Fel bir jelenti emiatt a szomszéd?
Adott egy hétvégi ház, mögötte kis gyümölcsössel (kb 100méter hosszan), ami mögött egy 770méteres szántó van.
30,7 méter széles.
Tehát 2,36 hektár a szántó.
Mindig is mi műveltettük.
Egyik évben búzát, másikban kukoricát ültetünk.
Szeretnénk körbekeriteni majd, mert almást szeretnénk majd pár év mulva telepiteni.
Az egyik szomszédnak el van keritve a széntója, mert itt mogyoró ültetvény van, vele nincs semmi gond.
Viszont a másik szomszéd még 10 éve leültetett 1-1 fát a mezsgyére hogy addig müveljük mi, ott a határvonal.
Eszerint is szántottuk-ültettük.
Viszont májusban ki lett méretve a parcella.
Nekünk búzánk volt, neki kukorica.
6 sor kukorica volt a mi földünkben átültetve.
A fa amit leültett 4,5 méterre a mezsgyétől volt, a mi földünkben.
Tehát 4,5 méter X 770méter - 3465négyzetméter, azaz 0,60hektárt átművelt.
Rettenet fel voltam háborodva mikor ez kiderült, jóformán a föld 1/4-ét ő dolgozta 10 éven át.
Mikor megtörtént a méretés szóltam egy állattenyésztő ismerősömnek, aki eljött és kivágta a jószágjainak a 6 sor kukoricát amit átültettett.
Ez volt júniusban.
Miután kivágta, lepermeteztem a helyét totális permettel, hogy ne gazosodjon, és a szomszéd kukoricáját is, dúlt bennem a harag.
Végül 3 sorja bánta, plusz egy fél sor.
Mikor meglátta, ügyvéddel fenyegetett és a 3.5sorért illetve a 6 sorért amit átültetett 200 000forint kártéritést kér, szerinte ekkora volt a befektetés.
Ha valóban feljelent én birok kártéritést követelni amiatt hogy 10 évig 0,6hektárt átdolgozott?
Ha körbe akarom keriteni, mennyit kell elhagynom a mezsgyétől?
Mert a másik szomszédom direkt a mezsgyére tette az engedélyemmel, de gondolom nekem majd el kell hagynom valamennyit.
Ha károsítottad az ő területén lévő dolgokat, azért felelős vagy.
Emiatt tehet feljelentést, kérhet kártérítést.
A permetezést talán egyeztetni kéne a szomszéddal (vagy csak bejelenteni?).
De ez nem biztos. Ha így van, akkor még növényvédelmi bírságot is kaphatsz.
Hogy ő korábban a te földed használta, az egy másik kérdés.
De ha bíróságig eljutna, akkor nyilván téged is meghallgatnának...
Hallottál már az elbirtoklásról?
Te meg kérjél tőle bérleti díjat visszamenőleg.
Amennyiben létezett régi kiméretésv. másolat, talán még a rosszhiszeműsége is bizonyítható. De lehet, hogy mindez nem volt szándékos.
Mindenesetre nem tudhatod, így a terményét nem kellett volna tönkretenni. Minden esetre, sztem több a költség, mint az okozott kár. Kérbocsánatot, a rossz szomszédi voszony nem kifizetődő.
Egyeztetni a szomszéddal a permetezésről? :D
Minden évben kell peremtezni 2-3x a gabonát/kukoricát, mégse jelentettem be sehol, se a szomszédnak :D
Ilyenről nem halottam.
Amig ő 10 év alatt összesen 6 hektárt átművelt nekem, addig ő csak hallgasson a 3sor kukoricájával.
Szerintem ez semmiség a 6 hektárhoz képest.
Valami olyat is mondott hogy 1 métert kell elhagynom ha elkeritem a földem.
Ez esetben az az egy méter üresen kell hogy maradjon?
Nem ültethetek sem én sem ő oda semmit?
Nem kell elhagyni(építkezés, faültetésnél van inkább ilyen). Mezsgyére tudod tenni.
De hogy ne vitázzon, én az ő oldalán hagynám a mezsgyevonalat
De vicces kedvében van valaki.
gondolom ekkora területet nem kézzel permezel...
Szóval olyan szomszédot se szeretnék, mint te.
A földmérő egy/több pontra mutat, az azt összekötő vonal a határ.
Nincs mezsgye(sáv), a te területedre csinálhatsz kerítést, nem kell egy centit sem elhagynod, de elméletileg nem lóghat át a szomszédéra.
Igen, rosszul számoltam.
0,35hektárt művet át.
Szóval tiz év alatt 3.5hektárnyit.
Szuper ha nem kell elhagyni egy métert, de akkor is legalább 20centit majd elhagyunk. :)
Tudta a szomszéd, ne aggódj.
Vele vettetünk minden évben.
Én mindig keveseltem valahogy a hozamot, mert mégiscsak a terület 15%át elszántotta.
Kérdeztem is tőle hogy meg e van a 2,36 hektár, de ő mindig annyit mondott hogy a gps azt irja hogy 2,40.
Mikor kimérettem akkor meg csak rázta a fejét, hogy hát ez van neki meg a szomszédja (másik felől) benne van egy sorral.
Mondtam neki hogy nem érdekel, ő akkor is átültetett 6sort.
Meg mi az hogy learassa az én földemen a kukoricát amit átültetett?
Én is menjek és szedjem le a szilváját, mert azt a fát én locsoltam?
Ne nevettess, még jó hogy azt rögtön odaadtam az ismerősömnek, aki feletette.
Mondtam neki hogy fizessen érte 10 évre földbérletet, akkor majd kifizetem a kárát.
Vagyis levonom a bérletből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!