Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan kell életben tartani a...

Hogyan kell életben tartani a "zöldike" növényt? (Chlorophytum comosum)

Figyelt kérdés

Nagyon tetszik ez a növény, és sok helyen látom a legkönnyebben gondozható szobanövények listáján.

Nekem viszont állandóan elpusztulnak.

Nagyjából így gondozom, ahogy itt is le van írva: [link]

Figyelek hogy ne álljon alatta a víz soha, nem tűzi a nap, nem fázik meg.

Nemrég láttam hogy valaki tanácsolta hogy júniusban ki szokta rakni a teraszra és attól szépen megerősödik - én is kiraktam, gondoltam hátha segít, azóta egy hét telt el, borzalmasan néz ki, már alig él. Kint is olyan helyen van, ahol nem tűzi a nap (kora reggel süt rá egy órácskát, amikor még nem perzsel).

Anyukám is hasonlóan tartja őket, neki gyönyörűek, burjánzanak, életerősek. Ő se tudja hogy mi baja lehet az enyémeknek, azt mondja ő nem csinál velük semmi különöset, csak úgy szépek lesznek.

Hogyan kell életben tartani ezeket a növényeket? Mit kellene máshogy csinálnom, mi a hiba a linkelt útmutatóban? (vagy bármelyik másik útmutatóban)

2021. jún. 14. 13:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát tényleg nem tudom, mi lehet rossz nálad..

Nálunk van olyan többéves növény, aminek a cserepében már alig van föld, mert telenőtte a gyökér, és még mindig hozza az új sarjakat.

Jól be szoktam locsolni, sőt, beteszem egy vödör vízbe pár órára, és utána egy hétig semmit nem locsolom. Nyáron kint vannak a kertben, sőt a kis sarjakat is csak lenyomom a földbe, és nyár végére megnőnek.

2021. jún. 14. 13:24
 2/11 A kérdező kommentje:

Egyébként furcsa, mert nekem meg 0 erőlködéssel gyönyörűségesek olyan növények, amikre meg mások panaszkodnak, hogy sehogy se tudják életben tartani őket... :D

Szóval nem vagyok általánosságban növénygyilkos. :)

#1,

Irigykedek! :)

2021. jún. 14. 13:26
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg túl sokat foglalkozol vele, a növények nem kedvelik a zargatást. Neki meg kifejezetten víztárló vastag gyökerei vannak, úgyhogy sok vizet se kíván. A környezet változását kifejezetten rosszul viselik, ha most kiraktad a teraszra, akkor ne csodálkozz, hogy megviseli a hőmérséklet, a fény, a páratartalom változása, a szél-szellő, ami fokozza a levelek párologtatását.
2021. jún. 14. 14:20
 4/11 anonim ***** válasza:
85%

Öszintén szólva nem tudom, mit csinálsz vele, ez gyakorlatilag elpusztíthatatlan növény.

Esetleg túl sötétben van, vagy túlápolod öket.

2021. jún. 14. 14:32
 5/11 A kérdező kommentje:

De akkor miért állítják sokan, hogy bírja/szereti a kinti létet? :(

Nincs túl sötét helyen, a lakásban nyugatra néző ablakhoz közel van (de nem tűzi a nap soha).

2021. jún. 14. 15:34
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
A 4-es vagyok, akkor valószínüleg egyszerüen túlápolod öket.
2021. jún. 14. 17:37
 7/11 anonim ***** válasza:

A link nagyon is helytálló. Nálad mást hibát nem látok, mint hogy rossz a földje. Én 30 cm-es edényben nevelem. Teleltetni a lépcsőház ablaka mellett teleltetem, ahol a katasztrófavédelem nem kifogásolja, mert nincs útban.

Tavasszal kiviszem az erkélyre. Ne legyen olyan helyen, ahol tűző napsugár éri. Tápoldatozni nem szoktam, csak csapvízzel öntözöm, szükség szerint. Évek során egy levélzuhatag van rajta, tele sarjakkal. Ezeket elajándékozom. Ismétlem: csakis a földje lehet nem megfelelő.

2021. jún. 14. 17:47
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Amiket még nem zártál ki:

túltápozás

túl gyakori öntözés

rossz virágföld

2021. jún. 15. 07:14
 9/11 A kérdező kommentje:

Leggyakrabban hetente öntözöm, de inkább ritkábban, ha már a földje száraznak tűnik (de még nem száradt porrá). Ültettem már át, láttam hogy jó nagy gumói vannak, elvan kiszáradás nélkül.

A földje nem hiszem hogy rossz, a legtöbbet anyukám ültette nekem cserépbe és ő adta, ugyanazt a földet használta amit a sajátjaihoz, azok gyönyörűségesek. :(

2021. jún. 16. 14:10
 10/11 anonim ***** válasza:

Elég érdekes, hogy ha nyugatra néző ablakban van, és nem tűzi soha a nap, akkor hogy lehet világos helyen? Délután mindig be kellene sütni a napnak.

Az nem baj, ha függönyön keresztül rásüt a nap, ilyen helyen a legszebb.

2021. jún. 16. 17:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!