Hogyan növekszik a burgonya?
Itt egy youtube video, timelapse. Mégse világos számomra. Amikor elültetik apró csírával a burgonyát, mi lesz belőle? Több másik burgonya? Hogyan? A csírákból növő száron egyre több gumó keletkezik? Hogyan kell ezt elképzelni?
Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=yTBDL9y2MPw
Hát, írtak itt okos dolgokat is, de azért nem csak...
A burgonyagumó a föld alatt terem, de nem a gyökereken, hanem a föld alatti szárakon (sztólókon). A gumó hivatalos meghatározása: föld alatti módosult raktározó szár.
Mikor elültetik a krumplit, akkor a legerősebb csírákból hajtás fog fejlődni, ami elindul a földfelszín felé. Közben a hajtások aljából járulékos gyökerek fejlődnek, segítve a kihajtást. Kelés után 2-3 héttel a szárak aljából vízszintes, rózsaszín tarackoló föld alatti szárak indulnak, és ezek végén fog fejlődni valahány gumó. (A jobb fajtákon 4-5 nagy, a rosszabb fajtákon pár közepes és akár 20 kicsi.)
Régebben április elején ültette a nép a krumplit, de mivel már csak ritkán vannak májusi fagyok, ezért egyre többen március második felére hozták előre, mert olyankor hiába lassú a fejlődés a hidegebb földben, de a gyökérzetet már olyankor is fejleszti, és erősebb lesz a növény.
Vannak rövidebb és hosszabb tenyészidejű fajták. A rövidebb tenyészidejűeket használják újkrumplinak. A sorok fölé húzott fóliaalagutakkal akár már május végére is lesz újkrumpli, enélkül, házikertekben, inkább június második felére. Onnan tudjuk, hogy mikor érdemes megnézni, hogy amikor kinyílnak a virágok, akkor már van alatta szedhető.
Aztán, fajtától és időjárástól függően, júliusra vagy augusztusra érnek be a gumók, ekkor a szárak elszáradnak, és lehet kitermelni. Én elég régóta termelek krumplit (vagy 15 évig eladásra is ment), de olyan még nem volt, hogy szeptemberig megmaradjon a földben. Benne lehet hagyni, persze, de ha egyszer leszáradt a szára, akkor azonnal ásni kell, mert az első eső után újra kihajtanak az idén termett gumók is, apró kis krumplikat hozva. Ezek az újak a felhasználáshoz kicsik, a kihajtottak pedig rossz minőségűek lesznek a kihajtástól, és nem is fognak úgy elállni.
Kiskertben nem lényeg, elég egy fajtát, ha nem sokat akarsz. A szokványos fajták általában nem túl hosszú tenyészidejűek, azaz, újkrumpli se túl soká lesz alatta. Amit gondolsz, kiszedsz újkrumplinak, a maradék pedig marad érésig, tárolásra.
Először is nézz körül, hogy milyen fajtákat lehet kapni felétek. A neten meg lehet nézni, hogy melyik milyen tenyészidejű. Meg milyen főzési tulajdonságú.
Ha csak egy fajtát akarsz, akkor az B vagy B-C típusú legyen, ami főzni és sütni is jó.
Elég jó fajták a Bellarosa és a Balatoni rózsa. Mindkettő korai érésű, tehát újkrumplinak is alkalmas, viszont jól tárolható, azaz nem fonnyad össze megfelelő helyen. De vannak még jó fajták.
Az első 1-2 évben, új földben, nemigen kell a betegségeknek való ellenállósággal se foglalkozni, de később már igen. A fitoftóra és a krumplibogár ellen tudsz védekezni, vírusok és baktériumok ellen nem.
Olyan nagy csíráztatási hadműveletre nincs szükség. Nem baj éppen, ha több /6-8) centisre nőttek a csírák, de ahogy belehajítod az árokba (gödörbe), letörhetnek a túl nagyok. Azzal nem kell törődni, hogy felfelé álljanak, a krumpli tartalmaz beépített giroszkópot, tudja, merre van a felfelé...
