Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy tegyem kötöttebbé a...

Hogy tegyem kötöttebbé a homokos talajt?

Figyelt kérdés
Jövőre kezdeném a konyhakertet az új házamnál, de nagyon homokos a talaj. Egyrészt nagyon hamar elfolyik a víz, ami járhatóság szempontjából jó, mert nem kell a latyakban mászkálni, locsolás szempontjából viszont egyáltalán nem előnyös, másrészt pedig nehezebben terem a veteményes. Eddig gaz és tarack nőtt az egész kertben, most felástam és kipucoltam a veteményes helyét, jól meg is van trágyázva. Komposztot is tervezek készíteni, de ugye annak idő kell. Mit tehetek még?
2021. jún. 3. 21:19
 1/9 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem meg a zöldségfélék pont ezt szeretik. Én legalábbis minden kertészetben puha homokos talajt láttam, abban nőtt a sárgarépa.
2021. jún. 3. 21:48
 2/9 Ismeretlen600 válasza:
13%
Jó lenne lehengerezni nem tudom mekkora a kerted ha van rá alkalom kistraktor+gyűrüs henger vagy sima henger lezarja a talajt így nedvesebb lesz nem tud gyorsan kiszaradni
2021. jún. 3. 21:55
 3/9 anonim ***** válasza:

Mindenképp érdemes a talajszemcsék frakcionális összetételét megváltoztatni. A komposztálás nagyon jót fog tenni a vízmegkötő képességnek, és -ha van rá lehetőséged- szerezd meg egy, a közeledben elbontott vályogépület vályogtégláit. Ideális feljavítani a nagyszemcsés homoktalajt.

Szakirodalom: Talajjavítás és komposztálás a házikertben, dr Dömsödi Jánostól. Mezőgazdasági kiadó, 1989

2021. jún. 4. 07:29
 4/9 anonim ***** válasza:

A komposzttal az a baj, hogy tovább lazítja a talajszerkezetet. Én agyagos talaj lazításához használom.

Az agyag (v. vályog) beszerzése egy lehetséges megoldás. De ha annyira homokos, akkor sok kell, 5 cm (bedolgozva) nagyon a minimum.

2021. jún. 4. 08:09
 5/9 anonim ***** válasza:

Javíthatod istállótrágya terítéssel, szalmatakarással, a víztartó képességet alginit, dolomit, tufa, vagy perlit szórásával, de jó a zöldtrágya bedolgozása is.

Talán mindezek mellé teríthetsz kókuszföldet is, de a leghelyesebb beültetni szárazságtűrő, homokos talajt kedvelő növényekkel, a kertészeti tevékenységet meg magaságyásokban végezni, megfelelő talajban és folyamatosan javítani a kerted földjét.

Kajszibarackot nyugodtan ültethetsz, meg orgonát, de tessék egy link, kissé bővebben ad tanácsokat.

[link]

2021. jún. 4. 13:23
 6/9 anonim ***** válasza:

Itt a linken ez elírás lehet, hogy "1 cm vastag komposzt, istállótrágya vagy zöldtrágya réteget 60 cm mélyen bedolgozunk". Mivel amúgy elég értelmes cikk.

Szerintem 10 cm akart lenni, annak már van némi haszna, ha rendszeresen csináljuk.

2021. jún. 4. 17:27
 7/9 anonim ***** válasza:
Tarackot ki tudtad normálisan irtani?
2021. jún. 4. 19:54
 8/9 anonim ***** válasza:

Pár éve én is kitisztítottam egy ilyen területetet, a tarack egész jól eltűnt, azzal nincs bajom.

De tényleg nagyon hamar kiszárad, méeg eső után is öntözni kell a veteményest. Jövőre egyrészt előbb fogok veteményezni, hogy a hűvösebb időben erősödjenek meg a növények még.

Továbbá most tervezem őszre, hogy a lehullott falevleket beásom majd...

Meg 1-2 magaságyásban gondolkodom, ha lesz rá időm, a homok tetejére, és komposzttal megtölteni. Szóval azt hiszem a faleveleket idén hasznosítom majd. Csak legyen hozzá kedvem, időm,! :)

2021. jún. 5. 09:49
 9/9 anonim ***** válasza:
Meg még annyit, hogy direkt olyan növeényeket kell ráültetni, ami szereti a homoktalajt.
2021. jún. 5. 09:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!