A sóskát hogyan kell leszedni? Gyökerétől kitépve?
Első kertészkedésem lesz, de nem tudom hogyan szedjem le a sóskát. Láttam videókon, hogy a szára rajta marad, de akkor a földtől pl 4 cm-rel tépjem el a szárát vagy húzzam ki a földből, mint a hagymát? Esetleg csak a leveleket szedjem le?
Úgy akarom mindenképpen csinálni, hogy a nyáron még új magok elvetése nélkül újrahajtson.
Köszönöm!
Nem szabad kihúzni, simán csak le kell csipkedni a leveleket. Én pl. egy kinti ollóval szoktam "megmetszeni" ott vágom el ahol a levél kezdődik.
Így marad némi szára, ami mellett mindig tud (egy darabig) új hajtást hozni.
Aztán mikor felmagzik hagyom hogy elszáradjon, ez lesz a következő évi utánpótlás.
a nejem csipkedi, de én ollóval vágom(nem tőböl)
Szedés után tanácsos megöntözni, meghálálja.
Évelő növény, ha jó helyen van, akkor évekig szedheted.
Nekünk eladásra van, nem sok, csak úgy 15-20 m2 körül. Ha ollóval szedném, onnan mennék nyugdíjba a sóska közül... Hogy haladós legyen a szedés, kézzel van szaggatva, úgy, hogy a levélnyelet már nem fogjuk, csak magát a levéllemezt. Mindig csak a fejlett, szép leveleket kell szedni, a kicsiket tovább fejleszti. Ha felmagzott, akkor motoros kaszával, damillal a tövek tetejéig ledarálom. Amit levágtam, azt ott hagyom rajta, és a tő újra hozza a szép leveleket (persze, csak ha van neki eső). Most készülök másodszor levágni, aztán pár hét múlva megint szedhető lesz. Régebben egyenként, metszőollóval vágtam a magszárakat, de az egyrészt időigényesebb és fárasztóbb, másrészt meg ott volt a probléma, hogy mit csináljak a levágottakkal. Most meg szépen komposztálódik ott, ahol van, ennyivel kevésbé kel magról az újabb gyom.
Évelő növény, nálunk legalább 10 éve van ott. Már eléggé tele van évelő gyomokkal, másik helyre, pihent földbe kellene ültetni, ezt meg kirotázni.
Köszönöm szépen mindenkinek!🙂
Mit jelent az, hogy elmagzik?🙃
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!