Túlélheti-e a körtefa a sérülést?
Amikor fűkaszával vágtam a füvet, egy kicsit elkaptam a damillal a törzsét, kb a kerületének a harmad-negyed részén sérült a kéreg.
1 éves a fa.
Az égvilágon semmi baja nem lesz, észre se veszi.
Nekem volt olyan csemetém, amiről az őz ledörzsölte az agancsával a háncsot, a tizede se maradt meg, és abból is nagy, egészséges fa lett. 5 év múlva már észre se lehetett venni, hogy történt valami.
A csemetékre ezért szoktunk törzsvédőt húzni. Lomtalanításkor kukázol egy darab 110-es PVC-csövet, flex-szel hosszában végigvágod, aztán olyan 10-12 cm-esekre darabolod. Széthúzva ilyet teszel a csemeték törzsének aljára.
De a PET-et a damil szétveri. Rendes géppel legalábbis. Ha nem is első nyírásnál, de egy év múlva. Tapasztalat. A PVC viszont kibírja tíz évig, erős gépnél is, nem csak vékony damilos szegélynyírónál.
Felesleges a fagél. Tavasszal, csonthéjasnál még lehetne ajánlani. De augusztusban, almatermésűnél semmi értelme. Tekintve, hogy az égvilágon semmi fertőző dolog nincs ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!