Tiszafa hogy mérgező? Ha megeszem vagy ha megérintem?
Biológiából úgy tanultam, hogy a tiszafa minden része mérgező KIVÉVE A PIROS BOGYÓIT!!!. Nagytudású biológia tanárom volt, tankönyveket is írt.
Nekünk is volt a kertünk ben egy fa, hát kipróbáltam, igaza van-e a tanár úrnak. Először csak egy bogyót ettem. Semmi bajom. Később növeltem a bogyók számát kb. 20-ig (nem számoltam). Semmi bajom még évek után sem.
Ezen felbuzdulva ismertettem a fiaimat is, mije nem mérgező a tiszafának. Bevettem párat, buzdítottam a fiaimat is 1-2 szemre. Semmi bajuk. Ugyanezt megismételtük az unokáimmal is. Semmi bajuk.
Summázva: a tiszafának minden része mérgező: gyökere, törzse, levele, DE NEM MÉRGEZŐ AZ ÉDESKÉS PIROS BOGYÓJA!!!
Aki mást állít, az nincs informálódva. Utánam mások is megették. Semmi különösen jó íze nincs, csak enyhén édeskés-kesernyés.
#2. Ebben teljesen igazad van, a kis pirosas bogyója egyedül az, ami nem mérgező.
De felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem? Igaz? Ezt is tudod? :)
Nem tudom az miért nem mérgező, de hirtelen az jutott eszembe, hogy azért nem, mert nincs benne méreg. Ezt tréfának szántam.
Elárulod?
A fának is "érdeke", hogy ne legyen mérgező, hiszen a madarak megeszik és továbbviszik a magoncokat, amiből új tiszafa jöhet létre :)
Azaz elősegíti a szaporodásukat. Nyilván ha mérgező lenne a bogyója is, akkor a madarak egy idő után "rájönnének" (beléjük kódolódna) és nehezebben tudja terjedni a növény.
Érdekes dolgok :)
ssaa
a magját is megetted?
a mag mérgező, a piros bogyójának a húsa nem mérgező.
ha a magot megeszed, akkor lehet, hogy egészben kiszarod és nem lesz semmi bajod, de ha réharapsz és megsérűl a maghéj, akkor az már Zacher Gábor témája.
Kérek mindenkit, hogy olvassa el még egyszer, amit a 2. válaszomban írtam.
Idézem is: "Summázva: a tiszafának minden része mérgező: gyökere, törzse, levele, DE NEM MÉRGEZŐ AZ ÉDESKÉS PIROS BOGYÓJA!!!
Aki mást állít, az nincs informálódva."
Mit is jelentb ez? A bogyója NEM MÉRGEZŐ. Az őszibaracknak, kajszinak, cseresznyének is csak a BOGYÓJÁT (húsát) esszük meg.
Egyébként ne egyetek meg semmit belőle és nincs probléma.
Én ezt már 8 éves korom óta tudom, hogy a piros magköpenyt, aza a "termés húst" kivéve a növény minden része mérgező.
De a leírásokban is mindig ez szerepel, szóval ezzel nem mondasz újat.
Te bogyóról írsz, amibe beletartozik a mag is, ami kifejezetten mérgező.
Amit te csináltál az tömeges öngyilkosságra való felbujtás.
A bogyósokat: málnát, epret, szamócát, ribizlit, áfonyát, fa epret is mag nélkül eszed?
Miért kéne megenni egy csipetnyi hígtakony állagú (szerintem) ízetlen dolgot, ami egy erősen mérgező szintén csipetnyi dolog mellett van?
Ez nem elég, amit írtam? "Summázva: a tiszafának minden része mérgező: gyökere, törzse, levele, DE NEM MÉRGEZŐ AZ ÉDESKÉS PIROS BOGYÓJA!!!
Aki mást állít, az nincs informálódva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!