Alapból ha már fél centis csírák vannak, az elég. Ha időben ültetsz. Ha még ilyenek sincsenek, akkor beviszed a meleg szobába, és radiátor közelében a fél mm-es csírából 4 nap alatt fél centis lesz, egy hét alatt egy centis.
A kérdésedben bemutatott fejlődés eléggé gyatra, mert pontosan a gumók fejlődését nem mutatja be.
Viszont a #12, 14, 15-ös (biztos, hogy ugyanazon személy, a 12, 14 válaszból is ez vehető ki) válaszoló tankönyvszerűen írta le, milyen a burgonya termesztésének a folyamata. Először azt hittem, hogy mezőgazda.
Kicsit akadékoskodom: a burgonyát nem vetik, hanem ültetik, nem szüretelik, hanem felszedik, kiássák.
A lényeg:
1.) Ásol egy kb. 10 cm mély árkot. Hossza attól függ, mennyit akarsz termeszteni.
2). Vagy árok helyett kapával, ásóval kis gödröket csinálsz, 25-30 cm távolságra egymástól, ugyancsak 10 cm mélyeket.
óvatosan, nehogy a csíra letörjön, belehelyezed a gumókat (2-3, de lehet csak egyet is. Betakarod földdel. Ha száraz a talaj - meglocsolhatod, de ne nagyon. Általában elég nyirkos a talaj, nem kell "beönteni". Általában látható, hogy hol van (merre vezet) a burgonyasor (hol vannak a fészkek). Ha kibújik a szára, nehogy letaposd, de irtsad a gyomokat (óvatosan kapáld). Ha ellepték a kolorádói burgonyabogarak (cserebogárszerű, sárga színű, kemény szárnyú, tíz fekete csíkkal mintázott bogarak) ezeket okvetlenül össze kell szedni, mert a lárvái egy nap alatt képesek a leveleket elpusztítani úgy, hogy csak a szára marad, tehát nincs fotoszintézis - nem növekednek a gumók. A lárvái rózsaszín színűek. Van ellene vegyszer is (Gazdaboltokban).
A többi lényeges dolgot nagyon szépen megírták fentebb.
#18 vagyok.
Valamit elfelejtettem:
Azért ültetik kb. 10 cm mélyen, hogy a csíra mielőbb kihajtson a földöl. Viszont, hogy a kis gumóknak legyen helyük nagyra fejlődni, a burgonyabokrot szokták feltölteni: kapával a bokor mellől földet hárítanak a tövéhez (kupacolják). Szakboltban kérdezz rá melyik fajta gumóját ajánlják, de ehhez tudnod kell, hogy mikor akarod felszedni, mert a korai burgonya nem szedhető fel akkor, amikor a kései (augusztus vége). Az sem mindegy, hogy karikára akarod vágni (kifliburgonya), főzni vagy sütni akarod. Tkp. mindegyik változatát mindhárom módon használhatod a konyhában, de mégis jobb a megfelelőt megfelelőképpen felhasználni.
Ne haragudj, előző kettő, az eredeti kérdésem erre erre volt kihegyezve, de azért köszönöm a fáradtságod.
Lehet írni persze a kiinduló kérdésemre is, vitázhattok, engem érdekel pro- és konktra.
Mindenesetre ez a legutóbbi kommentem, idézem, és várok erre is választ, hátha tud valaki:
"Eszembe jutott még egy kérdés erről. Honnan szerezzem be vetéshez a burgonyát? Pl bemegyek a Tescoba, és veszek pár szem "mindegy milyen" krumplit? Ez is megteszi? Vagy boltból nem is szabadna venni vetéshez?"
A "vetés"/"ültetés" vonatkozásában többféle módszer létezik,
bár ne mgond számomra, hogy az előző a szokványost írta meg.
(Egyébként permakultúrás, szántás nélküli mulcsos gazdáklozásról tanulgatok és ezt preferálom. Avval nincs is gond, ha másfajta módszert is megírtok, köszönöm nektek. Csak még mindig nem tudom, hogy a boltból vásárolt krumli is jó-e ültetéshez? Elnézést, ha nem a megfelelő szót használom, a léyneg, hoyg örülök annak, hogy összevetitek ismereteiteket és engem is tájékoztattok. :-) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!