Felismered ezen növényeket? Milyen fajták?
30 db fotót linkelek, azonban ÖSSZESEN CSAK 7 növényről van szó (értelemszerűen a legtöbbjéről egyenként többet is fotóztam).
Sorolom a hét eltérő növény (többségében fák) leírását, kérlek titeket, ezekre hivatkozzatok, amikor a fajtáját meghatározzátok / megsejtitek, mivel az én megnevezéseim alapján fogom érteni, tudni, melyeket nevezted meg. Köszi előre is!
megszaradt termes _ egyik noveny
megszaradt termes _ masik noveny (azonos fajtájú lehet vajon az előzővel??)
feher viragu
lila virag
nem viragzo fa
rozsaszin viragu - egyik
rozsaszin viragu - masik (azonos fajtájú lehet vajon az előzővel??)
____A 30 FOTÓ:
Az első 4 fehér virágú kép az szilva.
A fácska formájából ítélve Mirabella(Fosóka) szilva.
Az 5-6-os képet nem tudom hozzárendelni, mert ilyen öreg Mirabellát én még nem láttam.De ha ugyanolyan a virága, akkor az is valamilyen szilva.
A többire nem merek mondani semmit.
Nekem a rózsaszín virágok még felismerhetetlenek, de a bokros lehet a rózsaszín virágú fa terméséből kinőtt hajtás.
A rózsaszín fa lehet, valamilyen gyümölcsfa, (talán őszibarack) de az nem nő ilyen nagyra. Lehet valamilyen díszfa.
Míg el nem felejtem, volt, aki bodzát mondott a fehér virágúra, én meg cseresznyét sejtettem, de nem vagyok hozzáértő. Biztosan szilva? Miben különbözik e három faj virága egymástól?
Egy másik fáról: a megszáradt sötétbarna termések (vagy micsodák) ősz óta ott lógnak a fákon, állítólag birsalma, vagy birskörte. Le kell szedni azokat, hogy jobban teremjen? Vagy hagyjam úgy? Hogyhogy átteleltek azok a barna "vackok" rajta? Miért nem estek le? Miért nem csipegették el a madarak?
A fametszéshez nem értek sajnos, de beszereztem már egy könyvet a témában.
Az ágakon maradt áttelelt gyümölcsöket mindenképp távolítsd el. Mindenféle betegség, kártevő megbúvóhelyei.
Utána semmisítsd meg. Most már tilos a tűzrakás még házikertben is, de kandallóban elégetheted, ha van.
Köszönöm a tanácsot! :) Kérdeznék ennek kapcsán. Már nem fűtök. A szomszédos mezőre kihordhatom a megszáradt terméseket? Nem tilos? Vagy ott esetleg a talajon túl sok kártevő otthonául szolgálna, és veszélyeztetné a mező ökoszisztémáját?
Alternatíva esetleg, hogy hova tudnám elhelyezni a fonnyadt terméseket?
Úgy kellett volna felrakni, hogy 1. növény, amiről itt ez a 2 fotó. Így egyértelmű lett volna. Mindegy.
Az elején a fehér virágú lehet éppen myrabolan szilva, de a virág mögötti ág kérge alapján én inkább meggyet tippelnék, esetleg cseresznyét. Myrabolan virágának szerintem hosszabb virágnyele lenne. A nagy fehér virágú fa az már inkább cseresznye, arra jellemző, hogy ilyen nagyra nőjön. Alatta bodza van, a nagy zöld levelű.
Árvacsalán valamilyen faja az oké.
A fehér kérgű fa a termésekkel platán.
Utána a birs a rászáradt, beteg termésekkel az egyértelmű. Nem szokott lepotyogni télen. Nem az érett termés száradt rá, hanem még zölden, kicsi méretnél elkapta a monília, jó eséllyel az almamoly tevékenysége következtében. Szedd le, és ha van szemétszállítás, küldd el. Ha nincs, valami elhagyatott helyen is leöntheted, mert természetes anyagként elbomlik, vagy ásol egy gödröt ott a kertben, 10 cm földet teszel rá, és elbomlik, lesz belőle némi hasznos tápanyag, ha nem is sok.
A hullámpala mellett a zöld leveles az bodza.
A közelről fotózott rózsaszín virág az őszibarack. A távolról fotózott is lehet az. Mindkettő a végletekig elhanyagolva, nagyon-nagyon rászorulva a metszésre. Ezt egy héten belül csináld meg félig-meddig, hogy rendes hajtásokat hozzon idén, amiből jövő tavasszal rendes ágrendszert lehet kialakítani.
Jó nagy munka lesz rendbe tenni ezt a dzsumbujt, ha ez a célod.
A fertőzés nem az adott kertben jött létre a semmiből, hanem a környéken szerteszét mindenfelé jelen vannak a monília spórái, így fertőződött meg ez a fa is.
Nyilván azért nem árt elásni a beteg részeket, mert ennyivel is kevesebb spóra lesz, de a gyakorlatban nem oszt, nem szoroz. Még ha egy talajforgatott, permetezett nagyobb összefüggő területű gyümölcsösről lenne szó, ott esetleg.
Ahol nincs gyümölcstermő fa, ott nem is tud semmit megfertőzni, mert a moníliának ez a faja kizárólag gyümölcsre specializálódott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!