Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tegyek, hogy ne lopják le...

Krómgyűrű kérdése:

Mit tegyek, hogy ne lopják le a meggyet a fámról?

Figyelt kérdés

Egy kis mellékutcában lakok vidéken.

2 éve ideköltözött egy szép számú roma család 2-3 házzal tőlünk.

A házunk előtt van 2-3 meggyfa, az egyik nagyon bőtermő szokott lenni.

Tudom, hogy ami nem kerítésen belül van, az az közterületen van, ergo bárki használhatja, illetve ehet róla.

Na de, minden egyes éven, amióta itt laknak, és érik a meggy, akár zölden is! nekirohannak a fának és tépkedik le a leveket a meggyel együtt, illetve jó pár ágat letörtek a fáról.

Hiába kiabálok rájuk, vagy ha látom az ablakból, hogy szedik elküldöm őket, semmi sem használ, mert visszafeleselnek, illetve arrébb állnak, és ha bemegyek, akkor kezdik szedni újra...

Azt még hagyom, hogyha pár járókelő vagy szomszéd elmegy az utcán, akkor 3-4 szemet levesz, mert azt megengedem.

De azt, hogy szinte a nap minden percében "őriznem" kell a fát, mert egy nap akár többször is nekirontanak tömegesen, ráadásul ezzel kárt okoznak a fában. Komolyan mondom, mint a seregély.

Oké, hogy közterület, de könyörgöm. Ő locsolta a fát naponta kétszer, mikor csemete volt? Ő permetezi minden éven? Ő metszi meg minden tavasszal?

Annyira felháborító! Pedig nincs semmi bajom a romákkal, ismerek nagyon normális embereket közülük, de ezek kivételek. :/

Kinek lehet szólni ez esetben?

Már fontolóra vettem, hogy ősszel kivágom, szerintem ez lenne a legyegyszerűbb, igaz sajnálnám.

2020. ápr. 13. 13:48
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
88%

Jól írják, sajnos tényleg ez a helyzet, hogy közterületre hivatalosan semmilyen fát nem ültethetsz önkormányzati engedély nélkül, és nem is vághatod ki, tehát az ott lévő gyümölcshöz nincs több jogod, mint bárki utcán járónak.

Az ilyen seregélyek ellen csak a verés segít, semmi más nem hat rájuk. De ahhoz meg az kell, hogy bármikor képes legyél megvédeni magad, akkor is, ha utána hordában támadnak rád. Vagyis, valószínűleg jobban jársz, ha nem keresed a bajt magadnak.

A fűnyírás, hótakarítás, árok karbantartása, tisztán tartása, az a lakó jogszabályban leírt kötelessége, ezen túlmenően mindenhez engedély kell az önkormányzattól.

Még egy alternatív ötlet: metszd magasra a fát, hogy a földről ne lehessen elérni, a töve mellé meg ültess valami szúrós növényt felmászás ellen, mondjuk, pár tő télálló vadcitromot, arra még a veréb se mer rászállni. Igaz, létra kell majd neked is, de a feketék nemigen hordanak magukkal létrát. (Pár napja vitték el a zöldhulladékot, kiraktam pár ilyen ágat, a kukások meg is álltak megnézni, hogy mi lehet ez a szörnyűség...)

2020. ápr. 13. 15:12
 12/32 anonim ***** válasza:
100%
régen vagy normális környéken a házad előtt lévő fa a tiéd mert te gondozod és ezzel a szomszédok is tisztában voltak . manapság a multikultiban csak a szopás van a kültéri és a beltéri fákkal nyövényekkel . majd beverik az ablakodat így szokott ez lenni , öntesz a tövére gázolajat megölöd szegény fát és vége a tortúrának . a paraziták meg élik tovább az irigylésre méltó életüket
2020. ápr. 13. 15:32
 13/32 anonim ***** válasza:
81%

Ha az önkormányzatnak eddig nem volt baja a fával, akkor azt is meg fogják engedni, hogy kivágd.

Hihetetlen, hogy páran még ilyen helyzetben is a cigányokat védik.

A kusebb baj van azzal, hogy leszedik, a nagyobb a hogyannal van.

