meg a többiek mind permeteznek, akkor van esélye, hogy egy darabig nem találnak oda a betegségek és kártevők. De ha odataláltak, akkor vagy permetez, vagy nem lesz termése. A monília elviszi a sárgabarackot meg a meggyet, a tafrina az őszibarackot, a poloskaszagú darázs a szilvát meg a körtét, az almamoly az almát meg a diót, stb. Ha már megtelepedett valami, akkor odalesz az elképzelés, hogy majd permetezés nélkül termel, mert vagy permetez, vagy nem terem értékelhető gyümölcs. Nálam már minden gyümölcsfélénél volt több olyan dolog, ami ellen épp nem permeteztem egy adott évben, és odalett az éves termés. Volt, hogy a fa is, pl. mikor bejött a tűzelhalás, és elvitt több körtefát.

Oké, előfordul néha, hogy elfagy ez-az. De ez ritka dolog, normál helyeken. Fagyzugokban persze más a helyzet, de mondjuk a körte meg a szilva ilyen helyeken se szokott elfagyni, azok még Svédországban is megélnek.

A hivatalos, minősített biotermelők is szoktak lemosó permetezést végezni. Sőt, rézzel, kénnel, hasonlókkal év közben is permeteznek, mert ezek engedélyezettek biotermelésben. (Annak ellenére, hogy ezek nem bomlanak le, mint a kémiai szerek, hanem a gyümölcsön maradnak.)

A lemosó permetek nem védenek meg semmi ellen teljesen, csak gyérítenek. Ennyi a hatásuk. Ami támad, az lassabban támad, és több idő lesz ellene védekezni.

Ha tavasszal lemosózol, akkor azt a kihajtáshoz minél közelebb kell végezni, lehetőleg közvetlenül a virágzás/kihajtás előtt. A tavaszi/nyári kórokozók, kártevők most még mélynyugalmi állapotban vannak, sokkal többet kibírnak, mint később, melegebb időben. A rügypikkelyek most még teljesen zártak, a köztük lévő gombaspórák még védve vannak.

2022. febr. 18. 06:58
 8/16 mindentudó99 ***** válasza:
64%
Bőven megéri permetezni. Csak ősziből volt pár mázsa. Szilva szintén pár mázsa. Meggy körte cseresznye egy egy mázsa. És nincs 50 ezerbe.
2022. febr. 18. 07:20
 9/16 anonim ***** válasza:
50%

8-as: ezek a számok nem mondanak semmit, mert nem mindegy, mekkora területen és hány fán termett ennyi.

Nálunk meg minden permetezés nélkül teremnek a fák, sok van rajtuk és ingyen!

2022. febr. 18. 08:20
 10/16 anonim ***** válasza:
76%

9

Most még teremnek ingyen, nálam is így volt régen. De teltek-múltak az évek, és egyre több betegség meg rovar talált oda. Egyszer csak arra figyeltem fel húsz éve, hogy az addig teljesen egészséges meggyfák csupa moníliásak lesznek, a két legnagyobb ki is pusztult, a többit meg lehetett menteni, és nincs is baj így, hogy permetezek virágzásban.

Egy másik évben azt tapasztaltam, hogy a szilvafák alja terítve volt centis szilvákkal, és mindegyik lyukas volt. Egy marék ért be csak, a szilvadarázs lerendezte a termést. Onnantól ellene is kell permetezni.

Pár évvel később a körte járt így, most azt is permetezni kell.

Aztán jött az almamoly, szüretkor a több mázsa alma közt nem találtam 20 kiló lyuk nélkülit. Most az almát kell legtöbbet permetezni.

És így ment ez a többi gyümölcsnél is. Sokáig nem kellett permetezni őket, aztán odatalált valami újabb istenverése, és már permetezni kell, ha termést akarok. Majd így lesz ez nálad is, nyugodj meg. Most még szerencsés ember vagy, amilyen én is voltam régen, tudsz termelni permetezés nélkül, de minden sorozat megszakad egyszer.

Senki nem azért permetez, mert annyira szeret. És nálam a permetezett gyümölcs is csak feleannyi permetezést kap, mint a bolti gyümölcs. Mert én csak akkor permetezek, amikor bajt látok, a nagytermelő meg akkor, mikor eltelt a 8 nap az előző permetezés óta.

2022. febr. 18. 09:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!