Kezdőoldal » Otthon » Kert » Honnan érkezik a mangófa?...

Honnan érkezik a mangófa? Amikből bútorokat készítenek.

Figyelt kérdés

Nagyon tetszenek, de csak akkor szeretnék venni egyet, ha nem olyan országból jön, ahol az embereket kihasználják, szinte ingyen dolgoztatják sajnos..

Tudna nekem segíteni ebben valaki? Előre köszönöm.

2021. márc. 2. 14:19
 1/9 A kérdező kommentje:
India?
2021. márc. 2. 14:36
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az őshazája India, de mostanra megtalálható Ázsia és Afrika különféle országaiban, különösen a volt portugál gyarmatokon terjedt el, talán mondhatjuk a legkorábban, mert később máshová is behurcolták.

Azt viszont nem értem, hogy miért zavar, hogy máshol embereket olcsón dolgoztatnak, ami nem szép dolog, de aligha tudunk ellene tenni, marad az, hogy nem veszünk a termékeikből, de akkor még annyiuk sem lesz.

Na meg aztán az ilyen bútorfáknál a nyersanyag, meg a kidolgozása a terméknek alig számít, a szállítás, meg a kereskedelem költségei viszik fel az árat, a saját adórendszerünk, és ezeket a közterheket azért fizetjük, hogy legyen pénz a jóléti intézményeink működtetésére, az iskolákra, az egészségügyre, a közlekedés fejlesztésére, az út és csatornahálózat karbantartására, hogy csak néhányat említsek, semmi közük nincs hozzá azoknak, akik azt a bizonyos árut megtermelik.

A fő drágító költségek az Áfa, a szállítás és tárolás költségei, a szállító és kereskedőcégek adói, mint nyereség, társasági és jövedelemadó, meg maguk a fizetések, azoké, akik részt vesznek a folyamatban, amíg az a termék a birtokodba kerül. Itt ugye a kereskedelmi egység ingatlana, vagy bérleti díja is komoly tényező, vagyis hogy mit ér valami a világ másik részén és mit ér nálunk, az nagy különbség, addigra egy csomó pénzt beleinvesztálnak, amit természetesen vissza is akarnak kapni, mégpedig haszon kíséretében, mert a kereskedelmi tevékenységnek az az értelme, azért csinálják.

2021. márc. 2. 14:50
 3/9 A kérdező kommentje:

Már hogyne érdekelne. Persze, hogy tudnánk rajta változtatni. Nyugat-Európában rengeteg minden már fair, szorítják ki (szerencsére) a rabszolga piacot. Én nem szeretném, hogy én miattam (is) valaki szenvedjen, nélkülözzön, éhezzen. Főleg nem gyermekek. Gondolom te sem szeretnéd a sajátodat ilyenekre kényszeríteni. Akkor a másét sem kellene. Meg miért kívánnék eleve bárkinek ilyen rosszat? Persze tudom, könnyebb úgy tenni, mintha nem létezne a probléma.

Ne haragudj, őszintén nem bántásnak szántam, se nem okoskodásnak, csak úgy általánosságban írtam.

Rossz nézni, hogy nagy, gazdag cégek a semmiért dolgoztatják az embereket. Calvin Klein-nak is Srí Lankán van a gyárja. Nevetség! Az emberi mohóság dühítő.

Tényleg bocsi, csak nem értem miért nem lehet normálisan fizetni azoknak az embereknek. Ezért vagyok azon az alapelven, hogy én nem támogatom ezt. Minden kicsiben kezdődött, mint a fairtrade termékek anno, mára viszont már rengeteg ember belátta, hogy igenis muszáj, mert ha mindenki azt mondaná, hogy: "hát na ez van, nem itt van, nem látom, az ő bajuk, az a kicsi,amit én veszek már ugyan nem oszt nem szoroz stb.", akkor sosem lenne vége...

2021. márc. 2. 15:14
 4/9 A kérdező kommentje:

Egyébként ment a zöld. 😊👍

Sajna így nem lesz mangóasztalom. Pedig nagyon tetszik. A tölgyfa is szép, de valahogy a mangó vonzott. Ha na, ez van. 😏

2021. márc. 2. 15:18
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Van egy kialakult gazdaságuk, egy ár és bérrendszerük, amit nem a külföldi kereskedő alakított ki, hanem saját maguk. Gyakran kicsik az adók az ilyen helyeken, mert keveset is nyújt cserébe nekik a saját államuk. Kicsik a bérek, olcsók az árak, mert a pék ha nyugat-európai árat kérne a kenyérért, a nyakán maradna, mert senki nem tudná megfizetni, vagy csak nagyon kevesen. A saját belső gazdaságuk dominál a belső piacukon, az egy más kérdés, hogy a valutájuk mennyit ér a tőzsdén és így mondjuk dollárban nézve mennyit ér a keresetük.

