Kumquat ágat milyen alanyra lehet oltani?
De van, az alanyt (ha van), mert a megfelelő időben már esetleg nem lesz oltható.
Az oltás amúgy nem egy nagy ággal működik, hanem egy apró, 1-4 rügyes vessződarabbal, vagy szemzés esetén egyetlen rüggyel (és környezetével). Ennyit meg bármikor le tudsz vágni, a citrusokat rendszeresen metszeni, formázni kell.
Természetesen. Úgy hívják az ilyet, hogy gyökérnemes. A gyökerezésnek induló citrusdugványok jellemzően előbb hoznak virágot, mint hajtást. De természetesen, ha termést kötnek, azt se szabad meghagyni, mert akkor nem fejlődik maga a növény.
Úgy emlékszem, a kumkvat viszonylag jól gyökeresedik.
Ha terem, akkor minek? Az ültetvényeken két okból szokták oltani a citrusokat: egyrészt, hogy fajtaazonos legyen a nemes rész termése, másrészt meg, mert az alanyfajta gyökere jobban ki tudja szedni a vizet meg a tápanyagokat a rossz, száraz talajból. De nálad a dugványozás miatt eleve fajtaazonos lesz, az öntözés meg tápoldatozás pedig feleslegessé teszi a különleges gyökérzetet.
Nekem 20 évnél öregebb mandarinom van, amikor vettem, 15 centis saját gyökerű dugvány volt, és már a következő évben virágzott. De már mikor vettem, akkor is volt olyan a kb. 20 eladó példány közt, amelyiken már akkor kicsi mandarin volt.
Régebben dugványoztam eladásra, és jellemzően onnan tudtam meg, hogy meg fog maradni egy adott példány, hogy virágot hozott, még mielőtt rendes hajtást hozott volna. 2-3 évesen, terméssel adtam el általában.
Itt mondjuk 0:40-nél mondja hogy a legjobb gyökér alanyt keresi a citrusoknak, minden fajtára próbál oltani:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!