Konyhapult fölé (enyhén) mérgező szobanövényt?
Szeretnék a konyhapult fölé fali virágtartóba növényeket ültetni. Az említett részen van a mosogató, csepegtető.
Viszont elbizonytalanodtam, mert ahogy próbálom összeválogatni hogy milyen növények lennének jók oda, majdnem mindről kiderül, hogy mérgező, legalábbis valamennyire. A növények amiken gondolkoztam: futóka, viaszvirág, filodendron, zebrapletyka, monstera adansonii. Egyik sem azonnali halálos méreg, de azért mind tartalmaz mérgező anyagokat.
Mennyire lehet gond belőle, ha ezeket a konyhapult fölött tartom? Futókát például már több helyen láttam konyhában, meg is lepődtem most mikor láttam, hogy mérgező.
(Kisgyerek, kisállat nincs a háztartásban, csak 2 felnőtt ember, ha ez számít.)
"Szabad" ilyen növényeket a konyhapult, mosogató fölött tartani?

szerintem szabad. két felnőtt ember nem fogja legelni, piszkálni. valószínűleg te fogod ápolni őket, és neked sincs szándékodban megkóstolni.
bátran virágoztasd fel konyhádat!

Futóka, viaszvirág(Hoya), zebrapletyka nekem is van a konyhában, étkezőben, semmi gond belőle, ezek - ha mérgezőek - akkor is csak bizonyos részeik, gyökér, levél, az is csak megrágva.
A filodendront nem tudom, hogy tennéd konyhapolcra, nekem lavórnyi levelei vannak és 3 m. magas.
A monstera adansoniinem tudom mi, a képek alapján nekem nem volt olyan.
Kipárolgás szempontjából egyedül a Dieffenbachiáról hallottam vagy olvastam, hogy nem tanácsos hálószobába tenni, mert a kipárolgása valamiért zavarja a pihenést(?) de erről sem vagyok meggyőződve.
Az általad felsorolt növényeket nyugodtan tedd oda, ahova neked tetszik, legfeljebb amelyik "könnyezik" ne legyen étel fölött!
Jaj nyilván nem legelnénk le. :D
Arra gondolok inkább, hogy belehullik egy darabja az edények közé, stb.
Filodendron alatt a kúszó filodendronra gondoltam, nem a könnyezőpálmára.
A "monstera adansoniinem"-nek nem találtam sehol a neten magyar nevet, ezért írtam így. :D
Köszönöm a válaszokat. :)

"futóka, filodendron (kúszó), monstera adansonii"
Ezek vannak. Meg nyíllevél (Syngonium), nyílgyökér (Maranta - ez nem mérgező :D) meg ezüstös futóka (Scindapsus pictus - ezt ajánlom). A nyíllevél és a futóka (Epipremnum), amióta az eszemet tudom megvannak, ráadásul pon konyhapolcon és egyszer nem láttam még lehullott levelet. Hamarabb veszem észre, hogy baj van / elörgedett a levél ;) A kúszó filodendron tud valamennyit szemetelni, mert a levelei tokban fejlődnek, ami levélbontás után elszárad, de ez számomra karbantarthatónak tűnik eddig (viszonylag új még nekem a növény).
Egyébként ne edd meg és nem lesz baj :)
Viszont van két kakukktojásod:
- a pletykának a finom szőrszálai irritáló hatású, én azt kihagynám
-a Hoya (viaszvirág) fényigényesebb a felsoroltaknál, erre figyelj.

Jelen helyzetben ugyanaz a kettő, ablak közelében lesznek. A sarokban van a csepegtető, a saroktól balra egy ablak, jobbra a mosogató. Nem tudom, mennyire érthető.... tehát az egyik falon lennének a növények, a másik falon egyből ott az ablak, ahol jön be sok fény, de nem tűz oda a nap a mosogató fölé. :)

Köszönöm a válaszokat! :)
Az említett hely egy délre néző ablak mellett van közvetlenül, a ház legvilágosabb helye, annál csak az ablakpárkány világosabb, oda viszont tűz a nap rendesen.
Kb. ilyesmi, csak még közelebb van az ablak a sarokhoz: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!