Mit tudok tenni a gyapjastetvek ellen?
Elöször is teljesen külön tartsd a többitöl, mert tényleg átmennek rá.
Másodszor ki kell szedni a földböl, lemosni a gyökereket is meg a leveleket is (meg a levelek hónaljánál is alaposn be kell áztatni, mert ott sok apró el tud bújni) enyhén mosogatószeres vízzel ( a sima víz nem árt a gyapjastetünek), utána ültesd friss földbe és kezeld direkt erre alkalmas szisztematikus szerrel - a "bió", meg "csak növényi" szerek nem érnek semmit.
Továbbra is tartsd elkülönítve, mert peték megbújhatnak valahol és újra fertözödik a növény, pár hónapos ismételt kezelés után van esély arra, hogy rendbejön.
De ha nem igazán értékes számodra a kapott orchidea, nem biztos, hogy érdemes ennyit veszödni vele.
Köszönöm. Sajnálom kidobni őket, de már kicsit bánom, h elfogadtam. Kint tárolom őket egy kis szobában, teljesen külön van kialakítva a háztól. Ma egész délután tisztogattam őket, de nem volt annyi táptalajom, h mind átültessem. Makroszkóposan egy tetvet se látni rajtuk. Mikor végeztem, lezuhanyoztam, hajat mostam, átöltöztem, de rettegek ennek ellenére, h a meglévő orcideáim is elkaphatják.
Nézegettem a rovarírtókat, de fogalmam sincs, h ilyenkor mi van nyitva és mi nincs :/ Online, pedig nem tudok rendelni, mert megszűnt a kiszállítás, ahol találtam, ezért is vagyok bajban :(
Nagyon könnyen terjed ez a vacak tetű?
A legegyszerűbb, ha nem bántod se az orchideákat, se a tetveket (amik természetesen nem a virágra mennek, hanem a növény nedvét szívogatják), hanem veszel a boltban felszívódó rovarölőt, és ezzel permetezel, a maradékkal meg duplájára hígítva elvégzel egy normál öntözést.
Pl.:
Egy ilyen tasak 10 l vízhez elég (vagyis, elég pl. a negyedét bekeverni, ha elég lesz ennyi), a permetezéshez használt részhez keverj tapadásfokozót (egy kávéskanálnyi mosogató is megteszi), és a leveleket minden oldalról fújd le.
Ez a szer önmagában, minden egyéb nélkül lerendezi a gyapjastetveket.
Nálam kaktuszoknál voltak már az évek során többször is, ahol ugye a tisztogatás kilátástalan a tövisek miatt, és azoknál is jó volt, pedig ott a felvevő felület nagyon kicsi.
Így most már kínosabb a dolog, hogy a gyökerekről leszedtél mindent, de talán jó lesz, a permetezés miatt. Ha a nyár végéig nem jönnek vissza, akkor végleg eltűntek, meg lehet szüntetni a karantént.
Ilyet vegyél, nekem bevált. Obiba és a Praktikerbe is lehet kapni.
Nagyon bánom, h elfogadtam azokat a virágokat. Valamit elcseszhettem a permetnél, mert szép lassan elkezdtek kiszáradni a virágok.
Az én saját virágaim között, az egyiken ma találtam egy icipici gyapjastetvet a bimbóhoz bebújve, rögtön eltávolítottam. Átvizsgáltam a többit is, de nem találtam többet. Holnap átszappanozom őket, de magyon sajnálom, h a bentiekre is átterjedt :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!