Hogyan hasznosíthatnám a bozdafáimat, termését, virágát? Szörp, stb?
Elnézés, esetleg van, aki nem érti, miért nincs ennyire se fogalmam a bodzáról, szóval lehet, hogy furcsák lesznek a kérdéseim.
Eladni lehet vmely részét? Mikortól (virágzáskor / utána stb), melyiket és hogyan tároljam eladásig?
Házilag mit kezdhetek a bodzafáimmal, ha mégsem értékesíteném, hanem magam fogyasztanék belőle?
Életemben először vannak bodzafáim, mutatom a friss fotókat (négy darab), ez tényleg bodzafa és ehető részei vannak?:
Neten olvastam, hogy össze lehet téveszteni néhány mérgező fajtával -bár állítólag azok bokrok-, de egy közelben lakó egy hónapja megerősítette -amikor még nem volt se virága, se bimbók-, hogy ez bodzafa. De ha mégse az? A fotó alapján szerintetek ehető a virága és a termése?
Azt se tudom, lesz-e termése, zöld bogyók vannak most rajta, amint látjátok. Ezek bogyós gyümölccsé fognak alakulni? Vagy így zölden szokták enni? (Bár azt nem hinném.) Van, ahol azt írják a neten, hogy ehető a virága. Hogyan? Natúr? Csak úgy lenyelem a fehér virágokat, ahogy van? Vagy pedig teát szoktak a virágokból csinálni?
Gyógyteaként mely része elkészíthető?
A bodzavirágokról ezt írják a neten:
"Vannak azonban külön erre a célra szakosodott virágosok, akiknél „bio”, ehető virágokat szerezhetsz be, de a vidéki kertek, erdők, mezők is tökéletesen megteszik."
Sokan szörpöt készítenek belőle, bár én avval talán nem vacakolnék, egyszerű megoldást keresek.
Nem szeretném elszalasztani a lehetőséget, hogy miközben vannak bodzafáim, lehullana az összes termése, elvirágzana, vagy a madarak mind megennék a bogyókat (bár ők is nyugodtan hadd csipegessenek belőle).
Köszönöm az itteni válaszokat is, és a privátot is! :)
Annyit reagálok, hogy nem meggazdagodás a a célom a bodzával, hanem e téren bizonytalan voltam/vagyok, hogy mit tegyek az ellen, nehogy hagyjam elvirágozni, tönkremenni, meg mindet a madaraknak hagyni. Ez a kérdésem lényege, köszönöm még egyszer a válaszokat, bárki írhat még, és összegzem ezeket, aztán majd valamit kitalálok, mitévő legyek a bodza "bokraimmal" / "fáimmal".
Ha nem szörpöt akarsz, akkor hagyd levirágozni és a terméséből csinálj valamit. Annyira azért nincsenek ám rákattanva a madarak, hogy lerohanják, mint a májusi cseresznyét, emiatt nem kell aggódnod. Én is szedem a környéken, abból van pálinka, saját bodzám nincs, mert felesleges. :) Senkinek se kell a környékemen, "azok" akik rendszerint szedik "azok" itt csak páran vannak, de Ők sem szorulnak rá!
Csinálj pálinkát, én csak arra tudlak biztatni. Vegyél egy hobbi főzőt, tanulj meg cefrézni, cefrézd be, tanulj meg főzni, főzd ki. Ha utóbbira nincs pénz, akkor keress egy ismerőst, aki lefőzi, mert mint írtam főzdék nem szívesen vállalják.
A szörp receptjét elküldhetem, ha kéred. Valóban kellemes ízű, üdítő. Ha van helyed, akkor hűtőben (fagyasztóban, ügyelve, hogy elég levegő legyen a palackban a jég térfogatemelése miatt), akár karácsonyig is eltehetsz 1-2 üveggel.
Nagyon ajánlom árnyékos, szellős helyen a virágját megszárítani. Nagyon kellemes ízű teája van. Jó a gyógyhatása (télen) torokfájás, mandulagyulladás esetén. Ott vágd el a szárát, ahol kezd szétágazni a virágzata, vagy szedd külön minden kis virágzatát.
Lekvárként sem lehet rossz, de még nem ettem.
Pálinkáját sem ittam (gyalogbodzáét igen, de az eléggé büdös), bizonyára jó lehet.
A feleségem így készíti a bodza szörpöt:
10-12 db virágot egy nagy kompótos üvegbe (4-5 lit.) tesz, ráönt 2 liter vizet, 2 kg kr. cukrot, 1-1,5 doboz citromsót. Szobában, konyhában hagyja állni, néha-néha megkeveri, utána leszűri.
Következő esetben lehet föl-le javítani, a család ízlése szerint.
Köszi!
"Szobában, konyhában hagyja állni"
Mennyi ideig?
Nincs mit köszönnöd, apróság.
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!