Miért konyul le a növényem levele ilyen hamar?
Ültettem kis agyagcserépbe egy retekgumót, ami nő is szépen (a cserép átmérője 9cm, magassága 7cm), de napi szinten locsolni kell, különben lekókadnak a levelei. Miután meglocsolom, kb 10 perc, és úgy néz ki, mint előtte, de miért nem bírja ki locsolás nélkül a 24 órát sem?
Korábban más növénnyel is jártam már így, de akkor sem értettem, mi lehet a probléma. Vagy ez természetes hogy ilyen gyakran kell öntözni?
Még annyit hozzáteszek, hogy a cserép alja lyukas (ilyen volt csak itthon), de rátettem egy papírdarabot a lyukra, és úgy leragasztottam, mert a sok öntözés miatt, a tálka, amiben tároltam, nagyon elázott.
Miért ültettél retekgumót? Magát a gumót beleraktad a földbe? Mégis miért?
Ez a növény magvetéstől számítva 1 hónap múlva ehető, és kihúzható.
Egyébként iszonyatosan pici a csereped, amit az a föld elszív vizet, semmire nem elég a növénynek.
Azért ültettem el, mert 1) jól néz ki az ablakban, 2) ami hajtásokat hoz az ehető, 3) ha eljutok addig, akkor magról majd újra ültetek.
Vagyis akkor mindenképp nagyobb cserépbe kéne ültetnem? Megoldható, csak a retek méretéből kiindulva gondoltam, hogy elég lesz.
Erre sokkal jobb növényeket tudnék ajánlani.
Tépősaláta, snidling, rukkola, mángold.
A cserépméret pedig igazából a vetőmag csomag hátoldalán leírtaknak kell, megfeleljen.
Pl. ha az van ráírva, hogy 20 cm sortávolság, és 15 cm tőtávolság, akkor legalább egy 20 cm átmérőjű cserép kell.
Nem volt ráírva semmi, bolti retekgumó lett ültetve, amit nem ettünk meg :)
És igazából nem ez az elsődleges cél, hogy megegyem a levelét, hanem hogy házilag mag legyen, és majd azt ültessem el.
Amit boltban veszel zöldség, többnyire hibrid, ami azt jelenti, nem továbbszaporítható. Ha mégis kikelne a mag valami csoda folytán, nem ugyanaz a növény lesz.
Vetőmagboltban vegyél nemesített vetőmagot, 100 ft körüli összeg, és van benne jó sok.
Éééértem. Mindenesetre én azért próbálkozok vele, mert jól néz ki :) Ha mag nem is lesz belőle, de hátha fog virágozni.
Az a baj, hogy egyelőre vetőmagot nem tudok hova ültetni, mert se cserepem, se helyem nincs akkora, ahol 1-nél több retek jól megférne. Szóval ezek csak ilyen ímmel-ámmal próbálkozások.
Egyszer bolti snidling magokat ültettem, de épp hogy kidugta a fejét, el is száradt, meg muslicás (tőzeglegyes) lett.
A snidling évelő, így ha kinevelte a zöld szárait, elszárad, látszólag meghal, majd a következő szezonban újra hajt.
Olyan ehető növény nemigen van, ami egész évben nő. Van aktív időszak, és van passzív, vegetatív időszak. Hányan, de hányan kidobták már a levendulájukat télen, mert azt hitték, elszáradt meghalt, pedig csak "téli álmot alszik". Pedig ha kivárják az április végét, amikor is elkezd hajtani.
Egy ismerős is ugyanígy dobta ki a rozmaringot, amit én adtam neki tavaly nyár elején. Mert télre megállt a növény a fejlődésben, kicsit úgy tűnt, mintha elszáradt volna. Pedig a rozmaring is örökzöld, május körül fog élettel megtelni.
Valóban, a snidlinget magból macerás nevelni. Érdemes megpróbálni venni egy multiban egy cserepest, és azt szétültetni, miután kinevelte szárakat. Nekem (igaz, a kertben van) egy évekkel ezelőtt vett cserepesből lett egy méretes bokor.
Betegségekre is hajlamosak akár a kint, akár a benti növények. Kártevők jönnek mennek, és sajnos nagyon nem mindegy a termőföld minősége, amibe ültetsz.
Az a lényeg, ne add fel, próbálkozz bátran továbbra is.
Elképzelhető, hogy hibrid a retked, de attól még lehet belőle magot fogni, legfeljebb nem lesz egyöntetű a jövő évi termésed.
Az a fő baj, hogy szobában próbálkozol vele. Ott garantáltan nem fog menni, ez is a baja, ezért kókadnak a levelei. Mivel a melegtől elkezdett gyorsan levelet hozni, még mielőtt elegendő gyökér fejlődött volna. Most már mindegy, kuka.
Ha még máskor is szórakozni akarsz ilyesmivel, akkor nagy cserépben (de ne agyonöntözve), és főleg szabadban legyen. Ha fagy jön, csak akkor tedd hűvös és nagyon világos helyre. Kertbe kiültetve lenne a legjobb, de hát ilyen korán még elfagyna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!