Miért árt a gyepnek/növényeknek, ha tűző napon (nyári forróságban) locsoljuk?
Mert megegnek a levelei.
De ha reggeltől estig megy a locsoló, tehát nincs ideje felforrosodni a levélnek, akkor lehet.
nekem jól esik 35 fokban lelocsolni a lábam 10 fokos kútvízzel, megnedvesíteni a fejem/arcom
ma is locsoltam 30 fokban, tűző napon, semmi baja a növényeimnek.
"Bármelyiket elhiszem, ha van rá érthető, logikus magyarázat."
Nézd, a magyarázatot mellőzném, mert az itteni okosok belekötnének. A magyarázat helyett 50 év tapasztalatát mondom. 50 éve kertészkedem. A kuriózumok nélküli átlag zöldségeket és gyümölcsöket termesztem, amibe pl az áfonya is beletartozik. 50 év alatt számtalan alkalommal gondolt egyet a Jóisten, és a rekkenő hőségben és tűző napsütésben nosza kerekedett pár perc leforgása alatt zápor, vagy zivatar. Nem ritka az olyan hideg eső sem, hogy jég is esik vele! És a néhány fekete pöttytől eltekintve (ami a vízcseppek gyűjtőlencse funkciója miatti napégés) soha, semmi baja nem lett semminek. Se a zöldségeknek, sem a gyümölcsöknek. (Nyilván ha elveri a jég, az más!)
Na, most őszintén, a gyepnek, vagy a növényeknek ha az Öregisten locsolja őket futó záporral, akkor nem lesz baja, de ha én locsolom a 12 fokos kútvízzel, akkor hősokkot kap?
Ugyan már!
Én csak 10 éve élek a növényekből, de már egy ideje foglalkoztat ez a napsütésben locsolni dolog.
Főleg, mióta "észrevettem", hogy a legmelegebb, legnaposabb időben is öntöznek a nagy szórófejekkel. (pl káposzta, krumpli, hagyma...)
Tiszta kútvízzel még semmi kárt nem tudtam okozni a növényeknek.
(lombtrágyával már igen, az tényleg perzsel)
"Hamarabb elpárolog a víz, kevesebb jut a növényeknek."
én úgy locsolok, hogy jusson a földbe is
valamint a gombabetegségek kialakulásának a lehetősége is lecsökken, ha csak rövid ideig nyirkos a levélfelület
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!