Ágaprító/szecskázó gép kiválasztásánál milyen szempontokat célszerű figyelembe venni?
Bármilyen tanácsot szívesen fogadok a megfelelő gép kiválasztásával kapcsolatban.
Egy tucat gyümölcsfa metszéséből, sövény nyírásából származó dolgokat szeretnénk aprítani vele, amiből mulcs, vagy kompuszt készülne. Bizonyos növényeknél meg csak bezsákolnánk a hulladékot az elszállításhoz. Olyan gépet szeretnénk, amivel nem lesz gond hosszabb távon sem, mert a gép lenne értünk, nem mi a gépért.
Nagyon jó a sthil, de szerintem egy kis kertbe "drága". Nem lesz kihasználva. (de tényleg jó, ez nem kérdés)
Nekem ilyen van:
Teljesen jól működik, erős.
Amit a 2-es mutat, azt akartam ajánlani. Írd be a gúgliba, és meglátod milyen a kínálat.
Nekem olasz van, sajnos nincs alatta tartály, és gyenge is, mert csak 2000W-os.
Legalább 3kW-os kell. Olyan, ami indulásnál csökkenett áramot vesz fel.
Amit az előző írt, azt lágyindításúnak hívják. Induláskor sokkal több áramot vesz fel, és ha kevés amperes az automata, meg megy róla a mosógép meg másegyebek, akkor egy nagy ágdaráló véletlenül még lenyomná a nagy áramfelvétel miatt, de a lágyindítású az nem.
Azt ugye tudod, ezekbe csak egyenes gallyakat lehet egyenként beleügyeskedni. Szóval, amit el akarsz vitetni, azokkal jobban jársz, ha kötegelve teszed ki a szállítási napokon, mert a mulcsgyártás így se lesz meg egy nap alatt, ha azok a fák nem valami apró méretűek.
A Youtube-on elég sok márkáról vannak fent videók. (Persze, nem reális, göcsörtös, elágazó gallyakkal tömik, hanem hosszú és egyenesekkel, mert ha látnák a népek, hogy egy marék gally félóra, akkor senki nem venné meg őket. :)
De azért mégis lesz valami rálátásod, hogy hogy is megy ez.
"Induláskor sokkal több áramot vesz fel"
Mármint, a hagyományosan induló ágdaráló.
Ezt találtam. A kiválasztás legfontosabb szempontjai ezek lehetnek.
Vízszintes vagy függőleges, hasító erő, hasítható rönk max hossza, motor teljesítmény(áram felvétel),mnergia forrás: 1 fázis 230V vagy 3 fázis 400V vagy benzinmotor.
Vízszintes vagy függőleges rönkhasító?
Általában a kisebb teljesítményű gépek vízszintes elrendezésűek. Előnyük az olcsóbb ár, kisebb súly. (Én például azért vettem vízszintes rönkhasítót, mert egyedül be tudom tenni az autóba.)
A hasító erő
Minél nagyobb a hasító erő, annál jobb. Ellene szól, hogy minél nagyobb a hasító erő annál drágább, annál nehezebb, annál nagyobb a hálózati teljesítmény igény.
Hasítható rönk max hossza?
A méteres fát vagy egyben hasítjuk el, vagy félbe vágjuk, vagy harmadoljuk. Mivel a fa nem pontosan egy méter, célszerűbb egy kicsit nagyobb maximális hosszt választani mint a 100cm, az 50cm, vagy a 33cm. Ha a méter-fát egyben hasítjuk el, a további daraboláshoz használhatunk hinta fűrészt (billenő körfűrészt).
Motor teljesítmény(áram felvétel)
A nagyobb motor teljesítmény nagyobb hasító erőt, és/vagy gyorsabb működést biztosít. Villany motoroknál a nagyobb motor teljesítmény nagyobb áram felvétellel jár. A szükséges névleges áramot 1 fázis esetén a P/230=I képlettel, 3 fázis esetén a P/1200=I képlettel számíthatjuk ki, ahol P a motor teljesítménye (W), I a motor által felvett áram fázisonként (A).
Létezik benzinmotoros kivitel is. De az rendszerint nagy teljesítményűek.
Hálózat igény: 1 fázis 230V vagy 3 fázis 400V
Figyelembe kell venni, hogy milyen hálózati áram áll rendelkezésre a használat helyén. Az 1 fázis 230V gép normál földelt háztartási dugaljról működik. A három fázis "ipari" aljzatról (5 pólusú) 3f+N+NT működik. A fázissorrend általában a gép csatlakozójánál változtatható. A kisebb teljesítményű gépek 1 fázisúak. A legnagyobbak csak 3 fázisú motorral kapható. Léteznek olyan gépek, amelyek 1 és 3 fázisú változatban is elérhetők. Itt van elektromos rönkhasító, és benzines is, a Cseh márka állítólag jó gépeket készít: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!