Kezdőoldal » Otthon » Kert » Őszibarackfa alacsonyan (és...

Őszibarackfa alacsonyan (és sudáran) tartása (metszése)?

Figyelt kérdés

Kezdőnek mit javasoltok? Az egyik őszib.fám kisebb, mint a másik, és a kisebben agonizálok: termett ez is tavaly, csakhogy ha tovább nő, veszélyes a tetőcserépre. Arra gondolok, talán jobb volna alacsonyan tartani, pontosabban megtartani a magasságát (kb 2 és fél méter jelenleg).

Ezt metszéssel a legjobb megoldani? Kezdőnek mit javasoltok, mit tegyek legegyszerűbben, amivel nem szúrom el -kárt nem okozok a leendő terméshozamban és minőségben- az őszib.fa metszését, vagy más módon alacsonyan (és lehetőleg keskenyen, sudáran) tartását?

Szeretném megtartani a termőképességét is. Mivel nemrég más volt a tulaj, nem tudom, hány éves, talán öt-hat éves. A lényeg, hogy kb két és fél méter magas, szóval kisebb fa. Ha tovább nő, káros lehet a tetőcserépre. Meg szeretném tartani a jelenlegi szélességét (keskenységét) és magasságát oly módon, hogy megint teremhessen őszibarackot.

Melyik hónapban járjak el? (Metszés?) Az se baj, ha akár fél év múlva volna otpimális beavatkoznom, mivel még nőhet egy picit tovább. De nem sokat.

2021. ápr. 5. 22:29
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Köszi! A vágási sebre tudsz nagyon olcsó módszert, amihez spec bolt (pl gazdabolt) látogatása sem szükséges? Kezdő vagyok, lehet, hogy rossz ötletet vetek fel, de pl szigszalag jó? (Az eső nem viszi le?) Vagy pl kupak nélkül ásványvizesfalkont ráhúzni az ágra, amin a vágott seb van? Festék milyen? Bármilyen? További ötleteket esetleg kaphatok még? :)
2021. ápr. 8. 18:21
 12/22 anonim ***** válasza:

Szigetelő szalagot nem látom megfelelőnek, sem a PE palackot, mert közvetlenül a fa sebét kell eltömni. A PE palack felé még párologtatna!

Van a gyerekednek játékgyurmája. Ha nincs - vegyél. A jövőre esedékes ágvágás (most már elkéstél az idei ágvágással, ill. megsínylené a fa) miatt vegyél egy kis doboz bármilyen festéket, ami vízálló.

2021. ápr. 8. 18:30
 13/22 A kérdező kommentje:
Értem, köszi!
2021. ápr. 8. 18:34
 14/22 A kérdező kommentje:

Erről jut eszembe, viharverte ágakat hogyan lehet gyógyítani? Pl szintén a párologtatás megelőzésére? Van olyan ág az egyik gyümifámon, amely megrepedt. Ez esetben jó a szigszalag? Vagy festék? Repedt ágat hogyan festesz, ha nem nagyon fér bele ecset?

Van ezen kívül félig letört, törés mentén lekonyuló ág is, szintén viharverte szegény.

2021. ápr. 8. 18:38
 15/22 anonim ***** válasza:

A friss hasadást visszaillesztéssel és rögzítéssel (alátámasztás, hozzákötés egy másik erős ághoz) meggyógyíthatod. Ha régi a hasadás, akkor lefűrészelni. Nincs mese! Ilyen régi hasadásba ne tegyél semmi festéket, hiszen már a seb begyógyult.

Volt egy esetem még gyerekkoromban: cseresznyefán voltam és eléggé kimerészkedtem a cseresznyéért. Egyszer csak éreztem, hogy süllyedek. Látom, hogy az ág a tövénél lassal hasad. Átléptem egy szomszédos ágra és gyorsan visszaszorítottam valamilyen kötéllel (régen volt, nem emlékszem pontosan). Nyom nélkül visszaforrott.

2021. ápr. 8. 18:48
 16/22 A kérdező kommentje:
Ha úgy marad a régen hasadt fa, mi történik vele? Árthat a gyümifa többi részének, leendő termésnek? Az a helyzet, hogy nemrég még másoké volt a telek, elkezdtem tanulni a kertészkedést, és teljesen kezdő vagyok még, az előző tulajok elhanyagoltan hagytak itt sok mindent. Volt, ami az én ittlétem alatt történt (pl egyes ágak letörése vihar által, stb), csak még se időm, se tudásom nem volt mit kezdeni ilyesmikkel. Szinte csak idén kezdtem érdemben rendbe szedni a telket (szelektálom a nyesedékeket, szénára szárítok füvet stb), nagyrészt saját elképzeléseim szerint, de persze szakik véleményére is adok, amihez kell.
2021. ápr. 8. 18:58
 17/22 anonim ***** válasza:
A hasadékba megtelepedhetnek a gombák, tehát a letört ágat én tőben lefűrészelném és a sebet kezelném, ahogy már fentebb írtam. A kezelendő semet lehetőleg faragd simára (éles kés, véső...), ne maradjon szálkás.
2021. ápr. 9. 07:56
 18/22 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm! Ha kérdezhetek még erről, mit tegyek a másik fámmal, amelyinek egyik alsó, vastag ágát az előző tulaj lefűrészelte, és ezen lyukat ütöttek az óriáshangyák, temérdek él benne. Azaz szinte már-már a fa odvában laknak. Nem is terem jól az a fa.
2021. ápr. 9. 16:55
 19/22 anonim ***** válasza:

Ha szőlőtermő vidéken laksz, akkor egy gazdától kérj (vagy üzletben vegyál) kénlapot. Gyújtsd meg és tedd a lyukba, valamivel takard le a lyukat, hogy a kéngáz ne jöjjön ki, mert veszélyes is lehet. Ha lefedted, távozz el kb.10-15 méterre. A kéngázban elpusztulnak. Ne félj, a fát ezzel nem gyújtod föl, mert nem lángol, csak kéngőzt fejleszt.

Most jut eszembe: üzletekben kapható hangyairtó spray. Van darázsirtó is.

Ekkor is jó valamivel lefedni, vagy betömni a lyukat. Biztos hatású mindkét megoldás. Utána tapaszd be a lyukat, hogy ne menjen bele az esővíz, ami rothasztaná a fa törzsét.

2021. ápr. 9. 18:38
 20/22 A kérdező kommentje:
Értem. És valami állatbarát módszer...? Nem szeretném bántani szegénykéket... Csak kicsalogatni. Mi vonzza a hangyák szaglását? Valami csalétekre kijönnek onnan? Bár ugye pete lehet, hogy marad benne...
2021. ápr. 9. 18:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!