Hogyan lehet magot fogni sárgarépáról és póréhagymáról?
Teljesen kezdő vagyok a kertészkedésben, vettem vetőmagokat, elültettem a napokban. Hamarosan csírázni fognak az említett zöldségek. Ha valahogy magot fogok, és azokat rögtön akkor elültetem egy másik sorba, az is ad zöldséget? És hasonló minőségűt? Vagy ha jövőre ültetek olyan magot, amit ezekből fognék most tavasszal?
Elsősorban most a technikája érdekel. Fogalmam sincs, hol fog magzani, hogyan stb. Gondolom, meg kell várni, míg felmagzanak, ugye?
A sárgarépa kétéves, csak jövőre hoz magot. Ernyős virágzata van, keress rá, ha gondolod. A póréhagymánál nem tudom, sosem próbáltam.
Nem biztos, hogy ugyanolyan növény kel ki a gyűjtött magból. Sőt, lehet, hogy ki se kel. Ha a magos tasakon az van, hogy ezek hibrid fajok, akkor ez elég valószínű. Szerintem annyira nem érdemes ezzel kísérletezni, sokat úgysem spórolhatsz - szórakozásképp mondjuk nem rossz.
Magot a már teljesen kifejlett termések hoznak, tavasszal elvetett répa ha kikel nem fog 2 hét múlva magokat hozni, amit újra vethetsz.
Legtöbben szerintem paprika és paradicsom magot szoktak elrakni azokból hasonló ehető lesz következő évben is, mifelénk vetőburgonyát se vesznek, a tavalyról megmaradt kis fonnyadtakat vetik el.
a póréhagyma ha nincs levágva hoz egy ilyen szép virágot amit ha kezd elszáradni kilehet a magokat szedni
Répából meg póréhagymából nem kunszt magot termelni. A boltokban a kis tasakos magok közt ritka az F1-es hibrid, vagyis a többség önálló fajta, tehát ugyanúgy állítják elő a magját üzemi körülmények közt is, mint ahogy házilag lehetséges. Csak a házi tovább és nagyobb %-ban lesz csíraképes, mert az ember otthon akkor szedi le, amikor már rendesen beért, üzemileg pedig kombájnnal vágják, kicsivel a teljes érés előtt, hogy ne peregjen ki, és még ekkor is tele lesz teljesen éretlenekkel.
Szóval, ha meg vagy elégedve egy bármilyen kétéves zöldségnövénnyel idén, akkor pár darabot átteleltetsz pincében vagy vízóraaknában. Márciusban aztán kiülteted a kertbe, jól beöntözöd. Heteken belül hajtani kezd leveleket, aztán jönnek a virágszárak. Mikor az ezeken képződő magok beértek, akkor leszeded a virágzat érett részeit, kidörzsölöd a magokat, kiszeleled belőle a piszkot, és kész. A boltival szemben ezek simán jók akár 6-8 évig is. (Én kb. 3 évente termelek újat.) Mondjuk, ha neked nem sok kell, csak pár szem, akkor felesleges vele kínlódni, legfeljebb csak érdekességképpen.
Póréhagyma is átteleltethető vízóraaknában, vagy a téli fajták kint a kertben is.
Köszönöm. Ezek szerint a nedves tárolás nem árt a zöldságnövények tárolásánál? Hiszen a pince alatti talajvíz növelheti a pince páratartalmát, vízóraaknáról nem is beszélve. Csak kérdem, mert nem értek hozzá. Pont a nedvesebb levegő kell nekik, és a sötét?
Írod, kertben is áttelelhet a póréhagyma, ha téi fajta. Ez mit jelent? Azt, hogy nem mindet szüreletem le, cska őgy simán ott hagyom egy részét a kertben, és így jövő tavasszal felmagzik?
Egyébként azt írja a póréhagyma vetőmagtasakom:
"Ideal for winter sowing and freezing"
"Leek"
"De Carentan 2"
"mélyhűtésre alkalmas"
A földben termő növényi részek tárolásához magas páratartalmú hely az ideális (mert a föld alatti részek sokat párologtatnak), sötét hely (hogy ne zöldüljön meg a héjuk), és hűvös hely (hogy ne kezdjenek hajtani).
Igen, a kertben telelés azt jelenti, hogy ott hagyod télre a földben, ahol termett. Esetleg ha kétséges valaminek az áttelelése, akkor földdel fel lehet kupacolni, mert a föld szigetel.
A hagymád ezek szerint alkalmas erre. Viszont szerintem nyári termelésre nem annyira, mert ha a hideget nagyon bírja, akkor a forró és száraz nyarat már kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!