Gyümölcsfa párosítás. Jók a porzópárok? Körte, cseresznye, alma. Kérdés, hogy ez alapján mindegyik lesz-e termés.
Vettünk
2 db Germersdorfi 3 és 1 db Sunburst cseresznyefát.
2 db Bosc Kobak és 1 db Vilmos körtefát
Van egy régi húsvéti rozmaring almafánk, ahhoz vettünk 1 db Jonatánt, illetve egy Jonagoldot
Őszibarackból pedig van egy Nektár H és egy kopasz Caldesi 2000
Az őszik, a Sunburst meg a Húsvéti rozmaging önporzós. A Germersdorfit porozza a Sunburst. A körték egymást. A Jonathant vagy porozza a Húsvéti, vagy nem (szerintem igen), de a Jonagold nem nagyon, annak nagyon gyenge a virágpora. A Jonagold triploid, vagyis nem kettő, hanem három kromoszómakészlettel rendelkezik, ami neked annyiban fontos, hogy két porzófajta kell neki. A Jonathan biztosan jó, a Húsvétit nem tudom.
A Jonathan idegesítően lisztharmatérzékeny szokott lenni, ha már megvetted, akkor én a helyedbe a csúcsára oltanék egy Goldent, vagyis, az alsó ágak Jonathant teremnének, a teteje meg a sokkal jobb fajta Goldent, és így biztosan lenne porzód a legjobb fajta Jonagoldhoz. A faiskolából szerintem tudnál kérni (venni) egy darab oltóágat.
Köszi szépen. Értem.
Az miatt aggódtam, hogy a Vilmoson nem lesz majd termés.
Illetve van egy régi meggyfa amik itt-ott a fa körül hoztak ki gyökeres hajtásokat. Magról.
Azon lesz majd termés? Mármint a tekintetben, hogy ilyen kis sarjak vagy mik, nem ilyen faiskolából való oltott nemesített?
Biztos vagy benne, hogy magról keltek? Én így látatlanban azt mondanám, hogy sarjakról van szó, azaz, gyökérről hajtott ki a meggy.
Na mármost, tudni kellene, hogy ez a fa oltvány, vagy nem. Ha oltvány, akkor az alany valószínűleg sajmeggy, aminek a termése nem ehető. Viszont ha nem oltványról van szó, akkor a sarjak is ugyanazt fogják teremni, mint a nagy fa. Felénk több ilyen fajta van, nekem is van. Az egyik a szomszédból jött át több a föld alatt, és meghagytam, a másik telkemen meg a szomszéd elhagyott telken nőtt ki két meggybozót, az egyiknek a termését szedni szoktam.
Ha elég gyorsan nőttek a kicsik, azaz, az első évben nőttek fél-egy métert, akkor sarjak. Ha kis cérnaszálként jelentek meg az első évben, akkor viszont magról keltek, és akkor valamilyen meggytermés lesz, de hogy milyen, azt nem lehet tudni, mint ahogy a kinti macskád kölykeinek színét se lehet előre megtippelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!