Fel bir jelenti emiatt a szomszéd?
Adott egy hétvégi ház, mögötte kis gyümölcsössel (kb 100méter hosszan), ami mögött egy 770méteres szántó van.
30,7 méter széles.
Tehát 2,36 hektár a szántó.
Mindig is mi műveltettük.
Egyik évben búzát, másikban kukoricát ültetünk.
Szeretnénk körbekeriteni majd, mert almást szeretnénk majd pár év mulva telepiteni.
Az egyik szomszédnak el van keritve a széntója, mert itt mogyoró ültetvény van, vele nincs semmi gond.
Viszont a másik szomszéd még 10 éve leültetett 1-1 fát a mezsgyére hogy addig müveljük mi, ott a határvonal.
Eszerint is szántottuk-ültettük.
Viszont májusban ki lett méretve a parcella.
Nekünk búzánk volt, neki kukorica.
6 sor kukorica volt a mi földünkben átültetve.
A fa amit leültett 4,5 méterre a mezsgyétől volt, a mi földünkben.
Tehát 4,5 méter X 770méter - 3465négyzetméter, azaz 0,60hektárt átművelt.
Rettenet fel voltam háborodva mikor ez kiderült, jóformán a föld 1/4-ét ő dolgozta 10 éven át.
Mikor megtörtént a méretés szóltam egy állattenyésztő ismerősömnek, aki eljött és kivágta a jószágjainak a 6 sor kukoricát amit átültettett.
Ez volt júniusban.
Miután kivágta, lepermeteztem a helyét totális permettel, hogy ne gazosodjon, és a szomszéd kukoricáját is, dúlt bennem a harag.
Végül 3 sorja bánta, plusz egy fél sor.
Mikor meglátta, ügyvéddel fenyegetett és a 3.5sorért illetve a 6 sorért amit átültetett 200 000forint kártéritést kér, szerinte ekkora volt a befektetés.
Ha valóban feljelent én birok kártéritést követelni amiatt hogy 10 évig 0,6hektárt átdolgozott?
Ha körbe akarom keriteni, mennyit kell elhagynom a mezsgyétől?
Mert a másik szomszédom direkt a mezsgyére tette az engedélyemmel, de gondolom nekem majd el kell hagynom valamennyit.
10 év alatt 0.35 ha---
3,5 hektár, egy átlagterméssel az 3.5 X 8tonna - 28tonna kukorica
28tonna x 45000forint (átlagos ár) 1 260 000forint.
Befektetés 3,5ha X 120 000 --- 420 000forint.
Szóval 840 000 forintal megkárositott.
nekem kis területen van gaboona (meg hitvány a talaj) és a műveltetés (traktoros) többe kerül, mint a betakarított gabona+szalma értéke
szóval az biztos, hogy nem csak tiszta haszon van vele.
valami életszerűbbet is kiszámolhatnál.
Ez nem hitvány föld.
Legjobb földek közé sorolják, mindig átlag feletti termés van.
Hány AK?
Ilyenkor zöldleltárt kellett volna csinálni.
16-os
Irtam a befektetést is:
Befektetés 3,5ha X 120 000 --- 420 000forint.
Tavaly kukorica volt és hektárja 118ezer forintra jött ki.
Ebben benne van a szántás-vetéselőkészités-ültetés-permetezés-aratás-elhordás-vetőmag-vegyszerek-műtrágya
Szóval a befektetés után is 800ezret elhoppolt előlem a évek során összesen.
elég olcsó nálatok a földmunka
nálam a homokon (amit könnyű művelni) fél hektárra is drágább a kiadás
de egyébként marha hülyén néz ki, hogy felétek ültetik a gabonát, kukoricát
(palántát kell ültetni, magot vetni)
Ültetni - vetni,
a lényegen nem változtat.
800ezres kárt szenvedtem, már csak annak tudok örülni, hogy nemsokára el lesz keritve a föld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!