Lehet szőlőt magról szaporítani?
Na az pont jó, akkor kb 40-50 éves koromra lesz saját szőlőm :)
Köszönöm a gyors választ.
Én megtartottam egy magról keltet, mert pont jó helyen volt. (A mellette lévő Téli muskotályról származott a mag, a porzója meg talán Chasselas lehetett, mert az volt még ott a közelében.)
Ha jól emlékszem, a 4. évben már termett. (Ha tévedek, akkor csak az 5. évben.) Hasonló kinézetű és hasonlóan kemény szemek voltak, mint az anyatő, csak kicsik és alig muskotályosak. Úgyhogy át is oltottam Hamburgira vagy 10 éve, de nem nagyon akar fejlődni, pár kis fürt van rajta évente. Szerintem filoxéra miatt, az szinte mindenhol van az országban, ahol nem homokos a talaj, nem véletlenül használnak oltványokat. Csak azért nem vágom ki, mert mellette a Téli muskotály olyan hatalmas lett, hogy már nem is férne ott egy rendes nagy tőke.
Szóval, nem érdemes magról.
Viszont egy rokon tavaly rám erőszakolt egy óriás rózsaszín szőlő magjából nevelt cserepes magoncot, és mivel volt kigyökereztetett alanyom egy flakonban, egymás mellé elültettem őket, és összenövesztem, ha sikerül, aztán majd az alany tetejét levágom, meg talán a magonc gyökerét is, ez utóbbit még nem találtam ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!