Tojás héját fel lehet használni a kertben valahogyan?
Sok növénynek kell calcium, de az általában van elég a földben, hacsak nem savasodott el, inkább a hazai földek magnéziumhiányosak.
A paradicsomnál előfordul, hogy calciumhiány lép fel, ez nagyobb és gyors hőmérsékletváltozás esetén rögtön fennáll.mert ekkor a kalciumfelvétele leáll a növénynek és ezt a termésen kívül maga a növény is megsínyli.
Ekkor azonban nem jó a tojáshéj adása, a legjobb levéltrágyaként a növényre kalciumtartamú műtrágyát szórni én wuxal kalciumot szoktam, az tökéletes.
Általánosságban apróra tört, előzőleg megmosott tojáshéjjat érdemes paradicsomtövek tövéhez szórni és fokozatosan felveheti belőle a növény a kalciumot, amire szüksége van.
A paprikánál is előfordulhat kalciumhiány, de a paradicsom sokkal érzékenyebb rá.
"Használni", ez az urban legend kategória.
A sok köbméter földhöz tenni pár tojás héját és hatást várni, ez olyan, mint a Dunába hugyozni a Lánchídról, és értesíteni a mohácsiakat, hogy töltsék a homokzsákokat, készüljenek az árhullámra.
Ha üzemi konyháról elkunyerálod párezer tojás héját, azzal egy kisebb kertben esetleg már tudsz valamit kezdeni. De ha olyan a talaj, akkor inkább kárt teszel vele.
5
Nagy tévedés a tojáshéj igenis remek ásványianyag forrás lehet a paradicsomnak.
Én egy régi kávédarálóban porrá őrlöm, a kalcium erősíti a növényi sejtfalakat és a tojáshéjban vannak egyéb hasznos mikroelemek, kálium, magnézium is. A paradicsomok tövére egy kávéskanál elég ebből a porított anyagból kéthetente és annyi tojáshéj nekem össze is szokott gyűlni 15-20 db.
Később, amikor már komolyabb méretűekre nőnek a növények, akkor érdemes vagy többet, vagy gyakrabban kalciumozni őket, de ekkor már nem csak a reggeli rántottából, vagy a süteményekből, hanem a lecsóból maradó tojáshéj is rendelkezésre áll és tényleg nagyobb lehűlés, vagy felmelegedés után kalciumos levéltrágyázás is kell, hogy ne legyenek a paradicsomok foltosak, ne kezdődjön egy kalciumhiányos rothadás a termésben.
A tojáshéj természetes ásványianyag pótlás, kár lenne kihagyni.
Komposztba vele!
Amikor kikerül a helyére már szétmorzsolódott állapotban lesz, és a legjobb helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!