Lehet magról szőlőt szaporítani?
Nem biztos h fajtaazonos növény fog kikelni, ha egyáltalán..
Nem véletlenül szokás oltványt venni.
Ne 1 napig szárítsd, hanem tovább. Majd késő ősszel ültesd el a kertbe, megjelölt helyre, több mélységbe. Cserépbe is lehet, csak akkor egész télen, meg utána nyáron öntözgetni kell. Mondjuk, ha van fűtetlen, világos helyed (pl. előtér), akkor ez a legjobb.
Nekem a kertben most is mindenfelé vannak kikelve magoncok, amiket a madarak "ültettek". De ki fogom hajigálni mindet. Nem lesz fajtaazonos. Próbálkoztam már egyszer, olyasmi lett, mint az anyanövény, csak apró szemű. Ráadásul, valószínűleg bejött hozzám a szőlőgyökértetű, ami az európai szőlő gyökerén él, és szerintem ezért nem nagyon akar fejlődni az adott tőke, pedig már legalább 10 éves. (Átoltottam Hamburgira, és mivel pár fürt van rajta minden évben, ezért nem vágom ki, a mellette lévő oltvány úgyis 10 m-eseket hajt, kell neki a hely.) Szóval, ha nem homoktalaj van a kertedben, akkor nem érdemes oltás nélküli szőlővel próbálkozni, mert lehet, hogy 5-10 évig jó lesz a projekt, de aztán megtalál a filoxéra, és vége a játéknak, akkor meg már sajnálni fogod a szép tőkéket.
Ha nem helyi termelőtől származik a szőlő, hanem kartondobozban van a boltban, akkor rajta szokott lenni a fajtanév, szóval jó eséllyel tudsz ilyent venni, ha nem is minden kertészetben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!