Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tegyek, hogy ne lopják le...

Krómgyűrű kérdése:

Mit tegyek, hogy ne lopják le a meggyet a fámról?

Figyelt kérdés

Egy kis mellékutcában lakok vidéken.

2 éve ideköltözött egy szép számú roma család 2-3 házzal tőlünk.

A házunk előtt van 2-3 meggyfa, az egyik nagyon bőtermő szokott lenni.

Tudom, hogy ami nem kerítésen belül van, az az közterületen van, ergo bárki használhatja, illetve ehet róla.

Na de, minden egyes éven, amióta itt laknak, és érik a meggy, akár zölden is! nekirohannak a fának és tépkedik le a leveket a meggyel együtt, illetve jó pár ágat letörtek a fáról.

Hiába kiabálok rájuk, vagy ha látom az ablakból, hogy szedik elküldöm őket, semmi sem használ, mert visszafeleselnek, illetve arrébb állnak, és ha bemegyek, akkor kezdik szedni újra...

Azt még hagyom, hogyha pár járókelő vagy szomszéd elmegy az utcán, akkor 3-4 szemet levesz, mert azt megengedem.

De azt, hogy szinte a nap minden percében "őriznem" kell a fát, mert egy nap akár többször is nekirontanak tömegesen, ráadásul ezzel kárt okoznak a fában. Komolyan mondom, mint a seregély.

Oké, hogy közterület, de könyörgöm. Ő locsolta a fát naponta kétszer, mikor csemete volt? Ő permetezi minden éven? Ő metszi meg minden tavasszal?

Annyira felháborító! Pedig nincs semmi bajom a romákkal, ismerek nagyon normális embereket közülük, de ezek kivételek. :/

Kinek lehet szólni ez esetben?

Már fontolóra vettem, hogy ősszel kivágom, szerintem ez lenne a legyegyszerűbb, igaz sajnálnám.

2020. ápr. 13. 13:48
1 2 3 4
 21/32 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Jó neked. Nálam tavaj megált lovaskocsival egy család. Nem tudom mitől de feketék voltak. Biztos bànyászok. Leríboltàk a körtét még 3 ágat is letörtek. Mellesleg egy rakomány fával jöttek a Dunáról. De biztos az erdésztől vettèk.
2020. ápr. 14. 16:27
 22/32 anonim ***** válasza:

Miért nem javasolta eddig senki, hogy táblázd ki jól látható helyen, hogy permetezett fa, ne egyenek róla?

A környező utcákban rengeteg hasonló gyümölcsfa van, mindig körbeszalagozzák és kiírják, hogy frissen permetezett.

Ha az, ha nem az, akkor is van egy távolságtartó ereje, ha ennek ellenére os szedik... Hát inkább nem mondok az ilyen emberekre semmit.

De tény hogy törvényileg semmit nem tudsz tenni, és ez annyira bosszantó...

2020. ápr. 14. 20:09
 23/32 mindentudó99 ***** válasza:
66%
Úgyse hiszi senki el ezt a permetezés dolgot.
2020. ápr. 14. 20:22
 24/32 anonim ***** válasza:
100%
En teljesen megertelek!!!!! Bezzeg a permetezes, öntözés, metszés a te feladatod, ilyenkor sehol senki.
2020. ápr. 14. 21:20
 25/32 A kérdező kommentje:

Huh, köszönöm a sok egyetértő választ!

Valaki kérdezte, hogy hova valósi vagyok. Nos, Borsodi vagyok.

Még ha ki is tábláznám, akkor se érnék el vele semmit, mert a gyerekek nem járnak iskolába (egyébként se járnak, pláne most) és olvasni se tudnak. Egyik utcabeli lakóhoz gyakran átjárnak, és ő mondta, hogy odaadott az egyik gyereknek egy újságot, hogy olvasson fel 1-2 mondatot. A gyerek meg: Ó, hát én nem tudok olvasni.. És 12 éves gyerekről beszélünk. Azt nem is említem, hogy hány gyerek van abban a bizonyos családban. Évről évre látom az újabbnál újabb arcokat erre fele.

