Mit tegyek a giliszták ellen, amik a virágföldből jönnek ki?
Yukkám földjéből 4-5 cm-es giliszták jönnek elő, amiket élve még nem láttam, hamar elpusztulnak, kiszáradnak. A virágot kb 2 éve nem ültettem át, de eddig nem volt ilyen probléma vele.
Mit tehetek? Egyátalán földi giliszták lehetnek? Kinézetre azoknak tűnnek.
Köszike, de sajna én már csak kiszáradtan látom őket, úgy nehéz feltenni a horogra, bár csaliba bele lehetne keverni...😶
Megtennéd, h házhoz jössz értük? Ingyen adom 😀
Ha nem, akkor nincs ötleted, h tüntethetném el?
Kutyára még nem gondoltam, mint a problémám megoldójára 😀
Bár ha belegondolok, legalább felnyalná a földet is, amit a giliszta összeken a padlón...még takarítanom sem kellene
Ha még tél után is fennáll a probléma küldök postán Neked belőlük 😀
Ültesd át, de ha nem akarod, hogy az új földben bármi is legyen, süsd át a földet sütőben előtte!
Viszont ha kertes házban laksz és a növényeid nyáron kint vannak, akkor lehet újból gilisztás.
Ha soha nem volt szabadban a yukkád, akkor a giliszták a virágföldből kerültek bele, és valószínűleg trágyagiliszták. (Viszonylag pirosak.) Azok hasznosak, mert csak elhalt növényt képesek megemészteni.
Ha szabadban nyaral egy növény, akkor pár földigiliszta garantáltan belemászik a cserépbe. (Világos rózsaszínek, cserepes növény esetén néha kicsit zöldesfehéresrózsaszín árnyalat is előfordulhat.) Még akkor is, ha betonon áll, mert esőben felmásznak a betonra, aztán nem találnak máshol földet.
A földigiliszta cserépben nagyon káros, mert szükség esetén élő növényt is meg tud emészteni. Bár jobb hatásfokkal emészti az elhalt növényt, ezért szokta azt csinálni, hogy elrágja a cserepes növény gyökerét, és amikor a darabok elhalnak, akkor eszi meg őket. A lelógó leveleket is bele tudja húzni a földbe, hogy azok megrothadjanak. Kertben már sok alkalommal megfigyeltem, hogy pl. kis paprikapalánta ültetéskor lekókadt hegyét, vagy mélyre ültetett paradicsom levelét behúzta a nyavalyás a földbe éjszaka. Ehhez persze nem ilyen apró jószág kell.
Mondjuk, azt megteheted, hogy a yukkát kiütöd a cserépből. Öntözés előtt, amikor össze van szikkadva a föld. Vagy a gilisztát, vagy legalább a járatát meglátod a földlabda legalján. Ha egyáltalán ebből jönnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!