Mi történhetett az ezüstfenyőimmel, milyen kártevő támadhatta meg őket?
Van egy kertem, amiben kb. 50 fenyő van vegyesen, egyszerre lettek ültetve kb. 7 éve. Nordmann, Ezüst, és Luc vegyesen. Az ezüstfenyők egy része, összesen öt darab az alábbi gonddal küszködik:
A fenyőkön a fiatal tavaszi hajtások nagyon szép zöldek, egészségesek, "kövérek". Viszont minden korábbi, tavalyi levél megsárgult és hullik le. Leginkább az alsó ágak érintettek. Az alsó ágak teljesen sárgák, a felsők teljesen egészségesek, és az egész fenyő hosszában így van egy egyenletes átmenet fentről lefelé az egészségesből a szárazba. Az ágak - amelyekről a levelek lehullottak - szárazak.
Próbáltam keresni interneten, a leginkább az Ezüstfenyő levéltetű problémára hasonlít legjobban a betegség, viszont ott nem írják, hogy a tűlevelek elszáradnak és lehullanak.
Az öt beteg ezüstfenyő nem egymás mellett van, elszórtan vannak a kertben, a többi fenyőnek kutya baja.
Lehet, hogy csak egyszerűen elszáradnak a fák, és menthetetlenek?
Köszönöm a válaszaitokat!
Kórokozót nem látok, kéreget megkapirgálva sem.
Mi okozhatja a spontán kiszáradást?
A száraz idő ellenére minden nap kapott egy kis vizet a szokásos kerti locsoláskor.
Esetleg az ezüst fenyők vízigénye túl nagy lenne a többihez képest?
Amennyiben minden mást (szu,pajor,szárazság) kizártál csak gombabetegség lehet.
Ami ellen már nem egyszerű védekezni.
Ez igaz, kútvízzel lettek öntözve a mostani szárazság miatt.
Tavaly több volt az eső, a kútvizes (talajvizes) locsolás nem volt jellemző.
Továbbra sem láttam bármilyen kártevőt, gomba nyomot a törzsön és a leveleken. Szimplán száraz a fa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!