Egy oltott fa ki tud egyenesedni?

Nyílegyenes nyilván nem lesz, de egy idő után alig fog feltünni, hogy oltva volt. Ha nagyon ferde, akkor üss le mellé egy karót vagy karókat és kösd hozzá. Egy idő után irányba áll és meg is tartja azt.
Néhány ével ezelőtt történt. Elég nagy szárazság volt és az egyik frissen ültett meggyfa csemete ledobta az összes levelét mire észbe kaptunk. Már úgy voltunk vele, hogy újat kell ültetni a helyére, viszont még voltak más gyümölcsfák is, és hogy azokat legalább megmentsük minden hajnalban elkezdtük őket öntözni. És ha már azok meg vannak öntözve, akkor kapott mindig egy kevesett az elszáradt meggyfa is.
Kb. egy hét után új levél rügyeket kezdett hozni, a szárának az alsó részén. Késöbb ezekből teljes értékű mellékágak fejlődtek, viszont a szár az alsó 20-30cm felett már teljesen elvolt száradva. Amikor ezek a mellékágak kellően megerősödtek, egy kivételével az összeset levágtam és azt az egyet pedig felkötöttem az elszáradt törzshöz. Néhány hónap után teljes beállt ebbe a függőleges pozícióba, ekkor levettem a kötést, és levágtam az elszáradt törzset. Azóta már meg sem lehet mondani, valaha az egy oldalág volt, ami most a tözs.

A fás rész nem fog kiegyenesedni magától. Az oltás belső oldalán az éles sarok fog eltűnni, ennyi.
Amit tehetsz:
Úgy ülteted el, hogy a föld feletti rész nagyjából függőleges legyen. A föld alatti részt csak a vakond látja, ő meg nem idegeskedik miatta.
Ha a törzs is görbe, esetleg melléütsz egy karót vagy betonvasat, és hozzákötöd pár helyen. (Ahogy írták is.)
Ahogy a fa vastagszik, úgy egyre kevésbé lesz feltűnő a görbesége. Nekem volt olyan körtém, amiből csemete korában íjat lehetett volna készíteni, mert a törzsnek volt egy jókora "hasa". (Nem foglalkoztam vele, mert nem dísznek ültettem, hanem árutermelésre.) Ültetéskor a suháng kb. 180 cm hosszú volt, látványosan görbe, aztán mire visszavágtam tavasszal, utána meg kihajtottak az oldalágak, már csak egy 80-90 cm magas törzs maradt, a görbeség egy része meg feljebb volt, az ágak közt, ahol nem volt zavaró, hanem még hasznos is. Aztán mire a törzs 15 cm vastag lett (kb. 15 éves korára), a görbeség már egyáltalán nem szúrt szemet.
Van olyan fám is, ami nyílegyenes volt csemete korában, aztán a szélnyomás meg a féloldalasan kihajtó ágak miatt ennél görbébb lett. (De az se akkora baj, mint ha nem teremne rendesen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!