Potyog nagyon a dióm. Ez természetes jelenség?
Nekem van egy régi Oleo-Mac AM190 permetezőm, az felvisz legalább 10 m-ig, ha nem fúj nagyon a szél. Múltkor nyomtam a diófákat gubacsatka ellen. Meg tettem bele Spilant is, bár sok értelme nem volt, mert mindkét kártevő (fúrólégy és almamoly) több hónapon keresztül rajzik, folyamatosan. Csak ha már úgyis csináltam, hátha tudok nekik ártani egy kicsit.
Nálam egyébként még soha nem volt ilyen ok nélküli apródió-hullás.
Hát egészen 4 méterig elérem a 12 méteres fát. Ezzel: [link] Tavaly is Score Mospilan kombóval permeteztem meg május végén a diót is meg a többi fámat is, de éppen a lenti zónában a dión rengeteg gubacsatkás levél lett egy héttel a permetezés után. Szóval kétségeim vannak...
Az idén egy bő hete mentem ezzel az említett kombinációval végig a kerten, mert jöttek a tetvek és egy két tafrinás levél is lett az őszibarackon.
Mitől ne lett volna gubacsatka, ha nem használtál atkaölőt? A két szer egyike se az.
A tafrinás levél nem jelenhetett meg egy hete, csak akkor vetted észre. Ilyen meleg és száraz időjárásban már nem szaporodik, hanem elpusztul a tafrinagomba. Kb. 3-4 hete történhetett az utolsó fertőzés, azóta csak a már megfertőződött levelekben, hajtásokban éldegélt és növekedett, de a Score-t pocsékolni már nem volt értelme. Tafrina ellen az első levélcsúcsok megjelenésétől május közepéig kell permetezni, rendszeresen.
Ha egészségesek a kisdiók, akkor a hideg tavasz az oka.
Virágzáskor szokatlanul hideg időjárás miatt megfáztak a barkák, így gyenge kötés alakult ki. Ahogyan növekszik a dió, egyre nehezebbé válik, és elenged. Megfigyelhető, hogy a talajfelszín közelében hullik le a legtöbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!