Lehet szép, tömött pázsitom ha a kert fele napfényes, másik fele szinte egész nap árnyékban van?
Sajnos az árnyékos rész mohásodik, a napfényes rész gazosodik.
Próbáltam többféle fűmagot, tápot de érdemi változás nincs.
Lehet. Az 1200 m2-es telken legalább 350 m2 pázsitom van. A diófa alatt is. Meg a napfényben fürdő területeken is. A diófa alatti árnyékos részen vasgálicos gyeptrágyát használok. A napfényes területeken csak simát. A vasgálic (vas-szulfát) megakadályozza a mohásodást. A moha a savanyúbb talajokat kedveli, így a gyeptrágyázással együtt, kisebb mennyiségben évi 2 alkalommal lúgosító PétiMÉSZsó-val is kezelem a pázsitot. Ősszel kevesebbel. És ősszel nitrogénszegény, foszforban gazdag gyeptrágyát használok. Évente kétszer megszellőztetem a füvet. Keresztben és hosszában is végigmegyek rajta. Tavasszal és ősszel. Év közben, ha nagy esőzést jósol a meteorológia, akkor a nem kellően dúsnak ítélt területeket utánvetem pázsitfűmaggal. És egy lombseprűvel ledolgozom a talajig a magokat. A talpas muhart kiidegenelem (kihúzgálom) belőle. Ha a szomszéd gazos kertjéből fúj át sok pitypangot, vagy százszorszép magot, vagy más kétszíkűt, akkor azt GyomStop-pal szoktam kipermetezni.
De egy dús, jól ápolt, jó kondiban lévő, locsolt, és hetente rendszeresen nyírt pázsit általában el tudja nyomni a gyomokat.
Ja, és az öntöző rendszer szórófejei úgy vannak beállítva, hogy az árnyékos területek kevesebb vizet kapjanak.
Nagyon hasznos volt, köszönöm!
Gyepet én is szellőztetem, de csak kézi gyepszellőztetőm van amivel lassan is haladok es iszonyat nehez munka. Én csak tavasszal szoktam megcsinálni :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!