Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen fajta növények?

Milyen fajta növények?

Figyelt kérdés

Fás szárú (bokor? fa? jelenleg bokornak nagy fának kicsi),

most nyílik a fehér virága:

[link]

[link]

[link]

Lila mezei virág, erős, finom illata van, kb egy centi az átmérője (kisebb a kisujj begyemnél), most virágzik:

[link]

2021. márc. 29. 17:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

1 prunus, a mérete miatt szerintem mirabolán (esetleg kökény)

2 ibolya

2021. márc. 29. 22:03
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

A bokor az nem kökény, ez biztos. Látni, hogy a tavalyi vesszők világos zöldesbarnák. A kökény vesszői nem ilyenek, sokkal sűrűbbek, tövisesek, a vastag ágai se ilyenek, és a virágai még nem nyílnak most. Szóval, minden tulajdonság tekintetében más a kökény.

Ez egy mirabolan szilva.

A virág pedig ibolya. Valószínűleg valami hibrid, nem a szokásos kék.

2021. márc. 30. 06:34
 13/22 A kérdező kommentje:

A szilva elképzelhető, de mivel nem értek a növényekhez, bizonytalan vagyok. Egyfelől el tudom képzelni, hogy a fehér virágú az valami szilva féle, mert egy bizonyítottan szilvafa környéke van tele ezekkel a fehér virágú fákkal.

Csak az a bökkenő, hogy a bizonyítottan szilvafa meg pont nem virágzik még, körülötte meg (amelyek látszanak a fotókon) napok óta.

Persze az is lehet, hogy nincs is köze a tuti szilvafának (ami nem virágzik jelenleg) a jelenleg virágzóakhoz...

2021. márc. 31. 20:44
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

a nemes szilva később virágzik mint a mirabolán

Nálam a mirabolán teljes virágban, a szilva még nem virágzik.

2021. márc. 31. 21:47
 15/22 A kérdező kommentje:
Mirabolan? AZAZ RINGLÓ? Lehetséges ez? Akkor tavaly miért nem leledzett ringószilva ugyanott...?
2021. márc. 31. 22:20
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy már lehullott, mire nézted. Vagy a virágmonília már elvitte virág korában. Vagy lefagyott, amikor április végén lefagyott minden. Ha szétnézel alatta, akkor egy csomó száraz magot fogsz találni, ilyen egy-másfél centi körülieket, nem olyan laposak, mint a rendes szilváké.

Ez garantáltan mirabolan. Ez az alanya a sokkal később virágzó nemes szilváknak, és sarjadzik rettentően, egy idő után bozótot alkot.

Egyes vidékeken ringlónak hívják, de a ringló hivatalosan a nemes szilvák egyik típusa. Ezt általában fosókaszilva néven ismerik.

2021. ápr. 1. 06:18
 17/22 anonim ***** válasza:

Milyen Ringló?

A mirabolan az a fosókaszilva lehet sárga vagy piros kisebb vagy nagyobb szemek, semmi köze a ringlóhoz.

2021. ápr. 1. 08:32
 18/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszokat is! Kedves előző: rákerestem, lehet, hogy pontatlan az infó a weboldalon, amit nekem a gugli kidobott, de ott a Mirabolan-t ringlónak írta.

"Ez az alanya a sokkal később virágzó nemes szilváknak"

Kezd összeállni bennem a kép, de javítsatok ki, ha rosszul értelmezem...

Nos, én mint laikus, egyszer valahol olvastam, hogy mivel a haszonnövényeink többsége nemesített, azaz mutációk eredménye, így ha kiszabadul a mag a termésből, akkor abból KÜLÖNFÉLE MUTÁCIÓK VARIÁCIÓI jöhetnek létre mint utódok.

Jól emlékszem?

És ha így van, és ha jól értem, akkor X növény mivel más növényekbből jött létre, a lehetséges mutációk (ami lehet 3, 4, vagy több) bármelyike kikelhet a korábbi növény magjaiból.

Ennél fogva lehet 3-4 fajta is a magjaiból, tehát egyik nemes szilva magból fosókaszilvafa lesz, a másikból esetleg ringló, a harmadik magjából megitn más, a nagyedikból meg , mondjuk, ugyanaz, mint amelynek a fájáról hullott.

Jól értem? Konkrlétan azt nyilatkozta valahol egy szakember -ha nem értettem félre-, hogy nagyüzemileg direkt nem ültetnek magról almafát, mert nincs garantálva, hogy pont ugyanaz a fajta fog kikelni a magjaiból, mint amely almafa fajtából nyerták a kérdéses magokat. Ezért kizárólag csemetéket válogatnak.

Szóval, vissza a szilvához és általában a mutációkhoz: ha így van, akkor vagy arról van szó ebből következően, hogy a kékszilvafa lehullott magjaiból spontán és tömegesen fosdókaszilvafák nöttek ki az általam fotózott területen,

és/vagy

arról lehet szó, amit írt valaki: tavaly valamiért nem keltek ki a fosókaszilva termések (és esetleg közük sincs a kékszilvafához). Vagy eleve talán a fák/bokrok se nőtek ki tavaly, a körülméynek (pl időjárás) miatt.

Javítsatok ki, ha valamit rosszul sejtek, mivel szeretném érteni a folyamatot. Köszönöm!

2021. ápr. 1. 16:29
 19/22 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a 16:29 hsz-t.

A nemes szilvák többnyire Prunus domestica fajba tartoznak.

A mirabolán más fajba tartozik P. cerasifera.

2021. ápr. 1. 16:37
 20/22 anonim ***** válasza:

18

Nagyon rosszul gondolod.

Úgy képzeld el, hogy van egy palotapincsi szukád, meg egy tacskó kanod. A közös utódaik elég érdekesek lesznek, de abban teljesen biztos lehetsz, hogy farkasnak kinéző nem lesz köztük. Ha ezerszer eljátszod ezt két ilyen kutyával, akkor se. A kölykök közt lesz nagyon édes, meg lesz csúnyácska. De nagyjából egyik vagy mindkét szülőjükre fognak hasonlítani, boxer meg dán dog se lesz köztük.

Na, ilyen a helyzet az almával is, amit említettél. Ha magról szaporítanák, akkor a közeli ősökre ütnének vissza. Leginkább a szülőkre, nagyszülőkre. Amik szintén nem vadalmák voltak, hanem termesztett fajták. De ettől függetlenül, nagy valószínűséggel sokkal rosszabb génkombinációkat kapnánk, mint amilyen az az alma volt, amiből kiszedted a magokat.

A termesztett nemes szilvák magoncai se fognak soha egy távoli rokonra, a fosókaszilvára ütni. Hanem a szülők génjei fognak keveredni. Ha egy nemes szilva magjából fosókaszilva nőne ki, az olyan lenne, mintha neked a gyereked egy valódi fajtiszta csimpánz lenne, azaz, egy más fajba tartozó távoli rokon. Teljesen kizárt.

2021. ápr. 1. 20:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!