Mi lesz így velünk? Az utcánkban többnyire idősek laknak, ha ők (nem adja Isten) elmennek, akkor vajon kik jönnek az utcába lakni? Biztos nem az unokájuk és ismerősük.:/

Visszatérve a kérdéshez. Szerintem marad az, hogy felmetszem a fát, ugyan elég vastag ága van már.

2020. ápr. 17. 09:06
 26/32 anonim ***** válasza:
70%
Eszembe nem jutna más haza előtti farol lopni gyümölcsöt. Alapvető inteligencia... Es hagyjuk ezt a kozteruletes hulye dumat... A haz lakojanak kell permetezni, tisztan tartani stb, nem a varosnak/falunak....
2020. ápr. 17. 09:21
 27/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem akkor fára fognak mászni. :(

Én legalábbis imádtam gyerekként fára mászni, hát még ha van is fent valami finom, amiért megéri...

Ezt a "nem tudnak olvasni" dolgot nem biztos, hogy elhinném, annál a népcsoportnál divat ez, hogy letagadnak dolgokat. Azt mondja, nem tud olvasni, és akkor nem kell csinálnia. Mint mikor van órájuk, van telefonjuk, de megkérdezik tőled, mennyi az idő. Állítólag azért, hogy megnézzék, érdemes-e ellopni. De annyiszor hallottam már ezt a "Mondd már meg, mennyi az idő", csak úgy, utcán, idegenektől, egyedül lévő nőtől is, de mindig csak cigányoktól. Szerintem ez náluk már olyan, mint nálunk a "Szia, hogy vagy?".

Ha huzamosabb ideig nem járnának iskolába, és egy 12 éves gyerek olvasni sem tudna, akkor már elvették volna a családtól a gyereket. Az állami gondozásban nagyrészt cigánygyerekek vannak, főleg azok miatt az okok miatt, amit itt többen kifejtettünk, beleértve a kérdezőt is.

Hát, sajnos nincs megoldás.

Én szerencsére csak átutazóban voltam párszor Borsodban, de magunkra zártuk a kocsit, mert fehér embert nem is láttunk az utcán. Ezek úgy néztek ránk, idegenekre, hogy éreztük, hogy a mozgó kocsit kilopnák alólunk. Kár, mert egyébként nagyon szép helyek vannak ott, de aki nem "illik oda", annak meg kell próbálnia elmenekülni.

2020. ápr. 17. 13:55
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell kiírni hogy permetezve volt, nálunk is csak egy halálfejet, vagy valami egyszerű szimbólumot ábrázoló tábla van kitéve, azt csak értik... Elég szomorú, hogy ilyen körülményben élnek :/

Marad a felmetszés, és valami mechanikai védelem, amivel megakadályozod hogy felmásszanak rá.

Kész téboly... A legjobb lenne ha kivágatnád, és a saját kertedbe ültetnél gyümölcsfákat ahová nem tudnak bemenni.

2020. ápr. 19. 12:32
 29/32 A kérdező kommentje:
Sajnos nem érdeklik őket a permetezés.. Az a baj, hogy az éven sok lefagyott, ráadásul zölden(!) szedik le, már most.. Rájuk szólok, hogy legalább ne zölden szednék és még nekik áll feljebb. Kb. 1 hónap múlva fog beérni rendesen, nem tudom addigra mi marad nekem és a családomnak belőle. :/ A taknyos kis kölyök, meg kampós bottal és szatyorral jön szedni.. Eszméletlen.
2020. máj. 27. 04:47
 30/32 anonim ***** válasza:
60%

[link]

Itt egy teljeskörűen átfogó cikk a jogi oldaláról a történetnek. Pontosan benne van a Te eseted is.

2020. máj. 27. 09:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!