2020. ápr. 13. 15:44
 14/32 mindentudó99 ***** válasza:
91%

Én is ilyen kérdést írtam ki máskor. Én is kaptam érte. Gondolom mint a #2 - es hozzászóló azt hiszik sokan azok a gyümölcsfák maguktól nőnek. Nem

Azokat a háztulajok ültetik locsolják permetezik metszik. Faluhelyen sokan ültetnek így. Érdekes mindenki tudja hogy a gyümölcs kié. És nem is nyúl hozzá. Én se szüretelek más háza előtt. De a rejtett erőforrások lesz@arják az iratlan szabályokat. Gondolom azok írják itt hogy a gyümölcs mindenkié aki városban laknak és nem ismerik a szokásokat. És hogy mennyit dolgozik vele az ember. Egyen belőle ha mem bírja megállni. De ne vödörrel jöjjön és ne törje le az ágat ahogy nálam is szokták.

2020. ápr. 13. 17:32
 15/32 mindentudó99 ***** válasza:
89%
Meg annyi esze sincs hogy tudja ha letöri az ágat jövőre nem lesz miről lopni. Csak a mának él.
2020. ápr. 13. 17:35
 16/32 remetdol ***** válasza:
20%

"Gondolom azok írják itt hogy a gyümölcs mindenkié aki városban laknak és nem ismerik a szokásokat."

Azok írjak akik ismerik a törvényt. Szomorú hogy egyesek nem tisztelik.

2020. ápr. 13. 18:55
 17/32 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Szomorú hogy egyesek meg se értik hogy azok a fàk nem maguktól kerülnek oda hanem oda ülteti a tulaj. Persze egyeseknek mindíg egyszerűbb a másét dézsmálni mint venni vagy ültetni magának. Ha közterület ha nem. Hülyeség az egész törvény. Az árokpartot kizárólag a tulajnak kötelessége rendbetartani a gyümölcsöt meg viheti bárki aki egy szalmaszàlat se tett keresztbe érte. Szerencsére nem sok ilyen ember van erre mint az előttem szóló. Kivéve a már megnevezett népcsoport.
2020. ápr. 13. 19:40
 18/32 anonim ***** válasza:
71%

Igen, vannak érdekes hozzászólók.

Cigányt is csak a tévében láttak. Ha az ő dzomszéduk lenne, más lenne a véleménye róluk.

2020. ápr. 13. 21:22
 19/32 anonim ***** válasza:

Nálunk is ugyanez van, nekünk diófa van a ház előtt minden ősszel invázió van az ablakom alatt mi probáljuk leszeni időben amit lehet lerázni de akkor is jönnek.

Itt is olyan szokás volt, hogy a ház előtti fa a tiéd sőt a falu közepen folyó patak partjára ültett fa is ide tartozik.

Azóta a legtöbben kivágták ezeket a fákat hasonló okok miatt helyükre jöttek a tuják, diszfák.

Egyébként kb már a fél falu cigány.

két dolgot tudsz tenni vagy kivágod vagy eltűröd.

Idén mondjuk nálunk minden lefagyott ami meg nem az majd szerda reggelre elfagy. Lehet most nálatok sem lesz rajta habár nemtudom merre laksz.

2020. ápr. 13. 21:57
 20/32 anonim ***** válasza:
87%

Hát, én nálad megengedőbb típus vagyok. Én szándékosan úgy metszettem az utcai fákat, hogy három szintje van, és az alsót el lehet érni a földről, de a másik két szintet már csak létráról. Én mindig kiakasztok egy táblát is permetezéskor, hogy "Méreggel permetezve - és a várakozási idő napjai" Menet közben nem is csipegeti senki. Az utolsóval szoktam csalni. Akkor már csak Teldor-ral fújom meg, aminek 3 nap az élelmezésügyi várakozási ideje. De egy 10 napos táblát teszek ki. 4-5 nap után kimegyek és létrával leszedem a felső szinteket, az alsó részeket meg, amit a földről el lehet érni, meghagyom az arra járóknak. De nyilván bent a telkemen is van meggyfa, azokon is megteremne az a mennyiség, ami nekünk kell berakni és dzsem-nek. Ezek az utcai részek már az ajándék kategóriában vannak. Ezeket beaszalom. De nekem nincs kedvem bosszankodni, hogy szedik. Had szedjék. Hisz hivatalosan nem az enyém. Mivel a felső részek szedése után beveszem a táblát, volt már aki fejből megjegyezte a dátumot, és becsöngetett, hogy most akkor ehető, vagy sem, ha már a tetejét leszedtem. Mondom neki, egyed nyugodtan, fiam, eltévesztettem a táblát :-)

És szépen leszedegetik az arra-járók, békésen megférnek egymással a napon és a nem napon barnultak. Sosem tettek kárt még benne.

2020. ápr. 14. 15:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!