Hogy tegyem kötöttebbé a homokos talajt?
Mindenképp érdemes a talajszemcsék frakcionális összetételét megváltoztatni. A komposztálás nagyon jót fog tenni a vízmegkötő képességnek, és -ha van rá lehetőséged- szerezd meg egy, a közeledben elbontott vályogépület vályogtégláit. Ideális feljavítani a nagyszemcsés homoktalajt.
Szakirodalom: Talajjavítás és komposztálás a házikertben, dr Dömsödi Jánostól. Mezőgazdasági kiadó, 1989
A komposzttal az a baj, hogy tovább lazítja a talajszerkezetet. Én agyagos talaj lazításához használom.
Az agyag (v. vályog) beszerzése egy lehetséges megoldás. De ha annyira homokos, akkor sok kell, 5 cm (bedolgozva) nagyon a minimum.
Javíthatod istállótrágya terítéssel, szalmatakarással, a víztartó képességet alginit, dolomit, tufa, vagy perlit szórásával, de jó a zöldtrágya bedolgozása is.
Talán mindezek mellé teríthetsz kókuszföldet is, de a leghelyesebb beültetni szárazságtűrő, homokos talajt kedvelő növényekkel, a kertészeti tevékenységet meg magaságyásokban végezni, megfelelő talajban és folyamatosan javítani a kerted földjét.
Kajszibarackot nyugodtan ültethetsz, meg orgonát, de tessék egy link, kissé bővebben ad tanácsokat.
Itt a linken ez elírás lehet, hogy "1 cm vastag komposzt, istállótrágya vagy zöldtrágya réteget 60 cm mélyen bedolgozunk". Mivel amúgy elég értelmes cikk.
Szerintem 10 cm akart lenni, annak már van némi haszna, ha rendszeresen csináljuk.
Pár éve én is kitisztítottam egy ilyen területetet, a tarack egész jól eltűnt, azzal nincs bajom.
De tényleg nagyon hamar kiszárad, méeg eső után is öntözni kell a veteményest. Jövőre egyrészt előbb fogok veteményezni, hogy a hűvösebb időben erősödjenek meg a növények még.
Továbbá most tervezem őszre, hogy a lehullott falevleket beásom majd...
Meg 1-2 magaságyásban gondolkodom, ha lesz rá időm, a homok tetejére, és komposzttal megtölteni. Szóval azt hiszem a faleveleket idén hasznosítom majd. Csak legyen hozzá kedvem, időm,! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!