Komposzt szagtalanítás?
Társasházunk mellett van komposzt keretünk. Több éve megvan, de most jött el az, hogy több lakó is tesz bele ezt az, nem csak 1-2. Viszont most jelezték a legközelebbi lakások lakói, hogy érzik a szagát. Érthető és hihető, hiszen nyáron gyorsabb az erjedés és most inkább aludnának nyitott ablaknál az emberek.
A keretek áthelyezésére nincs lehetőség. A felszámolásukkal nem sietnék annyira.
Várom az ötleteket, hogy mivel csökkenthetném a szag ártalmat.
Kipróbált és bevált módszerek előnyben.
Létezik komposztáló vödör, amibe ilyen kultúra kell, ez elvileg szagtalanít is, de sajnos nem általam kipróbált a dolog
Nem ez szagtalanít, hanem a zárt edény. :)
Alapesetben a komposzt levegőt (pontosabban, oxigént) igényel, hogy hasznos anyaggá váljon. Ha nem légáteresztő a komposztáló fala, vagy túl tömör a komposztálandó anyag, akkor az egész berothad olyan mikroorganizmusoktól, amik oxigénmentes környezetet szeretnek. Ilyenkor rosszabb minőségű és borzasztó büdös lesz a komposzt. A kérdezőnél is ilyesmi állhat fenn, mert a jól működő komposztáló nem bűzölög annyira, hogy a lakásban is érezni lehessen.
Ez a linkelt cucc olyan anyag, ami szintén oxigénmentes környezetben végzi a komposztálást, de nem rossz, hanem jó mikroorganizmusokat tartalmaz. Ettől is büdös lesz, de mivel zárt edényben megy végre a folyamat, ezért nem zavaró.
A kérdéses esetben valószínűleg tömör konyhai hulladék rothad a komposztálóban (komposztálódás helyett), ezért büdös. Az áthelyezésen kívül kb. csak az az egyetlen módszer létezik, hogy száraz füvet kell a hulladék közé keverni, ami levegőssé teszi a halmot.
Egy helyesen kezelt komposzt nem büdös. Vagy nem megfelelően van "gondozva" vagy oda nem illő dolgok lettek beledobálva.
Azt hiszem a fent linkelt komposztáló fermentálja a tartalmát, állítólag jó cucc.
A helyzet az, hogy ezt a keretet egy társasház használja. Mindenki mindent beletesz úgy, ahogy van. Én próbálom a helyzetet javítani. A konyhai hulladék általában nyers, friss és nedves. Ezt keverem ha tudom száraz kerti anyaggal. Most már igyekszem figyelni az arányokra, a nedvességre, a forgatásra, mindenre. De egy pici szaga akkor is van. Én csak akkor érzem ezt a szagot, ha sokáig vagyok a keret közelében. De azok a lakók, akik szóltak, a legközelebbi lakásban laknak. Tényleg közel van az ablakuk. Most nyáron ők is szeretnének nyitott ablaknál aludni. És nyáron minden jobban érik és erjed. Meg nyáron gyorsabban is telik a keret, hiszen itt van a zöldség és gyümölcs szezon.
Ha teljesen elvinném a keretet messzire, akkor oda már nem vinnék el a lakók a zöld hulladékot.
Lehet, hogy lesz egy nem túl távoli, de mégis arrébb lévő terület, ahol mások zavarása nélkül állíthatok fel néhány komposztkeretet. A tervem az, hogy egy keretet meghagyok a mostani helyén, de néha átszállítom az új helyre belőle az anyagot. Ezzel plusz munkát vállalok magamra, de lehet, hogy meg fogja érni.
Az új helyre talán mások is tudnak konyhai cuccot hozni és lehet, hogy kerti is fog helyben akadni. A kész komposzt nagy része meg persze az enyém lesz.
Remélem, hogy meg fogom tudni ezt valósítani.
ha a büdös, rothadt zöldségmaradványt a tetejére dobod, akkor lehet büdös
de ha ezt rögtön beforgatod, akkor teljesen szagtalannak kéne lennie, ha jól "működik"
Az is relatív, hogy mi a büdös. A városi ember sok természetes szagtól el van szokva. Szerintem engem még az ő lakásukban sem zavarna a szaga. De érzésekkel nem lehet vitatkozni.
Rendszeresen mozgatom és vegyítem kerti száraz anyaggal a matériát, de azért minden nap nem tudom ezt megtenni.
Akkor a forgatás a baj. A felső részen lévő anyagok külső felülete egyből kiszárad, dinnye és egyéb ilyen lédús anyagok kivételével, és nem szaglanak. De ha az alul, oxigénmentes környezetben berothadt anyagot átforgatod, akkor az rettenetes tud lenni.
A komposztnak jót tesz a forgatás, de a lakóknak nem annyira... Ha tudod, vidd messzebbre, és megoldódik a kérdés. Vagy rendszeresen dobálj száraz füvet a rakásra, és akkor forgatás nélkül is jó lesz. Én se szoktam forgatni soha, és mégis jó lesz ilyen módon.
Igen, muszáj lesz költöztetni. Legalább egy részét.
Mostanában a kertben is inkább nyers anyagok találhatóak és nem szárazak. De próbálkozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!