Az esővíz gyűjtő hordóba bele fagyhat a víz?
Télre kiürítjük a hordót, és fejjel lefelé tároljuk.
Nem tudom, hány literes a hordód, de ha a csapra teszel egy slagot, szépen elfolyathatod a kert azon részére, ahol szükség van locsolásra.
3-as: erösen függ a hordó alakjától meg a fagy erösségétöl - nálunk az elsö 3-4 évben mindig sze´tfagytak a hrodók, pedig nem volt rajta tetö, csak a víz odafagyott az oldalfalhoz és ettöl kezdve fixen be volt szorítva.
Télire javasolt kiüríteni a hordót, ha biztos akarsz lenni abban, hogy nem fagy szét.
150 km-re van tőlünk a telek, a fene sem járkál hordót ürítgetni.
Mivel a 20 év alatt soha nem volt gond vele, így feltehetőleg ezentúl sem lesz. Ha meg igen, hát akkor ott egye meg a fene, veszünk 20 évenként a Jófogáson 2ezerért másikat.
Az igazság valahol középen van. :)
A műanyag jobban bírja a tágulást (még hidegen is), mint a vas, ezért a gyengébb fagyokat túlélheti, főleg a ki-beugró részek nélküli kerek hordó. Ha pl. jó fagylefolyású helyen van, vagy fűtött épület fala mellett, az is segíthet.
De ha komoly fagy van, és a hordó nyílt és sík területen áll, akkor bizony vége. Nekem egy 200 l-es hordó alját nyomta ki, az oldala megmaradt. (Az alját egy járdalappal visszaütöttem, a repedést pedig gázlámpával megolvasztottam kívül-belül, és valami vassal benyomkodtam, úgyhogy megtartja a vizet.)
6.
Nagyon egyszerű a dolog.
Amikor utoljára mentek a telekre még a tél előtt, akkor kell kiüríteni a hordót.
De ha 150 km-re laktok, akkor egyáltalán minek gyűjtitek a vizet?
Tehát abszolút nem értem ezt az egészet.
:)Egyem a szíved, logikus amiket írsz!:)
Az eresz alatt azért van hordó, sőt hordók, hogy lehetőleg ne folyjon a ház alá a víz, nagyjából 200 liter. Ami még pluszban ömlik az égből a falakra, hát azzal nincs mit kezdeni, az már így marad.
De vezetékes víz sincs, így nagyon hasznos, ha van kéznél víz kezet mosni, bográcstüzet eloltani, meg különböző egyéb dolgokra, ha már a Jóisten adta.
És mivel mint írtam, eddig nem volt hordórepedési problémánk, a hordó ürítgetése tél előtt eszünkbe sem jutott.
Gyanítom, hogy reped vagy sem, erősen függ az anyagától is és valószínűleg szerencsénk van.
Mi egy kb 40 éves cefrés műanyag hordóba gyújtjük az esővizet. Volt, hogy 20 centi vastag jég volt a tetején, de a mai napig bírja.
De valaki írta az üres flakonok beletételét. Az is megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!