Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tegyek a giliszták ellen,...

Mit tegyek a giliszták ellen, amik a virágföldből jönnek ki?

Figyelt kérdés

Yukkám földjéből 4-5 cm-es giliszták jönnek elő, amiket élve még nem láttam, hamar elpusztulnak, kiszáradnak. A virágot kb 2 éve nem ültettem át, de eddig nem volt ilyen probléma vele.

Mit tehetek? Egyátalán földi giliszták lehetnek? Kinézetre azoknak tűnnek.

2020. jan. 27. 20:36
 1/10 anonim ***** válasza:
75%
Ha giliszták, semmit. A giliszták hasznosak.
2020. jan. 27. 20:57
 2/10 A kérdező kommentje:
Kimásznak a padlóra és odaszáradnak, nem szép látvány és nem akarom h valami másra is felmenjenek
2020. jan. 27. 21:11
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Van eladó horgászbotom. Érdekel?
2020. jan. 27. 21:30
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszike, de sajna én már csak kiszáradtan látom őket, úgy nehéz feltenni a horogra, bár csaliba bele lehetne keverni...😶

Megtennéd, h házhoz jössz értük? Ingyen adom 😀

Ha nem, akkor nincs ötleted, h tüntethetném el?

2020. jan. 27. 21:37
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Igazából fogalmam sincs, de én örültem volna ilyen forrásnak kora tavasszal amikor még volt időm pecázni. :)
2020. jan. 27. 21:41
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Illetve a kutyám kedvenc szórakozása, hogy megkeresi és megeszi őket, de a bútorokra nem vállalok garanciát.:D
2020. jan. 27. 21:42
 7/10 A kérdező kommentje:

Kutyára még nem gondoltam, mint a problémám megoldójára 😀

Bár ha belegondolok, legalább felnyalná a földet is, amit a giliszta összeken a padlón...még takarítanom sem kellene

Ha még tél után is fennáll a probléma küldök postán Neked belőlük 😀

2020. jan. 27. 21:49
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Ültesd át, bolti jó minősègű virágföldbe.
2020. jan. 27. 22:40
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Ültesd át, de ha nem akarod, hogy az új földben bármi is legyen, süsd át a földet sütőben előtte!

Viszont ha kertes házban laksz és a növényeid nyáron kint vannak, akkor lehet újból gilisztás.

2020. jan. 28. 09:14
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha soha nem volt szabadban a yukkád, akkor a giliszták a virágföldből kerültek bele, és valószínűleg trágyagiliszták. (Viszonylag pirosak.) Azok hasznosak, mert csak elhalt növényt képesek megemészteni.

Ha szabadban nyaral egy növény, akkor pár földigiliszta garantáltan belemászik a cserépbe. (Világos rózsaszínek, cserepes növény esetén néha kicsit zöldesfehéresrózsaszín árnyalat is előfordulhat.) Még akkor is, ha betonon áll, mert esőben felmásznak a betonra, aztán nem találnak máshol földet.

A földigiliszta cserépben nagyon káros, mert szükség esetén élő növényt is meg tud emészteni. Bár jobb hatásfokkal emészti az elhalt növényt, ezért szokta azt csinálni, hogy elrágja a cserepes növény gyökerét, és amikor a darabok elhalnak, akkor eszi meg őket. A lelógó leveleket is bele tudja húzni a földbe, hogy azok megrothadjanak. Kertben már sok alkalommal megfigyeltem, hogy pl. kis paprikapalánta ültetéskor lekókadt hegyét, vagy mélyre ültetett paradicsom levelét behúzta a nyavalyás a földbe éjszaka. Ehhez persze nem ilyen apró jószág kell.

Mondjuk, azt megteheted, hogy a yukkát kiütöd a cserépből. Öntözés előtt, amikor össze van szikkadva a föld. Vagy a gilisztát, vagy legalább a járatát meglátod a földlabda legalján. Ha egyáltalán ebből jönnek.

2020. jan. 28. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!