Ibc tartályhoz mit kell venni, hogy csatlakoztatni tudjam a slaghoz? Hogyan lehet az ibc tartály könnyen tisztítani?
A sima szabadon álló centrifugál szivattyút is ráteheted a tetejére. Belógatod a szívócsövet.
Ha profi vagy, akkor teszel vízszint kapcsolót és akkor nem kell légteleníteni a szivattyút ha véletlenül elfogy az összes víz.
Szivattyú nélkül legfeljebb 10 méter csepegtető szalaggal tudsz locsolni.
#1 azért, mert ott kilométerekre kell eljuttatni a vizet, és rengeteg háztartásba, egyszerre akár, nem pártíz méterre, egyetlen slagcsőre :)
De ez az én véleményem, én így gondolom.
Azért egy 1000 literesben már van valamennyi víznyomás, ha nem is fog sterimoként üzemelni, de folyni fog belőle, persze csak ha a slagcsöved alacsonyabban tartod mint a tartály vízszintje.
Ha rosszul gondolom, javítsatok ki, szívesen veszem, mert én is ilyenben gondolkodom. Lehetőleg ne a lepontozás legyen a "javítás"...
1 méter magasra felpakolt ibc tartályból egész pontosan 0,1 bar nyomással folyik a víz ha leteszed a földre a cső végét.
Egy átlagos 1/2" slaghoz minimum 2 bar kell. Tehát 20x nagyobb nyomás.
Gyepet szeretnél öntözni? Ahhoz vegyél szivattyút. Bármi másnak az öntözéséhez ne használj slagos locsolást.
Tegyük fel, a tartályodban van 1000 l víz. Egy nem túl nagy, de már valamit érő eső, ami nem csak a port veri le a föld tetején, hanem a zöldség gyökeréhez is leér, az 10 mm. Tehát 1000 l víz esőztetve elég egyetlen alkalommal egy 10x10 m-es kerthez. Erre nem nagyon érdemes szivattyút venni.
Nekem is van IBC-m, és ez arra elég, hogy a cserepes növényekre meg pár kiültetett növény tövéhez öntözök, nyáron naponta.
Ha zöldséget szeretnél öntözni, ahhoz vegyél csepegtető szalagot, és használj hálózati vizet. (Ha kút nincs.) 1 m magasan lévő IBC-ről is elcsepeg az új szalag, de hivatalosan 3 m esés van megadva minimumnak.
Én a kiengedésre nem költöttem sokat. Fogtam egy 20 mm-es csavart, aminek a tövében nem volt menet. A fejét levágtam. A menetes részt 3-4 cm-esre vágtam. Még a fej levágása előtt a meghagyandó részt végigfúrtam kb. 13-as fúróval. Egy anyát kettévágtam, hogy két keskeny legyen belőle. Egy rossz 20 l-es kannáról levettem a kupakot, pont olyan, mint az IBC kupakja. Átfúrtam 20-assal. Összeraktam úgy, hogy kifelé áll a menet nélküli rész, a menet kezdetére feltekertem az egyik keskeny anyát, aztán jön egy alátét, aztán a kupak, aztán még egy alátét, aztán a másik anya. Tömítésnek gumiámot használtam. Ezt így fel lehet tekerni az IBC-re, és kifelé áll egy 20-as cső. Gyakorlatilag ingyen van, csak egy kicsit dolgoztam vele. Erre a csőcsonkra pont rá lehet fogatni másfél méter 3/4-es slagot egy AWAB-bal. A cső másik végébe beledugtam egy hasonló csődarabot, a kiálló végére ráhegesztettem egy U-alakú 8-as gömbvasat, és ezzel fel tudom akasztani a cső végét az IBC keretének tetejére. Mint a régi keverőtárcsás mosógépnél.
Linkelnél ilyet, a köz javára?
Azért dolgoztam vele, mert én is csak ezt a sokezres dolgot találtam, amit itt mutattak a 2. hsz-ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!