A kertészkedésből meglehet élni?
Jött egy lehetőség, a szüleim tanyához jutottak, így lehetőségem lenne kiköltözni. Nagyon szeretem a természetet, éltem is egy ideig tanyán (kiskoromban), a kérdés csak az, hogy miből élnék meg. Szerintetek kertészkedésből meglehetne élni? Mit lenne érdemes termeszteni? Virágokat, zöldségeket, gyümölcsöket? Tudom ,hogy ez a talaj minőségétől is függ, de mit érdemes manapság termeszteni? Ezenkívül még a méhészkedésre gondoltam, mint megélhetési forrásra.
A tanácsokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Na, hát a Bálint gazda az főleg nem tudott volna megélni ebből.
Ő újságíró és hobbikertész volt. Nagybani termelésből kizárólag a szőlőhöz értett, mert az apja, mint zsidó borkereskedő, azt találta ki, hogy szőlőterületeket vesz, és a felvásárolt borokat is sajátként értékesíti, mert úgy nyilván jobban jött ki az adóval. Ezért taníttatta ki szőlész-borásznak a gyereket. (Itt lakott a család, ahol én, szóval tudok róluk egyet-mást.)
A kérdésre: Vagy család kell hozzá, vagy alkalmazottak. Abból indulj ki, hogy 1 embernek főállásban piacozni kell. De ha ez te leszel, akkor ki termel?
Virágból is sokan élnek (bár a külföldi virág sokkal olcsóbb, mert Afrikában nincs fűtésigénye), de kertészkedésből meg főleg rengetegen élnek. Csak kell hozzá egyrészt szakértelem, másrészt meg mennyiség. A mennyiséghez pedig kellenek emberek.
A méhészkedésbe belevághatsz (most már tanfolyamot kell hozzá végezni, enélkül nem szabad), kell 5 vagy inkább 10 év, mire annyira beletanulsz, hogy nagyban is meg merd kockáztatni. Most az atka miatt sok profi méhész is feladta, vagy beszüntette a vándorlást és csak pár családdal helyben csinálja. Mire te beletanulsz, lehet, hogy akkorra már lesz ellenszere az atkának, de rendes pénzkereset csak akkor lesz belőle, ha vándorolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!