Kezdőoldal » Otthon » Kert » Konyhapult fölé (enyhén)...

Konyhapult fölé (enyhén) mérgező szobanövényt?

Figyelt kérdés

Szeretnék a konyhapult fölé fali virágtartóba növényeket ültetni. Az említett részen van a mosogató, csepegtető.

Viszont elbizonytalanodtam, mert ahogy próbálom összeválogatni hogy milyen növények lennének jók oda, majdnem mindről kiderül, hogy mérgező, legalábbis valamennyire. A növények amiken gondolkoztam: futóka, viaszvirág, filodendron, zebrapletyka, monstera adansonii. Egyik sem azonnali halálos méreg, de azért mind tartalmaz mérgező anyagokat.

Mennyire lehet gond belőle, ha ezeket a konyhapult fölött tartom? Futókát például már több helyen láttam konyhában, meg is lepődtem most mikor láttam, hogy mérgező.

(Kisgyerek, kisállat nincs a háztartásban, csak 2 felnőtt ember, ha ez számít.)

"Szabad" ilyen növényeket a konyhapult, mosogató fölött tartani?

2021. márc. 29. 15:10
 1/8 alletta ***** válasza:
100%

szerintem szabad. két felnőtt ember nem fogja legelni, piszkálni. valószínűleg te fogod ápolni őket, és neked sincs szándékodban megkóstolni.

bátran virágoztasd fel konyhádat!

2021. márc. 29. 15:31
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Futóka, viaszvirág(Hoya), zebrapletyka nekem is van a konyhában, étkezőben, semmi gond belőle, ezek - ha mérgezőek - akkor is csak bizonyos részeik, gyökér, levél, az is csak megrágva.

A filodendront nem tudom, hogy tennéd konyhapolcra, nekem lavórnyi levelei vannak és 3 m. magas.

A monstera adansoniinem tudom mi, a képek alapján nekem nem volt olyan.

Kipárolgás szempontjából egyedül a Dieffenbachiáról hallottam vagy olvastam, hogy nem tanácsos hálószobába tenni, mert a kipárolgása valamiért zavarja a pihenést(?) de erről sem vagyok meggyőződve.

Az általad felsorolt növényeket nyugodtan tedd oda, ahova neked tetszik, legfeljebb amelyik "könnyezik" ne legyen étel fölött!

2021. márc. 29. 15:31
 3/8 A kérdező kommentje:

Jaj nyilván nem legelnénk le. :D

Arra gondolok inkább, hogy belehullik egy darabja az edények közé, stb.

Filodendron alatt a kúszó filodendronra gondoltam, nem a könnyezőpálmára.

A "monstera adansoniinem"-nek nem találtam sehol a neten magyar nevet, ezért írtam így. :D

Köszönöm a válaszokat. :)

2021. márc. 29. 15:34
 4/8 anonim ***** válasza:

"futóka, filodendron (kúszó), monstera adansonii"

Ezek vannak. Meg nyíllevél (Syngonium), nyílgyökér (Maranta - ez nem mérgező :D) meg ezüstös futóka (Scindapsus pictus - ezt ajánlom). A nyíllevél és a futóka (Epipremnum), amióta az eszemet tudom megvannak, ráadásul pon konyhapolcon és egyszer nem láttam még lehullott levelet. Hamarabb veszem észre, hogy baj van / elörgedett a levél ;) A kúszó filodendron tud valamennyit szemetelni, mert a levelei tokban fejlődnek, ami levélbontás után elszárad, de ez számomra karbantarthatónak tűnik eddig (viszonylag új még nekem a növény).

Egyébként ne edd meg és nem lesz baj :)

Viszont van két kakukktojásod:

- a pletykának a finom szőrszálai irritáló hatású, én azt kihagynám

-a Hoya (viaszvirág) fényigényesebb a felsoroltaknál, erre figyelj.

2021. márc. 29. 16:03
 5/8 anonim ***** válasza:
Én a növényeket az ablak közelébe raknám, nem a mosogató fölé...
2021. márc. 29. 16:11
 6/8 A kérdező kommentje:

Jelen helyzetben ugyanaz a kettő, ablak közelében lesznek. A sarokban van a csepegtető, a saroktól balra egy ablak, jobbra a mosogató. Nem tudom, mennyire érthető.... tehát az egyik falon lennének a növények, a másik falon egyből ott az ablak, ahol jön be sok fény, de nem tűz oda a nap a mosogató fölé. :)

2021. márc. 29. 16:14
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Mivel ezeket a növényeket nem fogod belefőzni az ételekbe, ezért nyugodtan otthagyhatod őket. Az viszont valóban kérdéses, hogy a fény mennyire lesz nekik elegendő ahhoz, hogy való habitusuk érvényesüljön és ne valami megnyúlt, sárgászöld gazokká váljanak. Az tapasztalatból mondom, hogy a Hoya kibírja ugyan a nagyon kevés fényt is, de virágzani csak direkt napfény esetén fog.
2021. márc. 29. 17:12
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Az említett hely egy délre néző ablak mellett van közvetlenül, a ház legvilágosabb helye, annál csak az ablakpárkány világosabb, oda viszont tűz a nap rendesen.

Kb. ilyesmi, csak még közelebb van az ablak a sarokhoz: [link]

2021. márc. 29. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!