Sokmindenre képes vagyok, de a szőlőmetszés (és általában a metszés) lényegét nem tudtam megragadni. Mit kezdhetnék (és hogyan) ezzel a szőlővel (rég nem metszette hozzáértő)?
Első három videó: [link]
Én egyáltalán nem értettem hozzá, kb. egy leírásból csináltam. Ferde metszlap legyen, és általában két szemre szoktam. Úgy értsd, hogy az elágazás után két rügyet hagyj meg.
Így, távolból, nagyon nehéz lenne megoldani a problémát.
Ki ne vágd! Azt ajánlom, keress meg egy hozzáértő szomszédot, ismerőst.
Feltételezem, csemegeszőlőről van szó. Szálvesszős metszés ajánlanék....esetleg olvass utána, még van rá időd.
De a legjobb egy olyan illető, aki tudja, hogy mit csinál és el is magyarázza neked.
Nagyon köszi. Az egyik problémám, hogy a korábbi éveken is én metszettem úgy-ahogy ("szakszerűen" - csak vicc)...és sok vessző maradt, azt gondolom, hogy vesszőket egy az egyben is el kellene távolítanom...de ezt csak én gondolom..nem tudom, jól gondolom-e
Korábban is próbálták már elmagyarázni, de valahogy (???)
Minden vesszőn hagyjak meg 2 rügyet, a többit vágjam le (?) Szerintem attól még nagyon bozontos marad, mert szerintem túl sok rajta a vessző. MI A MEGFEJTÉS? Csak BENNETEK bízom
Ha nem terheled le a tőkét terméssel, akkor helyette vesszőt "termel", sokat.
Ez még nem volna baj, de csenevészek és nem elég "erősek".
Ha tudod korábban hogy metszetted, akkor ahhoz képest több szemre metsszed.
Metszésnél a szem felett metsszed és a metszlap a szem túloldalán lefelé nézzen.
Így amikor tavasszal köonnyezni kezd, nem folyik rá a szemre, amely "megvakulhat"..
Egy autodidakta, nem hozzáértő..
Majd helyreigazítanak (kijavítanak) engem is.
Azért fajtától is függ, ebbe nem mennék bele, mert ahhoz végképp nem értek, csak metszek.. metszek.. 20 éve 6 tőkét, amik csemegék.
Rengeteg és hasznos segítséget kaptam az Index fórum/Csemegeszőlő v. Szőlő topikban.
Szerintem, az ő szemük is egy kicsit fennakad, ha meglátják a fotókat.:)
Nekem nagyon sokat segített a Prohászka könyv és a Szôlőtermesztés( Sz.Nagy László (?)).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!