Kezdőoldal » Otthon » Kert » A kertészkedésből meglehet élni?

A kertészkedésből meglehet élni?

Figyelt kérdés

Jött egy lehetőség, a szüleim tanyához jutottak, így lehetőségem lenne kiköltözni. Nagyon szeretem a természetet, éltem is egy ideig tanyán (kiskoromban), a kérdés csak az, hogy miből élnék meg. Szerintetek kertészkedésből meglehetne élni? Mit lenne érdemes termeszteni? Virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket? Tudom ,hogy ez a talaj minőségétől is függ, de mit érdemes manapság termeszteni? Ezenkívül még a méhészkedésre gondoltam, mint megélhetési forrásra.

A tanácsokat előre is nagyon szépen köszönöm!

2020. aug. 26. 19:43
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
68%
Még ha te lennél a néhai Bálint gazda, akkor sem tudnál egyedül megélni egy kertből. Így meg hogy nem is értesz hozzá, lehetetlen.
2020. aug. 27. 12:54
 12/12 anonim ***** válasza:

Na, hát a Bálint gazda az főleg nem tudott volna megélni ebből.

Ő újságíró és hobbikertész volt. Nagybani termelésből kizárólag a szőlőhöz értett, mert az apja, mint zsidó borkereskedő, azt találta ki, hogy szőlőterületeket vesz, és a felvásárolt borokat is sajátként értékesíti, mert úgy nyilván jobban jött ki az adóval. Ezért taníttatta ki szőlész-borásznak a gyereket. (Itt lakott a család, ahol én, szóval tudok róluk egyet-mást.)

A kérdésre: Vagy család kell hozzá, vagy alkalmazottak. Abból indulj ki, hogy 1 embernek főállásban piacozni kell. De ha ez te leszel, akkor ki termel?

Virágból is sokan élnek (bár a külföldi virág sokkal olcsóbb, mert Afrikában nincs fűtésigénye), de kertészkedésből meg főleg rengetegen élnek. Csak kell hozzá egyrészt szakértelem, másrészt meg mennyiség. A mennyiséghez pedig kellenek emberek.

A méhészkedésbe belevághatsz (most már tanfolyamot kell hozzá végezni, enélkül nem szabad), kell 5 vagy inkább 10 év, mire annyira beletanulsz, hogy nagyban is meg merd kockáztatni. Most az atka miatt sok profi méhész is feladta, vagy beszüntette a vándorlást és csak pár családdal helyben csinálja. Mire te beletanulsz, lehet, hogy akkorra már lesz ellenszere az atkának, de rendes pénzkereset csak akkor lesz belőle, ha vándorolsz.

2020. aug. 28. 12:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!