Az igaz, hogy a kertnek a hátsószomszéddal közös kerítését fele-fele arányban kell felújítani?
A Ptk. azt részletezi, hogy ha valamilyen jogszabály írja elő kerítés létesítését, akkor az kinek a kötelessége. Ilyen jogszabály, ami kerítés létesítését írja elő, az a Helyi Építési Szabályzat szokott lenni általában.
Alapesetben, ha a helyi rendelet másként nem rendelkezik, akkor a telek - utcáról nézve - jobb oldali oldalkerítését, ill. a hátsó kerítésnek az ehhez csatlakozó felét kell neked megépíteni.
A kérdés innentől már csak az, hogy hol laksz. Mert az adott település HÉSZ-ét kellene megnézni, esetleg más helyi jogszabályt.
Sok településen egyáltalán nem írják elő belső kerítés létesítését, és ha előírnak is valamit, az az oldalkerítés valahány méteren, többnyire nem a teljes hosszon. Viszont vannak olyan helyek, nagyon kevés, ahol tényleg kötelező hátsó kerítést építeni. Olyan helyek szerintem, ahol nagyon kicsik a telkek, és feltehetőleg drágák is.
igen.
Amúgy megegyezés kérdése.
A jobb oldal, és a hátsó fele a tiéd.
A 3-as válaszban elírtam, mert nem a Ptk., hanem az OTÉK szabályozza a kerítés létesítését.
Ahol a HÉSZ (vagy egyéb helyi rendelet) nem teszi kötelezővé kerítés létesítését, ott nincs ilyen, hogy melyik rész kié. Ott az csinál kerítést, azon az oldalon, aki és ahol akar. A lényeg csak az, hogy a kerítés nem lóghat át a szomszéd telekre, teljes egészében a saját telken kell állnia, a külső határvonala kerülhet a mezsgyére.
Ha szembe állsz a házaddal akkor a jobb oldali kerítés a tiéd a hátsó kerítés ha van hátsó szomszédod akkor az közös.
Sajnos én is így tudom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!