Nekik feltehetően nem olyan rossz az a pénz, amit kapnak az árujukért az idegen kereskedőtől, ha nem érné meg, nemigen csinálnák.

Az előbb a vámot például nem is írtam, de nyilván egyéb költségek is terhelik az Indiából Európába szállított holmikat és a kereskedő azért hozza, mert kikalkulálta, hogy haszna van rajta.

Ha sokan gondolkodnának úgy, mint te, akkor az indiaiak elesnek a külföldi bevételektől, ami nekik a legnagyobb baj és azoknak is más munka után kell majd nézniük, akik addig kerestek az üzleten és még azoknak is vesztesége lesz, akiket közvetve érintett, vagy akiken átment a forgalom, pl nem kapják meg a kikötői illetéket, vagy a kamionok kevesebbet tankolnak, mert kevesebb szállítani valójuk lesz, így a benzinkutasok is kevesebb jutalékot kapnak, vagyis végső soron az egész világ megérzi a konjunktúra csökkenését, ha az ilyen gondolkodásmód általánossá válik.

2021. márc. 2. 16:03
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Annyit még hozzátennék, hogy könnyen lehetséges, hogy azért a potom pénzért, amit az indiai munkás kap a bútoráért, amit előállít, több tojást, zöldséget, stb... árut tud vásárolni, mindent, amit ők állítanak elő, mint itt nálunk te a méregdrága áron megvásárolt termékért a saját piacunkon, vagy akár a magas fizetésedből, mert nálunk meg hozzá mérten az árak is magasabbak általánosságban is.
2021. márc. 2. 16:14
 7/9 A kérdező kommentje:

De valamiért ugye csak kialakultak a fairtrade vállalatok, méghozzá széles körben, így nem csak én gondolkodom így. Mondjuk 1$/nap helyett ők rendesen fizetnek a munkásoknak, akik ebből normálisan megélnek, amit ugyebár mindenki megtehetne, mert minden ember megérdemelné. A többi cég meg kihasználja, hogy úgy is eladják potya áron, mert ugye nincs más választásuk. Ez nem szép.

Mint ugye nálunk is Magyarországon, bár azt nem mondom, hogy Magyarország tökéletes, messze nem, de azért messze vagyunk mi még az indiai/bangladesi stb. életszínvonaltól. Én pl. csakis olyan termékeket veszek, amiken ilyen jelzés van (fairtrade), illetve rainforest. Igen, néha pici lemondásokkal jár, mondjuk rég ettem egy jó bounty csokit. 😅 De külföldön rengeteg van belőlük (ilyen termékekből), szóval nem mondanám hogy olyan vészes, sőt.

Teljesen megértem amit írsz, az egész rendszer rossz. És vajon mi miatt? Sajnos a kapzsiság, korrupció. Minden a pénzből indul ki. Szomorú, hogy egy normális életvitel luxus lett egyes országokban. Értem én hogy a kis pénz is pénz, több mint a semmi, igazad van, de lássuk be nem ez az optimális. Nevezze naívnak, de sajnos ezt így látom. És van benne igazán, hiszen sokan dolgoznak ezen életkörülmények ellen (főleg nyugaton, Amerikai stb).

2021. márc. 2. 16:44
 8/9 anonim ***** válasza:

Hát igen, elég naiv vagy.

Ha azt nézzük, nálunk egy szobafestő, aki alkalmazott, alig valamivel minimálbér fölött keres. Angliában ennek mondjuk az ötszörösét keresné. Vagy ugyanígy, egy mezőgazdasági idénymunkás is minimálbérért szenved nyáron a napon, télen a fagyban (pl. szőlőmetszésnél). Ny-E-ban a munkanélküli segély ennek a többszöröse. Akkor most szerinted jobban járnának a magyarok, ha a nyugatiak semmilyen magyar terméket nem vennének meg? Hát nem járnánk jobban, mert munkanélküliség lenne, akik eddig minimálbérért robotoltak, azok ezek után legfeljebb alkalmi munkákat vállalhatnának feketén, vagy éheznének. Ugyanez van Ázsiában is, azért nem halnak éhen tömegesen az emberek, mert a nyugati cégek munkát adnak nekik.

2021. márc. 3. 15:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Mercedest se vegyél, mert azt a magyar "rabszolgák" csinálják.
2021. márc. 3. 22:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!