Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szedret hogyan lehet ültetni?

Szedret hogyan lehet ültetni?

Figyelt kérdés
Ezt úgy szokás, hogy megveszem a magot, és elültetem? Vagy már kis bokorként lehet megvenni és azt kell elültetni? Négyzetméterenként hány bokor fér el? Köszönöm a segítséget
2020. aug. 15. 09:56
 1/8 anonim ***** válasza:

[link]

Szedret szabadgyökerű és konténeres kiszerelésben is vásárolhatunk.

Az ültetést ősszel és tavasszal is elvégezhetjük, ássuk fel a talajt 40-50 cm mélyen és javítsuk fel, ha szükséges. Ha szabadgyökerű szedret ültetünk, akkor kb. 40×40 cm alapterületű és 60 cm mély gödröt kell ásnunk.

2020. aug. 15. 12:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Ahol látsz szedret,most kell megnézni mekkorák a termései.

Itt nagyon sok földből kinőtt hajtás van.

Ősszel innét kell majd vinni,kezdetben 3-4 tő is elég.

2 év mulva ha gondozod,már soknak is találod .

Olyan helyre ültesd,ahol más növénynek nem okoz gondot,mert hatalmas hajtásai is lesznek.(2 m).A nagy vastag szárakat tavasszal ki kell vágni,így ifjulnak meg a tövek

2020. aug. 15. 13:59
 3/8 anonim ***** válasza:

Sorba kell,mint a lugas szőlőt,mert különben elterül a földön .

50 cm re mehet 1 tő.Pont úgy kell,mint a kordonos szőlőt.

Permetezni ezt is kell.Szárazságban öntözni.

2020. aug. 15. 14:04
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2020. aug. 15. 17:42
 5/8 A kérdező kommentje:
Mondjuk egy 2000 m2es telken, tegyük fel ha ideális a talaj, megéri nagy mennyiségben ültetni és piacozni vele?
2020. aug. 15. 17:42
 6/8 anonim ***** válasza:

Nálam 1 m-enként vannak, így is majdnem sűrű. A hajtásoknak csak a felét hagyom meg a tavaszi metszésnél, és visszavágom őket 1,5-2 m-esre, legyezőszerűen szétterítve a támrendszeren, ennyit ki tudnak nevelni a tövek. Amúgy nálam a telken öntözés nélkül is szoktak lenni 5-6 m-es hajtások őszre. Akitől kaptam a szaporítóanyagot, nála a ház mellett volt kordonon, állandóan a vizet nyomatta rájuk, és ha nem vagdossa vissza havonta, akkor biztos lettek volna 15-20 m-esek. A tőnél némelyik 4 cm vastag volt, azóta se láttam ekkorákat, pedig ennek már vagy 25 éve. Így öntözve tényleg elég lehet 2,5 m-enként...

Magról is ki lehet éppen keleszteni, nálam szokott kikelni magától a lehullott mag. De nem érdemes vele foglalkozni. Ha csak pár tő kell, akkor faiskolában lehet venni gyökereset, ha meg el akarod szaporítani, akkor kihajtás előtt a vesszőt eldarabolod 20 centisekre, leszurkálod a földbe, hogy csak a felső rügy látszódjon ki, és öntözés nélkül is a nagyobb részük kihajt. Én is így szaporítottam egy majdnem 50 méteres sort. Mondjuk, én fél méterenként szurkáltam le, és ahol ritka lett, oda átültettem onnan, ahol meg sűrű lett.

Sok fajtája van, szóval ha én most szeretnék telepíteni, akkor több fajtából vennék egyet-egyet, és a legjobb fajtát szaporítanám el.

2020. aug. 15. 17:47
 7/8 anonim ***** válasza:
2000 m2 termését csak nagybani piacon tudod eladni. Éréskor több ember napi 10 órában fogja szedni. Helyi kis piacon inkább ilyen 50 m2 körüli területben gondolkozz. Nincs rá túl nagy kereslet, napi pár kiló jó, ha elmegy. (Én jelenleg is csinálom, sok más gyümölcs mellett.)
2020. aug. 15. 17:51
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm
2020. aug. 15. 17:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!