Fagyasztott paradicsom magja kikelhet?
A mi égövünkön termő összes magról kelő növény igényli a téli sokkot = télen megfagy, majd tavasszal kiolvad.
Ezt a téli megfagyást szokták pl. gyümölcsfák esetén 2-3 hetes fagyasztással imitálni, így 1 évvel előbb tudják az M7-es és M9-es alanyokat előállítani.
Paradicsom esetén nekem a 2000-ben lefagyasztott és a fagyasztó alján ragadt paradicsom magjai (71%-os) gond nélkül kikeltek 2019-ben :), a paprikánál csak 12%-os lett a kelési arány.
A százalékszámításhoz simán veszel egy termesztőtálcát 10*10-est = 100db és megszámolod a kikelt palánták számát.
A vetőborsónál 2018-ban nagyon pipa voltam 2%-os kelés a boltiból, 17%-os a fagyasztóból vetettre.
A lényeg, hogy nyugodt szivvel vetheted a fagyasztott magokat!
A jelenlegi koktélparadicsomod viszont nem igazán fog kinőni, több okból kifolyóan (de nem kizárt, hogy lesz pár db):
1. éretlenül szedik le és kényszerérlelik
2. külföldi behozatal esetén csirátlanítják, radioaktív kezelés, ennek az eredménye a steril mag
3. hibridek alkalmazása, eredmény steril mag és anyanövénytől eltérő random utód pl. cherry paradicsom magjából nekem sima ronda és piros paradicsom lett
Egy dolog kimaradt nem korai a palántázás, szomszédom pl. heti 10 000db-ot palántázik február 1-től kezdve.
Én picit megkéstem február harmadik vasárnapján kezdtem neki, ami 16 vagy 17-edike, a helyedben inkább azon izgulnék, hogy ne csússzak ki a palántázási szezonból :)
Gyorsíthatod a kikelést, ha nem a szabad földbe, hanem meleg helyiségben tartott ládába veted a magvakat és utána palántaként ülteted ki.
3. válaszoló,
a szomszédod heti 10-ezer palántát ültet ki február 1-jétől? A szabadba? Nem fél, hogy elfagy egytől-egyig?
Szerintem nem a kiültetésre gondolt, hanem a palántának való magvetésre.
Ha van üvegházad, vagy megfelelő helyiséged, akkor nem korai. Ha csak meleg szobád van, akkor még korai.
A szabadban általában nem az a paradicsommag kel ki, ami a felszínen -15 fokot kapott. Hanem ami egy bizonyos mélységben volt, ahol már melegebb volt a talaj, esetleg egyáltalán át se fagyott, aztán a tavaszi talajművelésnél került felülre. A fagytűrést javítja, ha teljesen beérik, meg ha a sejtekben lévő vizet elveszíti megfagyás előtt, és csak a sejtközi víz marad.
Én azért ilyen bolti paradicsom esetén nem lennék biztos benne, hogy a fagyasztót kibírja. Lehet, de nem biztos.
Nem kell mosogatni a magot, kinyomod egy műanyag kistányérra, két nap alatt megszárad, kész, el lehet rakni egy staniclibe.
Az első elég meredek dolgokat írt.
Pl.:
"A mi égövünkön termő összes magról kelő növény igényli a téli sokkot"
A fák többsége, de nem mind. És azok se feltétlenül fagyot, csak hideget. A zöldségnövények közt most egy se jut eszembe, ami igényelné.
"így 1 évvel előbb tudják az M7-es és M9-es alanyokat előállítani."
Mihez képest 1 évvel? Ősszel kiszedik a magokat, rétegzik, tavasszal elszórják, kel. Már amit nem sarjadzással szaporítanak. Mert a feltöltéses bujtás a jellemző szaporítási mód az almaalanyoknál.
"csirátlanítják, radioaktív kezelés"
Élelmiszereknél kizárt ilyen mértékű sugárzás. Mákot szokták pl. így besugározni, hogy ép szemekkel keverve, vetőgéppel vetve ritkábban keljen, ne kelljen egyelni. De csak vetőmák esetén kezelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!